Все про Sinovac - китайська вакцина в Україні
В Україні офіційно зареєстрована вже третя вакцина від COVID-19.
.

В березні 2021 року в Україні зареєстрована третя вакцина від COVID-19 – Coronavac виробництва Sinovac Biontech Ltd, перед цим дозвіл на використання отримали вакцини AstraZeneca (Covishield) та Pfizer BionTech. Перша партія вакцини уже в Україні і призначена вона для людей із груп ризику – медиків, військових, співробітників поліції, освітян та людей з хронічними захворюваннями.

Як працює інактивована вакцина?

Суть створення інактивованих вакцин полягає в тому, щоб взяти вірус або бактерію, які викликають захворювання, і модифікувати їх або вбити за допомогою хімічних речовин, температури або радіації. Такий підхід у виготовлені вакцини вже перевірений часом – так виготовляють вакцини від грипу, поліомієліту, гепатиту А та сказу.

Така вакцина безпечна і не здатна викликати захворювання, але може викликати сильні імунні реакції. Хоча ці реакції слабші у порівнянні з викликаними живими атенуйованими вакцинами (БЦЖ, вакцина проти кору, епідемічного паротиту та краснухи, вакцина проти вітряної віспи), але вони більш виражені за викликані мРНК (Pfizer, Moderna) та векторними вакцинами (AstraZeneca).

Читайте також: Від тернів до AstraZeneca - всі дані про вакцину

Наочна ілюстрація вакцин. Джерело ВООЗ

Механізм дії Coronavac

Вакцина CoronaVac навчає імунну систему виробляти антитіла проти SARS-CoV-2. Антитіла прикріплюються до вірусних білків, а саме шип-білка, який знаходиться на поверхні вірусу. Створення цієї вакцини почали з отриманих зразків коронавірусу у пацієнтів з Китаю, Великобританії, Італії, Іспанії та Швейцарії.

Згодом отримані зразки були оброблені хімічною речовиною бета-пропіолактоном, яка інактивує сам вірус (він більше не здатний до розмноження), але не впливає на шип-білок, розташований на поверхні вірусу. Так дослідники отримали безпечний вірус SARS-CoV-2, який дає змогу людській імунній системі розпізнавати шип-білок без ризику зараження.

Коли такий модифікований вірус потрапляє в організм людини, імунна система розпізнає його та починає виробляти антитіла проти коронавірусу. Тому, якщо людина, яка отримала вакцину, заражається в майбутньому SARS-CoV-2, вона може не захворіти або перенести захворювання в легшій формі, оскільки її імунна система вже готова боротися з інфекцією.

Хоча CoronaVac може запропонувати певний захист від Covid-19, ще ніхто не може сказати, як довго він триває. Можливо, рівень антитіл знижується протягом кількох місяців. Але імунна система також містить спеціальні клітини, які називаються В-клітинами пам'яті, які можуть зберігати інформацію про коронавірус роками чи навіть десятиліттями.

Водять вакцину внутрішньом’язово (найчастіше в плече) двома дозами з інтервалом у два тижні.

Ефективність та безпечність вакцини

Результати першої та другої фази клінічних досліджень, опубліковані в журналі The Lancet, показали, що вакцина безпечна та здатна викликати імунну відповідь. У першій фазі дослідження взяли участь 114 учасників, у другій – 600 учасників.

Третя фаза клінічних досліджень проходила в Туреччині, Індонезії та Бразилії. Поки що отримані тільки проміжні дані і вони неоднозначні. В Туреччині ефективність вакцини становила 91%, в Індонезії – 65%, в Бразилії показник найнижчий – 50%. Згідно з цими дослідженнями ефективність вакцини на даний момент становить 76%.

Наразі зарано робити глобальні висновки про ефективність цієї вакцини, оскільки опубліковані тільки проміжні результати досліджень. Незважаючи на низький показник ефективності Coronavac в Бразилії, вона однаково може бути затверджена ВООЗ, оскільки вакцина долає мінімальний поріг в 50%. Поки що можна говорити про безпечність вакцини, відсутність серйозних побічних реакцій та оптимістичний прогноз при тяжких формах захворювання.

На даний момент вакцина зареєстрована в 19 країнах, серед яких Китай, Туреччина, Україна, Гонконг та Бразилія.

Читайте також: Novavax - наступний великий крок в подоланні епідемії?

Нагадаємо, що багато новин та інформації було і під час виходу на ринок вакцини AstraZeneca, тим не менш, вакцина затверджена ЕМА та широко застосовується в Європі.

Інформаційна кампанія проходить за підтримки фонду "Відродження".

facebook коментарі

The non-governmental organization INgenius is a Ukrainian-language medical platform that has been promoting evidence-based medicine among the community of doctors in Ukraine since 2016. Our team has created an open database of translated treatment protocols, analytical articles on reliable treatments, and analysis of fuflomycins. We also organize events for doctors on a highly professional level.
If you want even more evidence-based Ukrainian-language content, more interesting experiments, and practical activities, support us with the help of donors!
The funds raised will be spent on:
- technical support of the site;
- the monthly payment for platforms such as ZOOM, telegram, etc.;
- payment for a designer;
- free events;
- advertising.
Each of your contributions is a contribution to the future not only of our platform but also of the progressive development of evidence-based medicine in Ukraine.
Revolution in you!

 

Help us stay with you

Every penny of yours helps us to keep doing our job

Feedback
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com