Що не варто купувати волонтерам
Добрими намірами вимощена дорога до пекла - на жаль, саме так можна підписати багато ліків, які сягають берегів медичних установ. В умовах військового часу, коли кожен міліметр гуманітарного простору має бути заповненим найрелевантнішими медичними знаряддями праці, медичні списки та вантажі “засмічені” нижче наведеними препаратами. А це марна трата дорогоцінних волонтерських та державних фінансів та зазіхання на психічне здоров'я порядного доказового лікаря, парамедика або фельдшера.
ліки препарати недієві волонтерство

В даній статті ми розглянемо препарати, яких не має бути у вашій гуманітарній допомозі, та причини таких рекомендацій.

  • Амізон  
  • Арбідол
  • Аміксин
  • Гропринозин
  • Анаферон
  • Тілорон (він же аміксин) 
  • Та всі інші препарати з діючою речовиною “інтерферон”

Що це і для чого: в інструкції до цих препаратів вказано “противірусний засіб з імуномодулюючими властивостями”. Мета: лікування ГРВІ та симптомів застуди. Наприклад, Гропринозин (діюча речовина інозин пранобекс), зі слів виробника, досягає цього, шляхом суттєво збільшення секреції ендогенного γ-інтерферону та зменшує продукування інтерлейкіну-4 в організмі; Амізон - похідний ізонікотинової кислоти, за словами виробника, ”є потужним індуктором ендогенного інтерферону”; Анаферон також не пасе задніх, і як інші препарати інтерферону, “стимулює клітинну та гуморальну відповідь”.

Чому ні: перші наукові роботи, що підтверджували недоцільність використання препаратів інтерферону для лікування вірусних захворювань, з'явилися ще у 80-х роках, подальші дослідження показали ряд його побічних дій у вигляді гіпертермії і т.д. Інші перераховані препарати також не претендують на вичерпну наукову базу.

  • Аскорутин

Що це і для чого: препарат має так званий капіляростабілізуючий ефект. Мета, згідно інструкції виробника: взаємодоповнювальні терапевтичні ефекти аскорбінової кислоти та рутину застосовується при дефіциті даних речовин в організмі людини; у комплексній терапії захворювань, що супроводжуються підвищеною проникністю судинної стінки; з метою зміцнення імунітету та профілактики сезонних ГРВІ

Чому ні: препарат не зупиняє кровотечу, і не латає судини, наче ПВА клей. Однозначно не є медичним засобом першої та гострої необхідності.

  • Біфрен 
  • Та всі препарати "метаболічної" терапії (пірацетам тощо)

Що це і для чого: всі препарати даної групи мають на меті покращення  мікроциркуляції міокарда та головного мозку. Наприклад, Біфрен (активна речовина фенібут) є похідним γ-аміномасляної кислоти та фенілетиламіну. Згідно інструкції виробника, його "чудодійні" ноотропні та анксіолітичні властивості усувають психоемоційне напруження, тривожність, страх і покращують сон; подовжують та посилюють дію снодійних, наркотичних, нейролептичних і протисудомних засобів тощо.

Чому ні: опускаючи подробиці наскільки ефективні і безпечні ці препарати, виключно за релевантністю: це не та таблетка, яка допоможе у випадку з психозом; це не той препарат, який за короткий проміжок прийому (і чи взагалі) покращить пам`ять, бойовий дух, і налаштує синхронність сенсорно-моторних реакцій. Коротко кажучи, це препарат не має займати місце у вашому гуманітарному вантажі.

  • Препарати валеріани 
  • Корвалол, корвалтаб екстра/метео, 
  • Гліцесед
  • Ново-пассит

Що це і для чого: заспокійливі. 

Чому ні: неефективні або недостатньо ефективні за гострих психозів та інших афективних розладів. Тим паче в умовах бойових дій. Корвалол через вміст в ньому фенобарбіталу має ряд небезпечних побічних дій: розлад координації, атаксію, падіння тиску тощо - небажані симптоми для пацієнтів у театрі бойових дій.

Читайте також: Недієві заспокійливі

  • Хондроїтин,
  • Остеогенон 
  • Мовекс

Що це і для чого: препарати з групи хондропротекторів. Згідно інструкції виробника, здійснюють протизапальну, знеболюючу, хондропротекторну і регенеративну дію. Уповільнюють процеси пошкодження хрящової тканини та резорбцію кісткової тканини, відновлюють хрящову тканину, прискорюють утворення кісткової мозолі при травмах, сприяють відновленню функції суглобів тощо.

Чому ні: препарати цієї групи показані при дегенеративних змінах суглобів, як правило, хронічного генезу. Дочекатися ефекту цих препаратів - справа не одного дня, тижня чи місяця. Вони абсолютно не мають сенсу в контекстах гострих станів, ними не вилікувати перелом, не зменшити гострий запальний процес у суглобі/кістці, і для військової медицини незамінимими не є. 

  • Кратал
  • Тіазотна кислота
  • Препарати мельдонію (цитоцерт, метонат, мілдронат)

Що це і для чого: зазначені ліки належать до групи так званих комбінованих кардіологічних препаратів. Згідно інструкції виробника краталу (яку фактично можна делегувати також на препарати мельдонію), він поліпшує кровопостачання та функціональний стан міокарда, збільшує «коронарний резерв», поліпшує скорочувальну та насосну функції серцевого м’яза. 

Чому ні: комбінованих кардіологічних препаратів немає у жодному з сертифікованих протоколів ведення гострих коронарних подій. На додачу, лікування триває від 3 до 4 тижнів, а це задовгий відрізок часу для накопичення “коронарного резерву” (щоб виробник не мав на увазі під цим терміном) в умовах польвової хрургії.

  • Тіотриазолін та всі препарати з групи гепатопротекторів

Що це і для чого: тіазотна кислота, згідно завірень виробника, має ефекти у комплексному лікуванні ішемічної хвороби серця: стенокардії, інфаркту міокарда, постінфарктного кардіосклерозу, серцевих аритмій; хронічних гепатитів різної етіології, в тому числі алкогольного гепатиту та цирозу печінки. Припускається,що гепатопротектори стимулюють регенерацію гепатоцитів.
Чому ні: гепатопротектори грають свою роль за печінкової недостатності, але не є препаратами гострої/першої необхідності. 

  • Теймурова паста
  • Мазь календули 

Що це і для чого: перераховані препарати мають антисептичний ефект.

Чому ні: коли мова заходить про інфекцію, особливо бойових травм, необхідними є препарати з антимікробним спектром. Абстрактний “антисептичний ефект“ не має місця на полі бою. Витягніть їх з вашої військової аптечки і покладіть доказові та ефективні препарати для ведення інфекційних ран.

  • Вітаміни та вітаміноподібні речовини

Що це і для чого: це органічні сполуки, що необхідні для життєдіяльності організму (численних біологічних процесів).

Чому ні: вітаміни не мають визначної ролі при веденні гострих станів (за винятком віт. В1 при синдромі Корсакова) і ними з чистим сумлінням можна знехтувати готуючи ваш медичний вантаж у зони бойових дій. Хочете порадувати захисників та захисниць вітамінами - краще передати їм апельсинів.

facebook коментарі

The non-governmental organization INgenius is a Ukrainian-language medical platform that has been promoting evidence-based medicine among the community of doctors in Ukraine since 2016. Our team has created an open database of translated treatment protocols, analytical articles on reliable treatments, and analysis of fuflomycins. We also organize events for doctors on a highly professional level.
If you want even more evidence-based Ukrainian-language content, more interesting experiments, and practical activities, support us with the help of donors!
The funds raised will be spent on:
- technical support of the site;
- the monthly payment for platforms such as ZOOM, telegram, etc.;
- payment for a designer;
- free events;
- advertising.
Each of your contributions is a contribution to the future not only of our platform but also of the progressive development of evidence-based medicine in Ukraine.
Revolution in you!

 

Help us stay with you

Every penny of yours helps us to keep doing our job

Feedback
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com