Вакцинація перехворілих 2.0
10 лютого
Перехворіли на COVID-19? Можливо, вам знадобиться лише одна доза вакцини
вакцинація ковід

У дослідженні, опублікованому онлайн, було виявлено, що люди, які раніше були інфіковані коронавірусом, частіше повідомляли про втому, головний біль, озноб, лихоманку та біль у м’язах і суглобах після отримання першої дози вакцини, ніж особи, які раніше не хворіли на COVID-19. 

Побічні ефекти після щеплення цілком очікувані.  Вони показують, що імунна система реагує на реакцію і буде краще підготовлена ​​до боротьби з інфекцією, якщо організм контактує з вірусом.  Вакцини Pfizer і Moderna особливо викликають сильну реакцію.  Більшість учасників випробувань компаній повідомили про біль у місці ін'єкції, а більше половини – про втому та головні болі.

Ці пацієнти також мали набагато вищий рівень антитіл як після першої, так і після другої дози вакцини.

Ефективна вакцина проти COVID-19 від Pfizer та BioNTech

На основі цих результатів, як пояснюють вчені, людям, які перенесли COVID-19, може знадобитися лише одна доза щеплення, з огляду на серйозні побічні ефекти, а також для забезпечення вакцинами більшої частки населення.

Дані ще одного дослідження свідчать, що організми осіб, раніше інфікованих коронавірусом, реагували на перше введення вакцини утворенням високого титру антитіл, що приблизно дорівнював такому після другої дози в раніше не інфікованих. Воно включало 59 медичних працівників, 42 з яких раніше хворіли на COVID (із симптомами або без них).  Дослідники не оцінювали побічних ефектів, але виявили, що ті, хто раніше був інфікований, реагували на перше введення вакцини утворенням високого рівня антитіл, приблизно однаковим з таким після другої дози у людей, які ніколи не були інфіковані.  А в лабораторних умовах ці антитіла зв’язувались з вірусом і зупиняли його проникнення в клітини, що свідчить про достатню ефективність лише одного щеплення.  Щоб розширити запас вакцин, автори роблять висновок, що ті, хто раніше мав Covid, повинні бути переміщені вниз у пріоритетний список і отримувати лише одну дозу вакцини, хоча поставки обмежені.

Хоча одні вчені погоджуються з цією логікою, інші обережніше ставляться до пропозиції змінити дозування вакцини. 

Вони зазначають, що люди, які мали легкі випадки захворювання на COVID-19, можливо, мають нижчий рівень антитіл і можуть не мати захисту від більш небезпечних варіантів вірусу. Також може бути важко визначити, чи дійсно ті чи інші пацієнти раніше були інфіковані.


ОНОВЛЕНО:

Незважаючи на те, що Центри з контролю та профілактики захворювань в США (CDC) наголошують на тому що, все ще тривають дослідження щодо тривалості імунітету від COVID-19, проте вже зараз існують різні рекомендації стосовно щеплення. Отож згідно з рекомендаціями CDC навіть людям, що перехворіли на COVID-19, слід вакцинуватись. Таке рішення продиктоване ризиком, хоч і низьким, повторного зараження. Водночас необхідно зачекати щонайменше 90 днів, якщо з метою лікування було використано моноклональні антитіла або плазму з антитілами. Отже, особам, що перехворіли на COVID-19 та непевні щодо отриманого лікування, необхідно проконсультуватись зі своїм лікарем.

Франція ж стала першою країною, що офіційно видала рекомендацію щодо вакцинації перехворівших однією дозою вакцини. Проте термін між перенесеним COVID-19 та щепленням повинен знаходитись в межах від 3 до 6 місяців. Варто відмітити, що станом на 2 березня у ЄС затверджено всього 3 вакцини (Pfizer/BioNTech, Moderna, Oxford/AstraZeneca).

Схоже рішення прийняла також Італія, де будуть проводити щеплення осіб, що перехворіли коронавірусною хворобою, однією дозою вакцини (окрім осіб з імунодефіцитними станами).

Ці ж дані підтверджують результати нового дослідження опубліковані 1 березня в The Journal of the American Medical Association, згідно з якими у осіб, що перехворіли на COVID-19 та отримали щеплення, розвинувся набагато вищий титр антитіл на 14-ий день.

Читайте також: Від тернів до AstraZeneca - всі дані про вакцину

Нові рекомендації будуть з’являтись разом з публікацією результатів численних досліджень та появою нових вакцин. Окремої згадки вартує вакцина від Johnson & Johnson, що вже авторизована в США та зовсім незабаром повинна отримати дозвіл на застосування в ЄС. Головною особливістю цієї вакцини є необхідність введення лише однієї дози для досягнення необхідного захисту навіть у осіб, що не хворіли на COVID-19.

Інформаційна кампанія проходить за підтримки фонду Відродження

Автор оновлення: Юрій Рожко

facebook коментарі

Громадська організація INgenius – україномовна медична платформа, що пропагує доказову медицину серед спільноти лікарів в Україні з 2016 року. Наша команда створила відкриту базу з перекладених протоколів лікування, аналітичних статей про достовірні методи лікування та розбори фуфломіцинів. Також ми організовуємо на високому рівні події для медиків. 

Якщо Ви хочете ще більше доказового україномовного контенту, цікавіших експериментів та практичних заходів, підтримайте нас за допомогою донатів!

Зібрані кошти будуть витрачені на: 
- технічне забезпечення сайту;
- щомісячний платіж за платформи такі як ZOOM, telegram і т.д.;
- оплату дизайнера;
- безкоштовні заходи;
- рекламу.

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Допоможіть нам залишатися з вами

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Зворотній зв’язок
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com