Л̶і̶к̶у̶в̶а̶н̶н̶я̶ отруєння травами: страшна правда або «не пий — вб’є»
14 грудня
Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) підрахувала, що трав'яні та інші рослинні засоби є найбільш часто використовуваними методами лікування у всьому світі. За оцінками ВООЗ, у 2003 році світовий ринок лікарських засобів рослинного походження склав понад 60 млрд. доларів щорічно.
Традиційні китайські трав'яні препарати є постійно зростаючим джерелом контамінації, як навмисної, так і ненавмисної. Однак через недостатню прозорість звітності ризик для загального населення складно оцінити. Але про нього однозначно варто знати.
Л̶і̶к̶у̶в̶а̶н̶н̶я̶ отруєння травами: страшна правда або «не пий — вб’є»

Значна частка населення самостійно споживає рослинні продукти, відомі також як трави, з метою покращення стану здоров'я та в якості ліків від хвороб. Проте, таке самолікування може бути небезпечним для життя.

Хоча багато рослинних продуктів нешкідливі або мають мінімальну токсичність, деякі з них містять токсичні речовини, які не можуть бути ідентифіковані та відображені на етикетці. Ці неідентифіковані речовини можуть бути ненавмисно включені в продукт (наприклад, неправильна ідентифікація токсичної як бажаної нетоксичної рослини або забруднення залишками пестицидів чи важких металів) або можуть містити домішок, введений для збільшення ефекту (наприклад, додавання фармацевтичного засобу до рослинного препарату).

Цікавим моментом є певним чином дивна політика щодо рослинних препаратів, оскільки FDA не має великого контролю над збутом продуктів рослинного походження і може лише забороняти продаж продуктів з рослинної сировини, що містять фармацевтичні агенти. Так, наприклад, FDA може заборонити продаж рослинного продукту, який несе потенційну небезпеку для здоров’я, що пов’язана із дією інгредієнтів, вказаних на етикетці, проте у той самий час заборона трав'яного продукту не відбувається до моменту введення препарату на ринок та широкого його розповсюдження у масах. Крім того, кількість інгредієнтів, зазначених на етикетці, може сильно відрізнятися від дійсності, перешкоджаючи визначенню токсичних речовин і небезпечних продуктів для масового споживання.

Вживання таких трав може призвести до ряду сумних наслідків. Деякі продукти рослинного походження можуть нести у собі трави, що мають антихолінергічну токсичність. Так в 1970-х та 1980-х роках чай кореня лопуха був контамінований Atropa belladonna (Белладонна). Datura metel L fastuosa (Дурман індійський) помилково використовувався замість видів Campsis (Кампсис) та Paulownia (Павловнія), призводячи до антихолінергічного отруєння. У 1970-х роках женьшень, забруднений Mandragora officinarum (мандрагора, що містить скополамін), викликав антихолінергічну токсичність.

 

Кава-кава (Piper methysticum) — це рослинний препарат, який можна приготувати у вигляді напою і особливо популярний серед вихідців з південно-тихоокеанських островів. Основними складовими є метистицин та каваїн (місцевий анестетик); проте у першу чергу кава-кава — анксиолітичний та седативний засіб, який також є міорелаксантом. Цей рослинний препарат був пов'язаний з гепатотоксичністю. Повідомлення про яку призвели до заборони його використання в ряді країн. Комплексний огляд підрахував, що рівень захворюваності, пов’язаний із гепатотоксичністю від кава-кави становить один з 60-125 мільйонів користувачів. У 2014 році німецький суд скасував заборону на кава-каву, заявивши, що ризик кава-експозиції не був чітко продемонстрований і не здавався надзвичайно високим.

Звіробій звичайний (Hypericum perforatum) — слабкий інгібітор моноаміноксидази (MAO) та агоніст серотоніну. Було висловлено занепокоєння щодо ініціації реакцій гіперадренергічної МАО шляхом змішування адренергічних препаратів, таких як ефедра і препаратів, що містять ефедрин, зі звіробоєм; однак, жодного випадку серотонінового синдрому або кризи МАО не було пов'язано з використанням звіробєм. При прийомі в поєднанні з іншими рецептурними препаратами звіробій може лише зменшити їх системну біодоступність.

Podophyllum emodi і Podophyllum peltatum (Подофіл гімалайський чи Подофіл Емода та Американська мандрагора чи Травневе яблуко, відповідно) були контаміновані рослинними препаратами (наприклад, Gentiana (Тирлич) та Сlematis (Клематіс)) в 1980-х і 1990-х роках. Подофілін викликає затримку метафази на клітинному рівні та призводить до зміни психічного стану, периферичну моторну і сенсорну нейропатію, гастроентерит та мультисистемну органну недостатність.

Продукти, що містять Lobelia inflata та Nicotiana, можуть викликати нікотинову токсичність з гіпертонією, фасцикуляцію та порушення функції ЦНС. Важкі випадки можуть прогресувати до нервово-м'язового паралічу. Старі версії таблеток, що допомагають боротися із залежністю від куріння, містили Лобелію.

Strychnos nux-vomica (Стрихнін) був знайдений у імпортних трав’яних лікарських засобах, що мають патент, і може викликати абдомінальний дистрес. Хоча Стрихнін часто готують у гомеопатичних дозах, токсичні кількості Стрихніну викликають глибокий метаболічний ацидоз, рабдоміоліз і генералізовані "спинальні напади" .

Серцеві глікозиди та інші кардіоактивні стероїдні домішки можуть бути токсичними. У 1997 році Digitalis lanata (Наперстянка шерстиста), що має серйозну кардіотоксичність, помилково приймали за подорожник і споживали у якості продукту для внутнішнього очищення, тоді як насправді вона викликала такі страшні наслідки як повна блокада серця.

Ефедра та продукти, що містять ефедрин (наприклад, Ma Huang (Ма Хуан)) можуть призвести до стимуляції серця, гіпертензії, периферичної вазоконстрикції, болю у грудях, інфаркту міокарда та внутрішньомозкової кровотечі. Ма Хуан (Ефедра) може викликати гіперчутливий міокардит та васкуліт.

Великий громадський резонанс та дані, зібрані про побічні ефекти, дозволили FDA заборонити продукти Ефедри для використання з ціллю зниження ваги. Однак, Ефедра доступна для продажу як препарат від астми, тому її слід розглядати як «вікно» для зловживань. Адже Ефедру продовжують пропагувати у масах як препарат для бодібілдингу.

Види Aconitum (тобто, Аконіт чи Вовкобій) містять аконітин; Види Veratrum (Чемериця) містять алкалоїди

Veratrum. Ці токсини відкривають натрієві канали в серцевих міоцитах, що призводить до блокади провідності, брадикардії, шлуночкових дисритмій (особливо двонаправленої тахікардії) та рефрактерного серцево-судинного колапсу. Аконіт-вмістні китайські трав'яні лікарські сполуки були використані для лікування хронічних больових синдромів і, на жаль, також були пов'язані з багатьма смертями в Азії та Австралії.
Коріння Кіньхона може призводити до отруєння хініном.

Повідомлялося про гепатотоксичність алкалоїдів піролізидину при синдромі Бадда—Кіарі, які метаболізуються до алкілуючих агентів, що призводять до печінкової вено-оклюзивної хвороби, гепатомегалії і цирозу. Рослини, які містять ці речовини включають в себе Heliotropium (Геліотроп), Senecio (Крестовник), Crotalaria (Кроталярія) та Symphytum (Живокіст).

Mentha pulegium (тобто, Болотна м’ята, м'ята блошина, Полій чи Шандра) чаї були помилково прийняті за інші м'ятні чаї і були використані навмисно, як абортативні. Ці чаї містять гепатотоксин пулегон, який викликає гепатоцелюлярний некроз. Токсичність пулегону може призвести до полісистемної органної недостатності.

Germander (Teucrium chamaedrys — Дубровник звичаний) може викликати центролобулярний некроз. У Франції в 1990-х роках Дубровник продавався як засіб для схуднення; повідомлялося про смертельні випадки.

Chaparral (тобто Креозотовий кущ або Буш креозотом, Ларрея) може призвести до перипортального ушкодження печінки, її запальних змін, рубців, холангіту та холестазу.

Jin Bu Huan — китайський трав'яний препарат з тривалою історією використання як седативний, знеболюючий та протинабряковий засіб. Композиції Jin Bu Huan можуть змінюватися, але зазвичай включають Lytopodium serratum, Panax, Pseudo ginseng, Polygala chinensis та Stephania. Деякі препарати призвели до фатального пошкодження печінки. Інші ж препарати викликали сильну брадикардію.

Обстеження випадків пошкодження печінки в усьому світі, пов'язаних з трав'яною традиційною китайською медициною, встановило причинний зв'язок для 28 різних трав або трав'яних сумішей: Bai Xian Pi, Bo He, Ci Wu Jia, Chuan Lian Zi, Da Huang, Gan Cao, Ge Gen, Ho Shou Wu, Huang Qin, Hwang Geun Cho, Ji Gu Cao, Ji Xue Cao, Jin Bu Huan, Jue Ming Zi, Jiguja, Kudzu, Ling Yang Qing Fei Keli, Lu Cha, Rhen Shen, Ma Huang, Shou Wu Pian, Shan Chi, Shen Min, Syo Saiko To, Xiao Chai Hu Tang, Yin Chen Hao, Zexie, and Zhen Chu Cao.

Sho-saiko-to (суміш з 7 трав) — це китайський препарат, який широко застосовується в Японії як рецептурний препарат, головним чином для лікування гепатиту. Тим не менш, і він пов'язаний із токсичним гепатитом.
Чай Kombucha — симбіотична суміш дріжджів і бактерій, заварених у чай. Є повідомлення про випадки розвитку синдрому, що характеризується гепатотоксичністю, набряком легенів та дисемінованим внутрішньосудинним згортанням (ДВЗ) після його вживання.

Гінкго білоба збільшує час кровотечі і може сприяти внутрішньочерепним кровотечам. Застосування йохімбіну було пов'язано з агранулоцитозом (імовірно, ідіосинкратичною реакцією) і приапізмом. Dysosma pleianthum (тобто Подофіл багатоквітковий або Китайське яблуко) містить подофілотоксин, що викликає тромбоцитопенію та лейкоцитоз. Також тромбоцитопенію викликає і китайський трав'яний препарат Jui.

L-триптофан був контамінований побічним продуктом і пов'язаний із 38 випадками смерті. Також із синдромом еозинофілії-міалгії. Для синдрому характерне підвищені рівні еозинофілів.

 

Побічні ефекти рослинних препаратів можуть включати наступне:
 •  Види Aristolochia (наприклад, Хвилівник звичайний) можуть викликати інтерстиціальний фіброз нирок внаслідок аристолохічної кислоти, відомого нефротоксину;
 •  Корінь солодки може викликати глибоку втрату калію;
 •  Ехінацея та чай з ромашки можуть викликати анафілаксію;
 •  Маточне молочко і йохімбін можуть викликати алергічні реакції;
 •  Гриби шиітаке можуть викликати важкий дерматит;
 •  Часник, чай з ромашки і стручковий перець можуть викликати контактний дерматит.

 

Деякі рослинні продукти містять високі концентрації важких металів, таких як свинець, ртуть і миш'як (також знаходяться в ламінарії). Використання аюрведичних препаратів повинно викликати підозру на контамінацію свинцем. Китайські трав'яні ліки були неймовірним джерелом контамінації. Дослідження 247 традиційних китайських ліків показало, що частина з них була контамінована миш'яком (5-15%), свинцем (5%) і ртуттю (приблизно 65%).

У дослідженні 6,712 жінок (у віці 20 років і старше), серед тих, хто вживає рослинні добавки, рівень свинцю був на 10% вище, ніж у тих, хто не використовує. Рівень свинцю в крові був на 24% вищим сере жінок, які використовували трави аюрведичної або традиційної китайської медицини; на 23% вище у тих, хто використовує звіробій, і на 21% вище у тих, хто вживає каву-каву, валеріану, чорний когош, бджолиний пилок або кропиву.

У деяких рослинних лікарських засобах були знайдені такі фармацевтичні препарати: кофеїн, ацетамінофен, гідрохлортіазид, ефедрин, хлорфенірамін, метилтестостерон, преднізолон, фенацетин. Фальсифікація з мефенаміновою кислотою та кадмієм призводить до гострої ниркової недостатності. Контамінація дипироном та фенилбутазоном призводить до агранулоцитозу.

 

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) підрахувала, що трав'яні та інші рослинні засоби є найбільш часто використовуваними методами лікування у всьому світі. За оцінками ВООЗ, у 2003 році світовий ринок лікарських засобів рослинного походження склав понад 60 млрд. доларів щорічно.

Традиційні китайські трав'яні препарати є постійно зростаючим джерелом контамінації, як навмисної, так і ненавмисної. Однак через недостатню прозорість звітності ризик для загального населення складно оцінити. Але про нього однозначно варто знати.

 

 

Джерело: https://bit.ly/2XNGucN

facebook коментарі

Громадська організація INgenius – україномовна медична платформа, що пропагує доказову медицину серед спільноти лікарів в Україні з 2016 року. Наша команда створила відкриту базу з перекладених протоколів лікування, аналітичних статей про достовірні методи лікування та розбори фуфломіцинів. Також ми організовуємо на високому рівні події для медиків. 

Якщо Ви хочете ще більше доказового україномовного контенту, цікавіших експериментів та практичних заходів, підтримайте нас за допомогою донатів!

Зібрані кошти будуть витрачені на: 
- технічне забезпечення сайту;
- щомісячний платіж за платформи такі як ZOOM, telegram і т.д.;
- оплату дизайнера;
- безкоштовні заходи;
- рекламу.

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Допоможіть нам залишатися з вами

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Зворотній зв’язок
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com