Від тернів до AstraZeneca - всі дані про вакцину
Перша партія вакцин від COVID-19 вже в Україні. Останні дані про вакцину, її ефективність та безпеку.
вакцина

В Україну 12 лютого прибули перші 500 тисяч доз вакцини проти COVID-19. Вакцина розроблена Оксфордським університетом та британсько-шведською компанією AstraZeneca. Якщо точніше, то це вакцина CovidShield – індійський аналог вакцини AstraZeneca, адже ще минулого року компанія AstraZeneca уклала договір з Індійським інститутом сироваток на виготовлення вакцини від COVID-19. Що це за вакцина, як вона працює та кому її можна вводити, спробуємо розібратись.

Читайте також: Ефективна вакцина проти COVID-19 від Pfizer та BioNTech

Оксфордська вакцина - це векторна вакцина, на відміну від мРНК-вакцин PfizerBioNTech та Moderna.

Що таке векторна вакцина?

Векторні вакцини використовують модифіковану версію іншого вірусу (вектора) для доставки інформації людській імунній системі. Вектор (нешкідливий вірус) потрапляє в клітину нашого організму та стимулює її виробляти шип-білок, такий самий, як і на поверхні SARS-CoV-2 – вірусу, який викликає захворювання COVID-19.

Клітина демонструє шип-білок на своїй поверхні й імунна система розпізнає його як чужорідний. Це запускає вироблення антитіл та активацію інших імунних механізмів для боротьби з вірусом.

Внаслідок цього організм виробляє достатню кількість антитіл для захисту від майбутнього зараження вірусом, що викликає COVID-19. Перевага полягає в тому, що людина отримує цей захист, не маючи жодного ризику захворіти на COVID-19.

Ефективність та безпека вакцини

Сукупні результати 4-ох досліджень, проведених у Великобританії, Бразилії та Південній Африці, показали, що вакцина AstraZeneca безпечна та ефективна у профілактиці COVID-19 у людей віком від 18 років. У цих дослідженнях взяли участь загалом близько 24 000 людей. Половина отримала вакцину, а половина – контрольну ін'єкцію або іншу вакцину. Учасники не знали, вводили їм пробну вакцину чи контрольну ін’єкцію (подвійне сліпе плацебо-контрольоване дослідження).

Читайте також: Страх і ненависть: вакцини від COVID-19

Безпека вакцини була продемонстрована в ході чотирьох досліджень. Однак ефективність вакцини базується на результатах дослідження, проведеного у Великобританії, та дослідження, проведеного в Бразилії. В двох інших дослідженнях було менше 6 випадків COVID-19, чого недостатньо для вимірювання профілактичного ефекту вакцини.

Дослідження, проведені в Великобританії та Бразилії, показали зменшення кількості симптоматичних випадків COVID-19 у людей, яким вводили вакцину, на 59,5% (64 із 5258 особи захворіли на COVID-19) порівняно з людьми, яким вводили контрольні ін’єкції (154 із 5210 захворіли на COVID-19). Це означає, що вакцина продемонструвала приблизно 60% ефективності в клінічних випробуваннях.

Як вводиться вакцина?

Вакцинація AstraZeneca потребує двократного введення цієї вакцини в плече, другу дозу слід вводити з інтервалом 4-12 тижнів після першого введення. Найпоширеніші побічні ефекти були легкого або середнього ступеню та тривали декілька днів після вакцинації. Серед них біль і болючість у місці ін’єкції, головний біль, втома, біль у м’язах, загальне нездужання, озноб, гарячка, біль у суглобах та нудота.

Вікові межі вакцини

Більшості учасників цих досліджень було від 18 до 55 років. Поки що недостатньо даних, щоб оцінити ефективність вакцини для людей старше 55 років. Однак Європейське агентство з лікарських засобів рекомендує вакцину для всіх вікових груп, оскільки існує достовірна інформація про безпечність вакцини у цій популяції. Більше інформації очікується від поточних досліджень, які включатимуть більшу частку учасників літнього віку.

2 лютого Управління охорони здоров’я Франції заявило, що вакцина буде застосовуватися лише для людей віком до 65 років, така ж позиція і в інших європейських країн: Німеччини, Австрії, Норвегії, Данії, Нідерландів, Італії, Іспанії та Польщі. В Бельгії вікові обмеження збільшили до 55 років.

Великобританія та ряд інших великих країн, включаючи Індію та Аргентину, схвалили вакцину для всіх вікових груп. Швейцарія поки що взагалі не затвердила вакцину, заявивши про брак даних щодо ефективності, безпеки та якості вакцини AstraZeneca.

Читайте також: Особливості вакцинації від COVID-19 для тих, хто перехворів

МОЗ України поки що не робило заяв щодо віку людей, які будуть отримувати вакцину AstraZeneca. Відомо тільки, що першими будуть вакцинувати людей із надвисоким ризиком інфікування та тяжкого перебігу коронавірусної хвороби COVID-19, а також тих, чия робота критично важлива в умовах пандемії. Зокрема, вакцину отримають медичні працівники та персонал закладів охорони здоров’я, де надають стаціонарну допомогу хворим на COVID-19. Також будуть вакциновані мешканці інтернатів, будинків догляду за літніми людьми та персонал цих закладів, учасники Операції об'єднаних сил на Сході України. Проводити вакцинацію на першому етапі будуть спеціальні мобільні бригади з імунізації.

Інформаційна кампанія проходить за підтримки фонду "Відродження".

facebook коментарі

The non-governmental organization INgenius is a Ukrainian-language medical platform that has been promoting evidence-based medicine among the community of doctors in Ukraine since 2016. Our team has created an open database of translated treatment protocols, analytical articles on reliable treatments, and analysis of fuflomycins. We also organize events for doctors on a highly professional level.
If you want even more evidence-based Ukrainian-language content, more interesting experiments, and practical activities, support us with the help of donors!
The funds raised will be spent on:
- technical support of the site;
- the monthly payment for platforms such as ZOOM, telegram, etc.;
- payment for a designer;
- free events;
- advertising.
Each of your contributions is a contribution to the future not only of our platform but also of the progressive development of evidence-based medicine in Ukraine.
Revolution in you!

 

Help us stay with you

Every penny of yours helps us to keep doing our job

Feedback
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com