Склад вакцин: чому не варто боятись
Які речовини можуть входити до складу вакцини та наскільки вони безпечні?
склад вакцин алюміній в вакцинах

Останні місяці всі засоби масової інформації активно обговорюють вакцинацію від COVID-19. Дискусії про ефективність та безпечність вакцинації привертають увагу і медичних працівників, і пересічних громадян, і антивакцинаторів. Ми спробуємо розібратись, що входить до складу вакцин і чи безпечні ці речовини.

Ключовим складником усіх вакцин є один або кілька активних інгредієнтів. Окрім цього, основним інгредієнтом вакцин є вода. Більшість ін’єкційних вакцин містять 0,5 мл рідини, іншими словами кілька крапель, а всі інші інгредієнти важать кілька міліграмів (тисячні частки граму) або навіть менше.

На відміну від харчових продуктів, перелік інгредієнтів вакцин може включати речовини, що використовуються в процесі виробництва, навіть якщо вони не залишаються в готовій вакцині. Додані інгредієнти присутні у невеликих кількостях (як правило, кілька міліграмів). Речовини, що використовуються для виготовлення вакцин, можуть взагалі не залишатися у кінцевій вакцині, а якщо залишаються, то в мізерних концентраціях.

Як працюють нові вакцини від COVID?

При перегляді складу вакцини важливо пам’ятати, що більшість речовин, що використовують у вакцинах, природним чином містяться в організмі. Наприклад, багато вакцин містять солі на основі натрію та калію, які є життєво необхідними для організму. Часто люди сприймають формальдегід як штучну хімічну речовину, але в невеликих кількостях він також природним чином міститься в крові.

Всі інгредієнти вакцини присутні у дуже малих концентраціях, і немає жодних доказів того, що вони завдають шкоди саме в цих кількостях. Виняток з цього становить невелика кількість людей, які можуть мати серйозну алергічну реакцію на складники вакцини, навіть якщо вони присутні лише у незначній кількості (наприклад, яєчні білки або антибіотики, що використовуються у виробництві вакцин). В інтернеті можна знайти багато інформації про шкідливість деяких складових вакцин, але більшість із них наявні у безпечних кількостях для людського організму.

Перелік інгредієнтів вакцини можна знайти в інформаційній брошурі для пацієнта та описі характеристик препарату для кожної вакцини.

Антигени

Антигени - це компоненти, отримані із структури хвороботворних організмів, які імунна система розпізнає як „чужорідні” та викликає захисну імунну відповідь на вакцину.

Саме завдяки антигенам в подальшому людина отримує імунітет від певного захворювання. Всі інші складові вакцини є додатковими речовинами, які необхідні для зберігання вакцини.

Стабілізатори

Стабілізатори використовуються для збереження ефективності вакцини під час зберігання. Стабільність вакцини необхідна, для підтримки холодового ланцюга.Холодовий ланцюг – це технологія безперервного дотримання оптимальної холодної температури при зберіганні та транспортуванні біологічних препаратів від підприємства-виробника до споживача. Нестабільність може спричинити зниження ефективності вацини. Факторами, що впливають на стабільність вакцини, є температура та кислотність або лужність вакцини (рН).

Желатин

Желатин, отриманий від свиней, використовується в деяких живих вакцинах як стабілізатор для захисту живих вірусів від впливу температури. Желатин у вакцинах є високоочищеним та гідролізованим (розщеплюється водою), тому він відрізняється від природного желатину, що використовується в продуктах харчування.

Желатин міститься в багатьох вакцинах, для прикладу у вакцині проти грипу (Fluenz). Однак чутливі тести показали, що у цій вакцині неможливо виявити жодної ДНК свиней. Ці тести показують, що желатин розщеплюється настільки, що першоджерело неможливо ідентифікувати.

Була незначна кількість випадків алергічних реакцій на вакцини, що містять желатин (приблизно один випадок на кожні 2 мільйони доз вакцини). Людям з алергією на желатин слід звернутися за консультацією до фахівця, перш ніж вакцинуватися.

Сорбіт

Сорбіт природним чином виробляється в організмі людини, а також міститься у фруктах та ягодах. Зазвичай використовується як підсолоджувач у продуктах та напоях. У вакцинах його використовують у невеликих кількостях як стабілізатор. У вакцинах КПК, що використовуються у Великобританії, може бути до 15 міліграмів сорбіту. Сорбіт також може бути присутнім в одній з вакцин проти вітрянки (Varilrix). Зазвичай сорбіт нешкідливий, але люди з алергією на сорбіт або з рідкісними успадкованими проблемами непереносимості фруктози не повинні вакцинуватись препаратами, що містять сорбіт.

Інші стабілізатори:

  • Цукор (сахароза);
  • Лактоза (молочний цукор);
  • Маніт, речовина схожа на сорбіт;
  • Гліцерин, звичайна нетоксична речовина, яка часто використовується як харчова добавка;
  • Medium 199, розчин, який містить амінокислоти (структурний матеріал білків), мінеральні солі та вітаміни;
  • Аргініну гідрохлорид, ще одна поширена амінокислота;
  • Глутамат натрію, сіль, виготовлена із загальної амінокислоти глутаміну, яка широко використовується в харчовій промисловості як підсилювач смаку;
  • Сечовина, нешкідлива органічна сполука, що міститься в організмі людини.

Ад'юванти

Ад'юванти використовують протягом десятиліть для поліпшення імунної відповіді на антигени вакцин, найчастіше в інактивованих (вбитих) вакцинах. У звичайних вакцинах додавання ад’ювантів у вакцинні препарати спрямоване на посилення, прискорення та продовження специфічної імунної відповіді на антигени вакцин. Нещодавно розроблені очищені субодиничні або синтетичні вакцини з використанням біосинтетичних, рекомбінантних та інших сучасних технологій є поганими антигенами вакцин і потребують ад'ювантів, щоб викликати бажану імунну відповідь.

Хімічні ад'юванти - це дуже неоднорідна група сполук, спільне лише одне: їх здатність посилювати імунну відповідь. Вони сильно варіюються з точки зору того, як вони впливають на імунну систему та на скільки серйозними є їхні побічні реакції, внаслідок гіперактивації імунної системи.

Сьогодні існує кілька сотень різних типів ад'ювантів, які використовуються або вивчаються у технології вакцин.

Алюміній

Багато вакцин містять солі алюмінію, такі як гідроксид алюмінію, фосфат алюмінію або сульфат алюмінію та калію. Вони діють як ад'юванти, посилюючи та подовжуючи імунну відповідь на вакцину. Солі алюмінію сповільнюють вивільнення активного інгредієнта з вакцини після її введення та стимулюють імунну систему реагувати на вакцину. Вони також добре поглинають білок і захищають білки у вакцині, що прилипають до стінок контейнера під час зберігання.

Алюміній - найпоширеніший метал у земній корі, і ми постійно стикаємося з ним. Він вступає в реакцію з іншими елементами, утворюючи солі алюмінію, і невелика їх кількість міститься природним чином майже у всіх продуктах харчування та питній воді, а також у грудному молоці та сумішах для немовлят. Солі алюмінію використовуються як харчові добавки (наприклад, у хлібі та тістечках) та в таких ліках, як антациди, також алюміній широко використовується в упаковці харчових продуктів.

Будь-який алюміній, що поглинається з їжею або іншими джерелами, поступово виводиться через нирки. Немовлята народжуються з алюмінієм, який вже є в їхньому організмі, ймовірно, з крові матері. З часом невеликі кількості алюмінію з їжі, напоїв та інших джерел накопичуються в організмі, але це не становить значного ризику для здоров'я. Думка більшості експертів полягає в тому, що в даний час немає переконливих доказів того, що вплив повсякденного рівня алюмінію в будь-якій формі збільшує ризики хвороби Альцгеймера, генетичних пошкоджень або раку.

Кількість алюмінію, присутнього у вакцинах, невелика - менше 2 міліграмів солей і менше міліграма фактичного алюмінію. У Великобританії найвища доза алюмінію, яку немовлята отримують за одну вакцинацію, становить трохи менше 1,5 міліграма (пневмококова та менінгококова вакцина). Дослідження 2011 року змоделювало вплив алюмінію з дієти та від отриманих вакцин на немовлят і дійшло висновку, що загальна кількість поглиненого алюмінію з обох джерел є меншою за тижневий рівень безпечного споживання.

Антибіотики

Антибіотики у низьких концентраціях використовують під час виготовлення вакцин для запобігання бактеріального забруднення культури тканин, в яких вирощуються віруси. Зазвичай у вакцинах з’являються лише сліди антибіотику, наприклад, вакцина від поліомієліту та КПК містять менше 25 мікрограмів неоміцину на дозу (менше 0,000025 г). Людей, які мають алергію на неоміцин, слід спостерігати після вакцинації.

Яєчний білок

Дві інактивовані вакцини проти грипу можуть містити сліди яєчних білків. Це пов’язано з тим, що вірус грипу вирощують на запліднених яйцеклітинах курей. Хоча алергія на яєчний білок доволі розповсюджена, особливо у дітей до 5 років, спільний комітет з вакцинації та імунізації Великобританії рекомендує (від якої країни цей комітет) для використання вакцину від грипу (Fluenz Tetra). Оскільки вміст овальбуміну в ній дуже низький. Єдиним винятком є діти, які мали попередню важку анафілаксію через вживання яєць та потребували лікування в реанімації. Цих дітей слід направити до спеціалістів для імунізації в лікарні.

Інші нерегулярні вакцини, такі як вакцина проти жовтої лихоманки, також можуть містити яєчні білки. Особи, які страждають алергією на яйця, завжди повинні запитувати про вміст яєчного білка перед тим, як отримувати вакцину.

Консерванти

Для безпечного зберігання багатодозових вакцин використовують речовини, які називаються консервантами. Ці речовини запобігають зараженню вакцини бактеріями та грибами.

Формальдегід

Формальдегід - це органічна сполука, яка природно міститься в багатьох живих організмах. Застосовується у виробництві деяких вакцин для інактивації токсинів від бактерій та вірусів (наприклад, поліовірусу, антигену гепатиту В та токсинів дифтерії та правця). Якщо ж невелика кількість формальдегіду може залишитись у готовій вакцині, то це не спричиняє значного впливу, оскільки формальдегід швидко розпадається у воді (а більша частина складу вакцини - це вода).

Створення вакцини. Чому українська вакцина це міф?

Людський організм виробляє і використовує формальдегід в багатьох хімічних процесах. Кількість природного формальдегіду в крові 2-місячного немовляти (загалом близько 1,1 міліграма) у десять разів перевищує кількість, знайдену в будь-якій вакцині (менше 0,1 міліграма). Груша, для прикладу, містить приблизно в 50 разів більше формальдегіду, ніж у будь-якій вакцині.

Так, до вакцин може входити багато речовин, які ми звикли називати так званою «хімією», але варто знати що ця «хімія» є в багатьох продуктах щоденного використання та нашому власному організмі. Також потрібно пам’ятати, що виготовлення вакцини – це дороговартісний процес, який проходить велику кількість перевірок, щe до випуску вакцини та контролюється після початку її застосування.

Інформаційна кампанія проходить за підтримки фонду "Відродження".

facebook коментарі

The non-governmental organization INgenius is a Ukrainian-language medical platform that has been promoting evidence-based medicine among the community of doctors in Ukraine since 2016. Our team has created an open database of translated treatment protocols, analytical articles on reliable treatments, and analysis of fuflomycins. We also organize events for doctors on a highly professional level.
If you want even more evidence-based Ukrainian-language content, more interesting experiments, and practical activities, support us with the help of donors!
The funds raised will be spent on:
- technical support of the site;
- the monthly payment for platforms such as ZOOM, telegram, etc.;
- payment for a designer;
- free events;
- advertising.
Each of your contributions is a contribution to the future not only of our platform but also of the progressive development of evidence-based medicine in Ukraine.
Revolution in you!

 

Help us stay with you

Every penny of yours helps us to keep doing our job

Feedback
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com