Гіпернатріемія і гіпонатріемія: причини і ризики дисбалансу натрію
02 квітня
Кожна клітина тіла має потребу у воді, щоб вижити, але можна отримати занадто багато або занадто мало рідини, і це може викликати деякі досить серйозні проблеми.
реанімація сіль гіпонатріемія гіпернатріемія вода

На баланс рідини в організмі впливає не тільки вода, яка поглинається при вживанні їжі і напоїв і потім виділяється з сечею, але також концентрація натрію, електролітів. Електроліти — це мінерали, які несуть електричний заряд при розчиненні в рідині, такій як кров. В організмі натрій в основному знаходиться в рідини поза клітинами і грає важливу роль у русі води в них і з них.

Два різних розлади, відомі як гіпонатріемія і гіпернатріемія, можуть бути результатом змін в балансі води в організмі і рівня натрію в крові.

Гіпонатріемія і гіпернатріемія — це, перш за все, порушення водного обміну, говорить доктор Девід Маунт, фахівець по нирках і клінічний керівник відділення нефрології в Бригамі і жіночої лікарні в Бостоні.

За його словами, при гіпонатріємії надлишок води в організмі може призвести до низької концентрації натрію в крові. А при гіпернатріємії дефіцит води в організмі може призвести до високої концентрації натрію в крові.

 

Гіпонатріемія

Гіпонатріемія — це низька концентрація натрію в крові через надмірне утримання води, каже Маунт.
Гіпонатріемія виникає, коли вміст натрію в крові стає нижче нормального рівня, що становить 135 мілліеквівалентов / літр (мг-екв / л).

Коли рівень натрію в крові занадто низький, надлишок води потрапляє в клітини організму, викликаючи їх набухання. Цей набряк може бути особливо небезпечним для клітин мозку, що призводить до неврологічних симптомів, таких як головний біль, сплутаність свідомості, дратівливість, судоми або навіть кома.

Симптоми гіпонатріємії можуть бути більш серйозними, коли рівень натрію в крові падає дуже швидко, і можуть бути більш м'які, коли натрій поступово знижується, так як це дає організму більше часу, щоб пристосуватися до змін. Інші симптоми розладу включають м'язові судоми або слабкість, нудоту, блювоту, втому і брак енергії.

Гіпонатріемія може виникнути в результаті хвороби або прийому певних ліків. За даними Національного фонду нефрології, деякі з причин можуть включати в себе:

  • Сильна блювота або діарея.
  • Надмірне споживання рідини, наприклад, під час тренувань на витривалість або від сильної спраги.
  • Діуретики, ліки, які допомагають вимивати зайву воду і натрій з організму.
  • Ниркова недостатність, стан, при якому ниркам важко вивести з організму зайву рідину.
  • Застійна серцева недостатність, яка може призвести до накопичення надмірної рідини в організмі.
  • Опіки, що вражають велику площу тіла.
  • Дрібноклітинний рак легенів.
  • Прийом антидепресантів, включаючи деякі селективні інгібітори зворотнього захоплення серотоніну, особливо у літніх людей.
  • Синдром невідповідної секреції антидіуретичного гормону, стан, при якому організм виробляє занадто багато антидіуретичного гормону, змушуючи організм утримувати занадто багато води і розбавляючи рівень натрію. 

 

Люди також можуть споживати надмірну кількість води під час тренувань, розповідає Маунт. Гіпонатріемія, пов'язана з фізичними вправами, частіше вражає витривалих спортсменів, таких як марафонці, тріатлоністи і спортсмени на ультра-дистанції.
Гіпонатріемія не є постійним станом, хоча деякі люди можуть бути більш схильні до розладу, ніж інші, через спосіб життя або стан здоров'я.

Лікування гіпонатріємії залежить від її причини і серйозності. У помірних випадки гіпонатріємії, які є результатом дієти, прийому діуретиків або вживання дуже великої кількості води, людині може знадобитися обмежити споживання води, вживати солоні продукти, такі як бульйон або кренделі, або відрегулювати прийом діуретиків для підвищення рівня натрію в крові.

Людині з важкою гіпонатріемією може бути призначений дуже концентрований сольовий розчин внутрішньовенно. Але рівень натрію потрібно коригувати повільно і контрольованим таким чином, щоб запобігти набряканню мозкової тканини, сказав Маунт.

 

Гіпернатріемія

За словами Маунта, при гіпернатріемії організм містить занадто мало води порівняно з кількістю натрію. Це призводить до того, що рівень натрію в крові стає ненормально високим — понад 145 мг-екв / л, що змушує воду виходити з тканин організму в кров у спробі вирівняти концентрацію між ними. Вода може бути втрачена з клітин мозку, викликаючи їх скорочення, що може бути небезпечно.

За словами Маунта, занадто багато натрію в крові є поширеною проблемою у літніх людей, особливо тих, хто був госпіталізований або знаходиться в установах тривалого догляду. Порушення також може торкнутися набагато молодших людей: наприклад, у дітей може бути гіпернатріемія, якщо у них важка діарея.

Крім спраги, симптоми включають, дратівливість, неспокій і посмикування м'язів, впливають на центральну нервову систему і пов'язані з втратою вмісту води в клітинах мозку. У деяких випадках гіпернатріемія може бути небезпечною для життя. Інші симптоми включають відчуття втоми або нестачі енергії, сплутаність свідомості, судоми або кому.

Згідно Посібника Merck, основною причиною гіпернатріемії зазвичай є зневоднення організму через порушення механізму спраги або обмеженого доступу до води. Розлад також може бути викликано діареєю або блюванням, прийомом діуретиків або високою температурою.

Люди, які не завжди можуть забезпечити себе водою, можуть бути більш схильні до ризику гіпернатріемії. Це включає людей, які отримують годування через трубку, і людей зі зміненим психічним статусом (інсульт або слабоумство), а також людей дуже молодих або дуже старих і слабких, відповідно до огляду Медичного журналу Нової Англії.

Люди похилого віку більш схильні до гіпернатріемії, оскільки їх механізм спраги, функція нирок і гормони, які регулюють сольовий і водний баланс, можуть не працювати так ефективно.

Основним засобом лікування гіпернатріемії є просто поповнення рідини. Людина з легкою формою гіпернатріемії може просто пити рідини, щоб одужати. Але в більш серйозних випадках воду і невелику кількість натрію вводять внутрішньовенно в контрольованих кількостях протягом 48-годинного періоду, щоб повільно знизити рівень натрію до нормального рівня.
Рівень рідини коригується повільно, щоб уникнути ризику набряку мозку.

Гіпернатріемія може бути смертельною і може призвести до незворотного пошкодження головного мозку. Деякі дослідження показують, що рівень смертності може бути більше 50% у госпіталізованих пацієнтів, які страждають цим розладом.

facebook коментарі

Громадська організація INgenius – україномовна медична платформа, що пропагує доказову медицину серед спільноти лікарів в Україні з 2016 року. Наша команда створила відкриту базу з перекладених протоколів лікування, аналітичних статей про достовірні методи лікування та розбори фуфломіцинів. Також ми організовуємо на високому рівні події для медиків. 

Якщо Ви хочете ще більше доказового україномовного контенту, цікавіших експериментів та практичних заходів, підтримайте нас за допомогою донатів!

Зібрані кошти будуть витрачені на: 
- технічне забезпечення сайту;
- щомісячний платіж за платформи такі як ZOOM, telegram і т.д.;
- оплату дизайнера;
- безкоштовні заходи;
- рекламу.

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Допоможіть нам залишатися з вами

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Зворотній зв’язок
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com