Отруєння грибами
01 листопада
Аматоксин, ореланін, мускарин, псилоцибін. Якщо ви не чули ці назви і полюбляєте вибиратися в ліс по гриби, рекомендуємо ознайомитись із наступною статтею, щоб знати наслідки отруєння даними токсинами.
отруєння грибами

Жовтень місяць минув. Щойно пройшли дощі, світить сонечко. Що робити у вихідні? Більшість українців, які проживають у лісовій чи лісостеповій місцевості, полюбляють ходити по гриби. Заняття дійсно цікаве: суміш приємного з корисним. Але чи це завжди безпечно? Звичайно, в сучасних умовах, перша небезпека - це можливе мінування лісів. Тому обовʼязково необхідно заздалегідь дізнатись в місцевої влади чи є та чи інша ділянка дозволеною до входу. Друга небезпека полягає в самій цілі такого дозвілля - грибах. В наших широтах дуже розповсюджені токсичні гриби, які візуально дуже схожі на їстівні та інколи навіть досвідчені грибники можуть їх сплутати.

Згідно із сучасними даними, наданими Дніпропетровським обласним центром контролю та профілактики хвороб МОЗ України, не дивлячись на заборону, за 7 місяців 2022 року загальна кількість постраждалих від отруєнь грибами становить 19 осіб, 1 з яких неповнолітній. І кількість випадків зазвичай досягає свого піку саме восени.

Тому, аби не стати пацієнтом токсикологічного відділення, треба більш відповідально ставитись до правил збирання й споживання грибів, наданих Центром громадського здоровʼя України:

  • Найбільш безпечно буде відмовитись від споживання грибів, вирощених в диких умовах. Краще замінити їх тими, які ростуть в штучних умовах при належному контролі.
  • Треба збирати тільки добре відомі вам гриби. При найменших сумнівах - не сумнівайтесь, викиньте його.
  • Не їжте сирі гриби.
  • Готуйте гриби протягом першого дня після збору.
  • Молоді або старі гриби легко переплутати з отруйними.
  • Уважно огляніть представника царства - колір капелюшка, ніжки, губки, його форму.
  • Гриби можуть вбирати в себе важкі метали, тому не варто збирати гриби поблизу трас, промислових підприємств тощо.
  • Не збирайте гриби під час засушливої погоди, оскільки гриб в цей час пересихає й кількість токсинів у ньому збільшується.
  • Зберігайте страви з грибами в холодильнику не більше доби.
  • Якщо ви йдете в ліс із маленькими дітьми, уважно слідкуйте за ними.

Трохи статистики:

За 10 років спостереження в США, починаючи з 2001 року, було повідомлено про 83,140 випадків споживання грибів. Серед випадків, які супроводжувались певною симптоматикою, легкий ступінь отруєння був присутній у 10,953 (56.5%), середній ступінь - у 7,804 (40.3%) осіб, тяжкий - у 568 (2.9%), а також 45 (0.2%) летальних випадків. З усіх 614 випадків тяжкого перебігу або смерті, токсин було ідентифіковано в 64 (10.4%) осіб.

З усіх випадків, за яких було ідентифіковано причину отруєння, 5 найбільш розповсюджених видів, відповідальних за тяжкі або летальні випадки, це наступні: Amanita phalloides або Бліда поганка (27), Amanita muscaria або Мухомор червоний (22), Amanita pantherina або Мухомор пантерний (9), Amanita smithiana або Мухомор Сміта (5), Amanita bisporigera (3).

Однак, варто зауважити, що ця статистика стоується лише США і оскільки навіть в розвинених країнах відсоток ідентифікації невисокий, тяжкі випадки викликаються й багатьма іншими видами.

Анамнез

Збір детального анамнезу є дуже важливим для діагностики отруєння. Адже без певної інформації буде дуже тяжко дійти до правильного висновку. Особливо важливо знати історію теперішнього захворювання у пацієнтів при отруєнні аматоксином, гіромітрином або ореланіном, оскільки при своєчасному початку терапії можна змінити результат хвороби.

Яку інформацію необхідно уточнити:

  • Кількість спожитих грибів
  • Тип приготування
  • Джерело
  • Час вживання
  • Інші особи, які могли зʼїсти такі ж гриби
  • Які були симптоми, час їх виникнення
  • Домедичні лікувальні засоби
  • Препарати, що приймає на постійній основі
  • Хронічні захворювання

Ідентифікація виду

Проблема ідентифікації заключається в тому, що зазвичай гриб вже був перетравлений. Але незважаючи на це, необхідно запитати про вигляд гриба і місце збору. При чому не варто робити висновки тільки на основі усних даних.

За наявності цілого грибу його необхідно правильно транспортувати до лабораторії. Для цього треба використовувати сухий паперовий пакет, а не пластиковий чи зроблений із тканини, оскільки це може пошкодити гриб, змінити його зовнішній вигляд. Не можна їх заморожувати чи руйнувати.

Визначення виду із блювотних мас не застосовується.

Серед усього різноманіття царства грибів лише декілька видів становлять смертельну загрозу через наявність певних токсинів у них.

Найбільш небезпечні токсини

Аматоксин

бліда поганка отруєння грибами
Amanita phalloides

 

Найбільша концентрація даної речовини міститься в деяких грибах роду Amanita, зокрема в Блідій поганці (Amanita phalloides), Amanita bisporigera (не розповсюджений в Україні), родах Lepiota, Galerina, а також у виді Pholiotina rugosa.

Отруєння аматоксином характеризується латентним періодом у 6-12 годин після вживання в їжу. Проте в деяких випадках можлива поява симптомів і раніше, що значно ускладнює диференційну діагностику.

Після закінчення періоду благополуччя, наступає різка фаза проявів, схожих на гастроентерит. Вона включає в себе блювоту, нудоту, біль в животі, водянисту діарею та, зрідка, пригнічення гемодинаміки, особливо у молодих і літніх осіб. Ця фаза зазвичай продовжується 2-3 дні, після чого наступає або фаза одужання, або швидке погіршення стану аж до фульмінантної печінкової недостатності.

Третя фаза отруєння аматоксином називається гепаторенальним синдромом та характеризується жовтяницею, гепатомегалією, гіпоглікемією, комою або поліорганною недростатністю із наступною смертю. Якщо терапію було розпочато вчасно, летальність становить менше 5%. Весь перебіг отруєння анатоксином займає 6-8 днів у дорослих і 4-6 днів у дітей серед тих, хто одужує без печінкової трансплантації

Гіромітрин

Дана отрута міститься в грибах роду Gyromitra, наприклад у Строчку звичайному (Gyromitra esculenta). Хоча гіромітрин є речовиною термолабільною, тобто руйнується під дією високих температур, краще довірити його приготування професіоналам, оскільки вживання в їжу навіть готового гриба може мати тяжкі наслідки. Даний член царства грибів зовні схожий на Сморчок їстівний, через що їх часто плутають.

отруєння грибами гіромітрин
Gyromitra esculenta

 

Початкові прояви дуже схожі на такі при отруєнні аматоксином. Перші 6-10 годин після вживання продовжується латентна фаза, після чого наступає блювання, головний біль, спазми в животі та діарея. Особливістю даного захворювання є те, що після першої фази може слідувати фаза ураження ЦНС - запаморочення, делірій, судоми або навіть кома.

Також може виникати ураження печінки, нирок або кровотворної системи. При гепатотоксичності має місце підвищення концентрації трансаміназ.

Одужання зазвичай наступає через 2 дні після початку симптомів, але може тривати аж до 5 днів. Смертність становить 2-4%

Ореланін

Даний токсин відноситься до нефротоксичних і міститься в грибах роду Павутинник (Cortinarius), зокрема в Україні зустрічається Павутинник помаранчево-червоний отруйний (Cortinarius orellanus).

ореланін отруєння грибами
Cortinarius orellanus

 

Отруєння розпочинається також з диспептичних симптомів: блювання, нудота, діарея, але вони проявляються ще пізніше, через 12-24 години після вживання в їжу. Дані прояви можуть зберігатися до трьох днів. Після цієї фази наступає латентна фаза, яка може продовжуватись до трьох тижнів. Іноді повідомлялось про потворення смаку, парестезії, поведінкові зміни під час цієї фази. Стадія ниркової недостатності виникає через 5-15 днів після вживання в їжу отруйного гриба. Вона проявляється вираженою спрагою і поліурією. Діаліз проводиться в 50% випадків, а 15% - є летальними.

Псилоцибін

Ця психоактивна речовина міститься в деяких грибах роду Psilocybe. В Україні найрозповсюдженішим є вид Псилоцибе напівланцетоподібна (Psilocybe semilanceata). Симптоми розвиваються через 2 години після вживання в їжу галюциногенних грибів. Інтоксикація супроводжується спотворенням сприйняття часу, візуальним маренням, розширенням уяви, ейфорією. Іноді можуть виникати нудота, блювання. В рідкісних випадках виникали судоми та лихоманка. Симптоми зазвичай не тривають довго і розрішуються через 6-12 годин. Отруєння даною речовиною дуже рідко має летальні наслідки. Більш тяжкі випадки трапляються у дітей.

псилоцибе отруєння
Psilocybe semilanceata

 

Мускарин

Цей токсин був ідентифікований найпершим. Гриби з роду Іноцибе і Клітоцибе містять в собі найбільшу концентрацію отруйної речовини (до 1.6%). Незважаючи на свою назву і стереотипну думку, Amanita muscaria (Мухомор червоний) містить лише 0.0003% мускарину. Тому симптоми холінергічного отруєння при вживанні в їжу мухоморів трапляються рідко. Після вживання великої кількості мускарину виникає інтоксикація, яка проявляється симптомокомплексом, який назвивається SLUDGE синдром і проявляється підвищеним слиновиділенням (Salivation), підвищеним сльозовиділенням (Lacrimation), мимовільним сечовиділенням (Urination), мимовільною дефекацією (Defecation), гіпермобільність ШКТ (GI hypermotility), блювота (Emesis). Смертельні випадки дуже рідкісні.

клітоцибе мускарин
Clitocybe cerussata

 

мускарин мухомор
Amanita muscaria

 

Лікування

Оскільки питання ідентифікації токсину є проблемним, будь-яке отруєння грибами слід розцінювати як тяжке і потенційно смертельне. Загальним підходом до лікування є рання внутрішньовенна інфузійна терапія. Промивання шлунку не рекомендується, оскільки ефективність такої процедури не доведена. Застосування активованого вугілля для попередження всмоктування є набагато більш ефективним. А для отруєння аматоксином необхідно вживати повторні дози активованого вугілля незалежно від часу вживання гриба в їжу.

Також рекомендовано застосовувати симптоматичну підтримуючу терапію.

Специфічна терапія

Отруєння аматоксином

Окрім активованого вугілля, як не дивно, рекомендовано застосування силімарину. Призначається він в дозі 1г per os 4 рази на добу або його очищений алкалоїд силібінін у вигляді внутрішньовенної інʼєкції в дозі 5 мг/кг в/в за одну годину із продовженням інфузією 20 мг/кг/добу.

Як додаткові методи слід розглянути:

  • Бензилпеніцилін внутрішньовенно у дозі 300,000–1,000,000 ОД/кг/добу - для попередження захвату аматоксину гепатоцитами
  • Циметидин у дозі 4-10 грамів/добу - імовірно інгібує цитохром Р450, знижуючи метаболізм альфа-аманітину в гепатотоксичні метаболіти
  • N-ацетилцистеїн - має антиоксидантні ефекти й здатен приєднувати вільні радикали
  • Трансплантація печінки - при незворотному пошкодженні печінки

Отруєння гіромітрином

Якщо судоми не купіруються за допомогою бензодіазепінів, інфузії піридоксину (віт. В6) можуть бути корисними.

Отруєння мускарином

Більшість отруєнь можуть бути вилікувані без медикаментів. Якщо пацієнт поступає з вираженим холінергічним кризом, рекомендовано застосовувати атропін

facebook коментарі

Громадська організація INgenius – україномовна медична платформа, що пропагує доказову медицину серед спільноти лікарів в Україні з 2016 року. Наша команда створила відкриту базу з перекладених протоколів лікування, аналітичних статей про достовірні методи лікування та розбори фуфломіцинів. Також ми організовуємо на високому рівні події для медиків. 

Якщо Ви хочете ще більше доказового україномовного контенту, цікавіших експериментів та практичних заходів, підтримайте нас за допомогою донатів!

Зібрані кошти будуть витрачені на: 
- технічне забезпечення сайту;
- щомісячний платіж за платформи такі як ZOOM, telegram і т.д.;
- оплату дизайнера;
- безкоштовні заходи;
- рекламу.

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Допоможіть нам залишатися з вами

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Зворотній зв’язок
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com