Вакцинація: перші 15 хвилин
Що потрібно знати про перші 15 хвилин після введення вакцини.
І

Неправдива інформація про вакцини поширюється соціальними мережами швидше, ніж сам COVID-19. В цей час, окрім напруженого імунітету, ми потребуємо інформації, а головне – правдивої. В цій статті ми розповімо, чому перші 15 хвилин після вакцинації потрібно перебувати в медичному закладі та які реакції можна очікувати.

Читайте також: Міфи про вакцинацію від COVID-19

Рекомендації ВООЗ

Більшість вакцин можуть викликати легкі побічні реакції, але це явище залишається індивідуальним для кожного пацієнта. Будь-яка ін’єкція може спричинити біль, почервоніння, свербіж, набряк або печіння в місці ін’єкції протягом 1-2 днів, для купування цього стану можна застосовувати парацетамол. Також може виникати підвищення температури тіла, яке можна контролювати парацетамолом або іншими антипіретиками. На місці ін’єкції може з’явитися невеликий твердий утвір, який може зберігатися протягом декількох тижнів або місяців, і не потребує лікування.

Читайте також: Вакцинація перехворілих на COVID-19

У дуже рідкісних випадках може виникнути тяжка алергічна реакція (анафілаксія). Розвивається анафілаксія найчастіше протягом перших 15 хвилин після введення вакцини, тому цей час пацієнт знаходиться під наглядом медичного персоналу, який зможе надати першу допомогу.

Cинкопе після вакцинації

Після введення будь-якої вакцини є можливість виникнення вазовагального синкопе (втрати свідомості). Вазовагальне синкопе - це результат розширення кровоносних судин, що спричиняє падіння артеріального тиску, зменшення припливу крові до мозку та непритомність у відповідь на подразник. Цей процес не пов'язаний зі складовими вакцини, а є реакцією організму на сам процес вакцинації. Така ж реакція може спостерігатися у людей при вигляді крові, під час ін'єкцій, швидкої зміни положення тіла з горизонального у вертикальне тощо.

CDC повідомляє, що непритомність спостерігається після введення майже усіх типів вакцин. Згідно з даними Системи звітності про побічні дії вакцин, у 62 % підлітків(від 11 до 18 років) виникає синкопе у відповідь на введення вакцини.

Для запобігання синкопе рекомендується:

  • Уникати провокуючих факторів (вигляд крові, тривале стоянння);
  • Відміна препаратів, що знижують артеріальний тиск перед вакцинацією;
  • Вживання їжі з високим вмістом солі для підтримки об'єму циркулюючої крові;
  • Вживання достатньої кількості рідини.

Анафілаксія і вакцини від COVID-19

Нове дослідження MMWR повідомляє про 21 випадок анафілаксії у перших 1,9 мільйонів людей, які отримали вакцину Pfizer, тобто 11,1 випадків на 1 мільйон. Якщо порівнювати з вакциною проти грипу, то частота тяжких алергічних реакцій становить 1,3 на 1 мільйон, тому ця вакцина протипоказана людям, у яких в анамнезі наявні випадки анафілаксії на попередню дозу мРНК-вакцину або на будь-який з її компонентів. Також вакцина протипоказана людям з алергією на полісорбат, оскільки є ризик виникнення перехресної алергічної реакції на поліетиленгліколь, якій міститься в вакцині.

Тому після вакцинації необхідно спостерігати за усіма пацієнтами мінімум 15 хвилин після введення (за даними CDC 71 % тяжких алергічних реакцій відбувається саме в цей проміжок часу). Імуноскомпроментовані особи або особи, в анамнезі яких є тяжкі алергічні реакції, повинні спостерігатися протягом 30 хвилин після введення.

Що стосується вакцини AstraZeneca (Covishield), якою зараз проводиться вакцинація населення в Україні, то Агентство з регулювання лікарських засобів і продуктів для охорони здоров’я Великобританії заявило, що дотепер жодних повідомлень про анафілактичні реакції на введення вакцини ще не було.

Читайте також: Все про вакцину AstraZeneca

Інформація про вакцини від COVID-19 весь час оновлюється, а дослідження побічних реакцій ще триває, але з наявними даними можна точно сказати, що вакцини від COVID-19 безпечні та ефективні. Якщо ви ще все ж хвилюєтесь через тяжкі алергічні реакції на введення вакцини, то варто згадати, що ви вже отримали як мінімум 5 вакцин, які, можливо, врятували ваше життя.

Інформаційна кампанія проходить за підтримки фонду “Відродження”.

facebook коментарі

The non-governmental organization INgenius is a Ukrainian-language medical platform that has been promoting evidence-based medicine among the community of doctors in Ukraine since 2016. Our team has created an open database of translated treatment protocols, analytical articles on reliable treatments, and analysis of fuflomycins. We also organize events for doctors on a highly professional level.
If you want even more evidence-based Ukrainian-language content, more interesting experiments, and practical activities, support us with the help of donors!
The funds raised will be spent on:
- technical support of the site;
- the monthly payment for platforms such as ZOOM, telegram, etc.;
- payment for a designer;
- free events;
- advertising.
Each of your contributions is a contribution to the future not only of our platform but also of the progressive development of evidence-based medicine in Ukraine.
Revolution in you!

 

Help us stay with you

Every penny of yours helps us to keep doing our job

Feedback
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com