Антидот від отруєння чадним газом
02 квітня
Цей газ без запаху відправляє понад 50 000 американців у відділення невідкладної допомоги та вбиває близько 500 щороку.
антидот реанімація чадний газ нейроглобін отруєння

26 січня Лін Ванг і Цінзі Сюй, два біомедичних фахівця з Університету Піттсбурга в Пенсільванії, помістили мишу під хімічний капюшон, анестезували її і підключили до моніторів. Ванг закрив капюшон і Сюй увімкнув прилад, щоб доставити 3% чадного газу (СО) — концентрація настільки висока, що майже миттєво вб'є більшість людей протягом 4,5 хвилин. Кров'яний тиск у миші різко впав, а пульс став нерегулярним. Потім через внутрішньовенну трубку вони доставили молекулу, розроблену їх лабораторією. Через секунду кров'яний тиск тварини почав зростати та відновився. Це було перше: немає відомих протиотрут від отруєння чадним газом.

CO отруює як мінімум двома способами. По-перше, він щільно зв'язується з гемоглобіном в крові та запобігає доставці кисню по всьому організму. По-друге, він пригнічує процес дихання в мітохондріях, клітинних електростанціях. Найкраще, що можуть запропонувати зараз лікарі у випадках отруєння – це лікування, розроблене більш 50 років тому: кисень під високим тиском.

«Люди намагалися використовувати деякі біохімічні прийоми, щоб відірвати чадний газ від гемоглобіну, але насправді вони не працюють. Ось чому ми буквально отримуємо терапію, яка так само стара, як кисень, — говорить Ланс Беккер, лікар Медичної школи Hofstra Northwell в Манхассеті, Нью-Йорк. — Тому ідея знайти щось, що могло б працювати краще, швидше і сильніше, дуже приваблива».

Це те, що описано у випуску «Science Translational Medicine» — нейроглобін — білок, який зазвичай міститься в мозку та сітківці, що захищає клітини від ушкоджень шляхом зв'язування кисню й оксиду азоту. Дослідницька група з Піттсбурга, очолювана лікарем-реаніматологом Марком Гладвін, спочатку вивчала його функцію, коли помітила, що ізольовані молекули нейроглобіну майже завжди мають CO, природний побічний продукт розпаду гемоглобіну, пов'язаний з ними.

«Я думав, що в той час це було поганою новиною, тому що нам потрібно було видалити CO з нейроглобіну на додатковому експериментальному етапі», — сказав Гладвін. Але коли колега запитав у 2012 році, чи існує якийсь антидот від отруєння чадним газом, він зрозумів, що в його лабораторії вже може бути відповідь.

У дослідженні на мишах група розробила мутантну версію нейроглобіну, яка зв'язує СО в 500 разів сильніше, ніж гемоглобін. Молекули, що містять СО, виводяться через нирки. За даними групи, при введенні протягом 5 хвилин летальної дози СО нейроглобін врятував 87% мишей.

«Цей агент феноменальний: він може відірвати чадний газ від гемоглобіну», — каже Ліндел Уівер, лікар, який лікує пацієнтів киснем під високим тиском в Intermountain Healthcare в Солт-Лейк-Сіті. Уівер зазначає, що отруєння чадним газом також активує ряд імунологічних шляхів, які викликають тривале пошкодження нервової та серцево-судинної систем.

«Довгострокові наслідки чадного газу складні, тому простого видалення може бути недостатньо, — говорить він. — Але цей агент міг би врятувати життя, якби його застосовували негайно».

В даний час команда Гладвін планує продовжити вивчення ефективності та безпеки нейроглобіну у щурів, великих ссавців і, в кінцевому підсумку, у людей. Однією з проблем буде створення поглинача нейроглобіну в кількостях, необхідних для використання в польових умовах і в клініці. За словами Гладвін, Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США вже пообіцяло провести прискорений перегляд лікування.

facebook коментарі

Громадська організація INgenius – україномовна медична платформа, що пропагує доказову медицину серед спільноти лікарів в Україні з 2016 року. Наша команда створила відкриту базу з перекладених протоколів лікування, аналітичних статей про достовірні методи лікування та розбори фуфломіцинів. Також ми організовуємо на високому рівні події для медиків. 

Якщо Ви хочете ще більше доказового україномовного контенту, цікавіших експериментів та практичних заходів, підтримайте нас за допомогою донатів!

Зібрані кошти будуть витрачені на: 
- технічне забезпечення сайту;
- щомісячний платіж за платформи такі як ZOOM, telegram і т.д.;
- оплату дизайнера;
- безкоштовні заходи;
- рекламу.

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Допоможіть нам залишатися з вами

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Зворотній зв’язок
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com