Недієві заспокійливі
Вибір заспокійливих ліків, препаратів від стресу, для покращення сну, від втоми та для стимуляції роботи головного мозку подекуди нагадує вітрину у великому супермаркеті - аж очі розбігаються! Однак за чималим асортиментом можуть ховатись недієві настоянки, або ж таблетки з цукром всередині, котрі допоможуть хіба що полегшити наш гаманець.
заспокійливі ліки препарати стрес сон страх

Сьогодні заспокійливі препарати, або ж анксіолітики, є як ніколи актуальними. Стрес, життєві перипетії та страх лягають важким тягарем на людину. Природно, що вона шукає порятунку, в тому числі - в ліках, що змогли б полегшити відчуття тривоги, безпорадності або відчаю. І, насправді, вибирати є з чого!  Доступні в аптеках та магазинах препарати мають достатньо широкий спектр дії, що включає в себе: зниження відчуття тривоги, страху, внутрішнього напруження, роздратування, а деякі мають також снодійний ефект, покращують сон та добові ритми організму.  

Лікування стресу не могло б бути простіше, правда ж? Заходячи в аптеку, на запит “заспокійливе, будь ласка” ми отримуємо, просто таки нескінченний перелік пігулок, порошків та сиропів. Ба більше - для пошуку такого препарату навіть не потрібно консультація спеціалістів - майже кожен, навіть не з медичної сфери, може з пам’яті назвати 2-3 препарати, що знімають стрес та тривогу. А тому, вибираємо будь яку таблетку і готово - ми знову сповнені енергією і позитивом? 

“А до чого ж тоді ця стаття?” - логічно може запитати читач. Відповідь проста і, в той же час, надзвичайно складна. Багато “лікарських засобів” на нашому ринку, які традиційно вважаються заспокійливими, насправді не виконують своєї функції. Переконання щодо дієвості великої кількості препаратів вкорінилося у суспільстві і часто не піддається критиці. Тому в цьому тексті хотілося б внести певний вклад у боротьбу з недієвими, а часом навіть небезпечними ліками, що скрадаються по аптеках та інтернет-магазинах.

1. Гліцин

Вінцем заспокійливих препаратів, з “надзвичайними ефектами” та “без побічної дії”, є гліцин. Це ніщо інше, як замінна амінокислота (тобто та, що може вироблятись організмом людини), яка є складовою частиною майже всіх білків нашого організму. Згідно з інструкцією, до численних позитивних ефектів прийому гліцину належать: зниження психоемоційного напруження, покращення настрою, сну та засинання, підвищення розумової працездатності і ще багато іншого. Однак на практиці, єдиним більш-менш доведеним способом використанням похідних гліцину є терапія шизофренії і аж ніяк не в якості заспокійливого. Звісно, не можна заперечити того, що, як і будь-яка інша амінокислота, гліцин є важливою складовою і впливає на багато процесів в організмі людини, в тому числі - на функції головному мозку. Проте для того, аби отримати всі позитивні ефекти від гліцину, не треба ходити і довго обирати, який виробник гліцину кращий. Достатньо просто піти до найближчого продуктового магазину та купити трохи м’яса, риби, молока або бобів, які є природними “таблетками” гліцину. 

2. Адаптол

Адаптол (або ж Мебікар) є також одним з популярних заспокійливих засобів, що “знижує стрес, нервозність, використовується в лікуванні синдрому дефіциту уваги та навіть допомагає кинути палити”. Вперше синтезований на терені колишнього СРСР у Казані, мебікар має за плечима декілька невеликих досліджень його ефективності, проведених на території країни-першовідкривача, однак жодного масштабного дослідження з достовірними результатами на сьогоднішній день не існує.

3. Тенотен

Універсальним заспокійливим засобом вважається тенотен, що, згідно з інструкцією від виробника, має заспокійливу, протитривожну, стресопротекторну та нейропротекторну дію. Дослідження цього препарату є нечисленними та мають невелику вибірку , деякі з них - спонсоровані виробником. Саме недостатня вивченість препарату дає підстав вважати, що використання тенотену в якості заспокійливого, або навіть нейропротекторного препарату, не є виправданим. 

4. Фенібут

Корисним для роботи головного мозку, пам’яті, швидкості та точності реакції також вважається фенібут (також відомий як Нообут, Ноофен). Позиціонуючи себе як аналог нейротрансмітера ГАМК (речовина, що сприяє проведенню нервових імпульсів у головному мозку), фенібут, згідно задуму продуцента, мав бути безпечною альтернативою для ліків з серйозними побічними ефектами. Натомість, в даний момент будь-яких досліджень, що підтверджували б ефективність цього препарату, зазначали б оптимальне дозування та можливі побічні ефекти, немає. Більше того - є численні повідомлення про те, що неконтрольоване вживання фенібуту може призводити до розвитку залежності, а раптове припинення прийому -  до таких небажаних симптомів, як психомоторне збудження, порушення свідомості, галюцинації, судоми та делірій.

5. Мелатонін

Революційним, в свій час, став мелатонін, якому, після його появи як дієтичної добавки, приписували дивовижні властивості: лікування порушень сну, зниження тривоги, стресу,  боротьба зі старінням та навіть злоякісніми пухлинами. В істоті, мелатонін є гормоном, що виділяється в головному мозку у відповідь на зниження освітленості і регулює процес засинання, сну та добові ритми людини. Існують суперечливі дані про те, що харчова добавка мелатоніну може полегшити симптоми так називаного “джет лагу”, синдрому затримки фази сну та передопераціного стресу. Однак “цілющі властивості” мелатоніну, вживаного зовні, не знайшли переконливого підтвердження у дослідженнях на людях та наразі не є затвердженими в якості лікарського засобу.

6. Засоби рослинного походження

Абсолютним хітом на нашому ринку були і залишаються численні заспокійливі препарати на основі трав, олій та інших складників рослинного походження. Серед найбільш популярних: настоянка глоду, пустирника, піону, валеріана, звіробій, пасифлора, м’ята перцева, тощо. 

Їх численними комбінаціями у формі Персену, Ново-Пасситу, Корвалолу, Валокорміду часто майорять на стелажах аптек та магазинів. Однак всі ці трави об’єднує одне - непевність і недослідженість їх ефекту, оптимальної дози, побічної дії та взаємодії з іншими ліками. 

Надзвичайно важливо зазначити, що відсутність доказів ефективності дії вищевказаних препаратів не тільки вказує на те, що прийом таких “ліків” є часто безпідставним, а й дає зрозуміти, що неконтрольоване та неузгоджене зі спеціалістом їх використання може бути шкідливим для організму, адже невивченими залишаються побічна дія та інтеракція з іншими ліками. Тому у випадку, коли виникла потреба у використанні будь яких заспокійливих, завжди краще проконсультуватись з фахівцем, який знається на всіх тонкощах фармакотерапії.

І на сам кінець, хотілося б акцентувати увагу на тому, що значну роль у психологічному добростані відіграє здоровий сон, відповідне харчування, регулярна фізична активність, налагоджені відносини та спілкування з людьми та, з рештою, робота з психологом. Ліки в цьому випадку виконують лише вторинну функцію та направлені на ті проблеми, які не можна вирішити в інший спосіб.

facebook коментарі

Громадська організація INgenius – україномовна медична платформа, що пропагує доказову медицину серед спільноти лікарів в Україні з 2016 року. Наша команда створила відкриту базу з перекладених протоколів лікування, аналітичних статей про достовірні методи лікування та розбори фуфломіцинів. Також ми організовуємо на високому рівні події для медиків. 

Якщо Ви хочете ще більше доказового україномовного контенту, цікавіших експериментів та практичних заходів, підтримайте нас за допомогою донатів!

Зібрані кошти будуть витрачені на: 
- технічне забезпечення сайту;
- щомісячний платіж за платформи такі як ZOOM, telegram і т.д.;
- оплату дизайнера;
- безкоштовні заходи;
- рекламу.

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Допоможіть нам залишатися з вами

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Зворотній зв’язок
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com
Бездоказові препарати в пульмонології
Дана стаття присвячена недоказовим препаратам у пульмонології та обґрунтуванню недоцільності їхнього призначення.
Anastasiia Moisieienko
24 лютого 2021