Неочевидна користь вакцинації від COVID-19
Після винайдення та реєстрації вакцин від COVID-19 з'явилась нова проблема: недовіра людей. Що ж необхідно зробити, щоб люди перестали побоюватися вакцинацій?
вакцини страх Pfizer

Нинішня пандемія стала ще одним викликом для людства, поділивши світ на «до» та «після». Незважаючи на те, що усі нетерпляче чекали на винайдення та реєстрацію нових вакцин, незабаром стало зрозуміло, що для припинення пандемії нам доведеться вирішити ще одну проблему: недовіру людей. Що ж можна зробити для того, щоб впоратися із цією проблемою?

1. Надавати найновішу інформацію щодо досліджень

Під час недавнього опитування медичних працівників США було з'ясовано, що 48% ще не були щеплені, а 18% з них взагалі не планують вакцинуватися від COVID-19 через страх побічних ефектів та недостатню дослідженість вакцин. Одним із способів вирішення цієї проблеми є проведення інформаційних кампаній для висвітлення доказової бази щодо сучасних вакцин від Covid-19.

Читайте також: Міфи про вакцинацію від COVID-19

 

2. Надання точної інформації про побічні ефекти та частоту їх виникнення

Так, вакцини можуть спричиняти небажані наслідки, і страх їх виникнення цілком зрозумілий. Це особливо актуально для тих, хто відчував побічні ефекти від вакцинації у минулому. Однак варто також зазначити, що серед більшості населення розповсюдженість побічних ефектів невисока та їхня вираженість частіше незначна. Важливо також пояснити, що не всі симптоми, що виникають після вакцинації, викликані вакциною. Насправді, дані основного дослідження, присвяченого вакцині Pfizer-BioNTech, із вибіркою понад 40000 осіб, свідчать, що рівень втоми після першого уколу в групі плацебо варіював від 23% до 33%, рівень головного болю - від 18% до 34% та м'язового болю від 8% до 11%.

3. Необхідно пояснювати пацієнтам, що температура та слабкість після вакцинації це ознака того, що вона діє

Правові норми вимагають повної прозорості щодо можливих побічних ефектів. Однак спосіб подання цієї інформації сильно впливає на сприйняття цих симптомів. Замість того, щоб зазначати ймовірність виникнення певного побічного ефекту, ми можемо шляхом простої арифметично дії розрахувати і повідомити ймовірність того, що пацієнт цього ефекту не відчує. Навіть більше, замість того, щоб запропонувати неточний перелік усіх можливих побічних ефектів без оцінки їх вірогідності, ми можемо надати більш поступову інформацію про ймовірність їх виникнення (наприклад, від найбільш частих до дуже рідкісних).

Читайте також: Вакцинація: перші 15 хвилин

Нарешті, хоча важкі побічні ефекти викликають занепокоєння і потребують пильного контролю, легкі форми лихоманки, м’язові болі або втома також свідчать про те, що імунна система належним чином реагує на вакцину. Якщо вказувати пацієнтам на те, що реактогенність вакцин це норма, це може значно знизити рівень їхнього занепокоєння та недовіри.

4. Вислуховувати та руйнувати міфи щодо вакцин

Хоча негативну інформацію про щеплення зазвичай легко знайти у вигляді постів у соціальних мережах, конструктивна інформація там часто відсутня. Стратегічне розміщення ключової інформації у фізичних та віртуальних місцях, де люди проводять час, може допомогти поширити інформацію за межами наукових журналів. Сучасна наука знайшла нові способи залишити свою високу неприступну башту та використовувати платформи соціальних медіа для передачі складної інформації та діалогу з масами. Але пацієнтам необхідно нагадувати про те, що отриману інформацію про вакцини (та і загалом) необхідно ретельно перевіряти в авторитетних джерелах та не вірити усьому, що пишуть у соціальних мережах. Дезінформація про наслідки вакцинації може варіюватися від напівправди та необґрунтованих домислів до цілеспрямованої дезінформації, коріння якої лежить в теоріях змови, адже інформаційні кампанії щодо щеплень зазвичай створюються для тих, хто вагається щодо вакцинації, але які відкриті для отримання інформації для обґрунтування свого рішення.

Читайте також: від тернів до AstraZeneca - всі дані про вакцину

На прийняття рішення про участь у програмах вакцинації впливають ті, хто нас оточує, те, як ми готові сприймати докази, і наша альтруїстична готовність зробити певні зусилля для суспільного блага в умовах пандемії.

facebook коментарі

The non-governmental organization INgenius is a Ukrainian-language medical platform that has been promoting evidence-based medicine among the community of doctors in Ukraine since 2016. Our team has created an open database of translated treatment protocols, analytical articles on reliable treatments, and analysis of fuflomycins. We also organize events for doctors on a highly professional level.
If you want even more evidence-based Ukrainian-language content, more interesting experiments, and practical activities, support us with the help of donors!
The funds raised will be spent on:
- technical support of the site;
- the monthly payment for platforms such as ZOOM, telegram, etc.;
- payment for a designer;
- free events;
- advertising.
Each of your contributions is a contribution to the future not only of our platform but also of the progressive development of evidence-based medicine in Ukraine.
Revolution in you!

 

Help us stay with you

Every penny of yours helps us to keep doing our job

Feedback
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com
Склад вакцин: чому не варто боятись
Які речовини можуть входити до складу вакцини та наскільки вони безпечні?
Роман Деркач
19 January 2021
Як працюють нові вакцини від COVID?
Коротко та доступно про механізм дії нових вакцин від COVID-19
Юрій Рожко
21 December 2020