Лікуємо віруси по-українськи
20 липня
Противірусний препарат широкого спектру дії чи черговий фуфломіцин?
Лікуємо віруси по-українськи

Нещодавно Міністерство охорони здоров’я України заявило про випробування чотирьох вітчизняних лікарських засобів для лікування COVID-19. Серед ймовірних претендентів на лікування коронавірусу виявились препарати з сумнівною доказовою базою: «Амізон», «Аміксин», «Біовен» та «Корвітин». 

«Амізон» – це, згідно з інформацією, вказаною на сайті виробника, противірсуний препарат прямої дії. Дослідження «Амізону» проводились лише in vitro та на 32 тхорах, а їх спонсором виступив сам виробник. Та навіть в цих дослідженнях препарат програє вже існуючому озельтамівіру. Детальніше про «Амізон» читайте в нашій статті за посиланням.

На сайті виробника «Аміксин ІС» представлений як імуномодулюючий та противірусний препарат, який стимулює вироблення інтерферонів, відновлює співвідношення Т-суперсорів та Т-хелперів та ще виконує багато космічних функцій.

Діюча речовина препарату – тилорон, який розроблений більше 40 років тому. Тилорон був винайдений в США, але ніколи не проходив перевірку безпечності та ефективності ICH (Міжнародна рада з гармонізації технічних вимог до фармацевтичних препаратів для людського використання) та FDA (Управління продовольства і медикаментів США), тому в США препарат не зареєстрований. Використовується препарат тільки в країнах пострадянського простору під торговими назвами «Аміксин» та «Лавомакс», і саме в цих країнах він чомусь ефективний в боротьбі з вірусами. 

В дослідженнях на мишах препарат показав себе як індуктор інтерферону. Хоча наявні дослідження, які вказують, що імуностимулююча дія тилорону не корелює з противірусним захистом. Під час перших випробувань препарату на людях не вдалося виявити підвищення продукції інтерферону. Тому постало питання про те, чи можуть індуктори інтерферону однаково працювати на мишах і на людях. Подальші дослідження цього препарату в США було зупинено.

Згідно з дослідженням, опублікованим в PubMed, препарат не показав своєї ефективності та безпечності в дослідах на людях. Тилорон є ефективним для мишей, але не для людей – мабуть через те, що імунна система людини не пристосована до тривалого екзогенного стимулювання вироблення інтерферону.

Препарат офіційно зареєстрований тільки в 11 країнах і вже показав відсутність клінічного ефекту в дослідженнях на людях. Тому постає питання в доцільності проведення клінічних досліджень «Аміксину» для лікування COVID-19 в Україні.

Автор ілюстрації: Михайло Сидоренко

facebook коментарі

Громадська організація INgenius – україномовна медична платформа, що пропагує доказову медицину серед спільноти лікарів в Україні з 2016 року. Наша команда створила відкриту базу з перекладених протоколів лікування, аналітичних статей про достовірні методи лікування та розбори фуфломіцинів. Також ми організовуємо на високому рівні події для медиків. 

Якщо Ви хочете ще більше доказового україномовного контенту, цікавіших експериментів та практичних заходів, підтримайте нас за допомогою донатів!

Зібрані кошти будуть витрачені на: 
- технічне забезпечення сайту;
- щомісячний платіж за платформи такі як ZOOM, telegram і т.д.;
- оплату дизайнера;
- безкоштовні заходи;
- рекламу.

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Допоможіть нам залишатися з вами

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Зворотній зв’язок
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com