Реанімація: закрита чи відкрита?
13 липня
Чи можна родичам заходити в реанімацію?
На що хворіла Крістіна Олсон?

Нещодавно в новинах одного з українських телеканалів показали спекулятивний сюжет про одну з міських лікарень Києва. Ми не будемо розбирати даний сюжет та звинувачення в сторону лікарів, а спробуємо розібратись з основним тезисом – вхід родичів до реанімації.

В Україні порядок допуску відвідувачів до пацієнтів, які перебувають на стаціонарному лікуванні у відділенні реанімації, регламентується наказом Міністерства охорони здоров’я № 592.

Згідно з цим наказом відвідувати пацієнтів у відділенні інтенсивної терапії мають право:

  • відвідувачі (необов’язково кровні родичі) можуть відвідувати пацієнтів 24 години на добу в будь-який день тижня, дотримуючись правил наказу;
  • відвідування дітей в реанімації особами, що не є батьками дитини, можливе за умови наявності усної згоди одного з батьків пацієнта-дитини;
  • тільки одному відвідувачу дозволяється перебувати біля ліжка хворого без часових обмежень;
  • одночасно біля одного пацієнта може знаходитись не більше двох відвідувачів, хоча допускається більша кількість за рішенням лікуючого лікаря;

Тобто, відвідувати пацієнтів реанімації можна 24/7 і кожна людина має на це право, але окрім прав відвідувачі мають ще й обов’язки, які вони повинні виконувати під час перебування у відділенні реанімації.

  • відвідувачі не повинні перешкоджати виконанню медичними працівниками своїх професійних обов’язків та виконувати вимоги внутрішнього розпорядку відділення;
  • відвідувачі повинні з повагою ставитись до приватності та спокою пацієнта, у тому числі інших пацієнтів, які знаходяться в палаті;
  • відвідувачі зобов’язані дотримуватись вимог санітарно-епідемічного режиму, визначеного адміністрацією закладу охорони здоров’я, з урахуванням санітарно-епідемічної ситуації;
  • до відділення не допускаються люди, які мають симптоми гострих інфекційних захворювань, у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння;

Тому згідно з наказом виходить, що родичі мають право відвідувати пацієнтів в будь-який час, але згідно з наступними пунктами – кожне відділення реанімації може мати свій внутрішній розпорядок, який унеможливлюватиме відвідини в певний проміжок часу. Також на це може впливати санітарно-епідемічна ситуації в країні, регіоні або навіть конкретному населеному пункті і керівництво може прийняти рішення про заборону відвідин, як було при пандемії COVID-19.

  • при необхідності проведення у палаті невідкладних дій медичного характеру медичні працівник мають право змусити відвідувачів покинути палату або відділення інтенсивної терапії;
  • у випадку порушення відвідувачем правил наказу №529 або внутрішнього розпорядку відділення, допуск такої особи до пацієнта може бути обмеженим за рішенням лікуючого лікаря.

Тобто остаточне рішення щодо можливості перебування відвідувачів біля ліжка пацієнта залишається за лікуючим лікарем.

Національне дослідження, проведене у 2019, показало, що насправді відкритими відділення інтенсивної терапії є лише в одному з п’яти випадків: 21% відвідувачів мали безперешкодний доступ у цілодобовому режимі. У 30% випадків пускали лише на короткий час за згодою лікаря чи молодшого персоналу, а 28% відвідувачів могли вільно відвідувати пацієнтів у встановлені години (для дитячих ВІТ цей показник становив 48%). Кожного п’ятого - 21% відвідувачів - не пустили до відділення інтенсивної терапії.

Кожен десятий опитаний повідомив, що виборював своє право на відвідини, але тільки 4% повідомили, що це було пов’язано з корупцією.

Згідно з дослідженням тільки половина людей знає, що можна відвідувати пацієнтів у відділенні інтенсивної терапії, при цьому 68% опитаних мають високий рівень довіри до медперсоналу(оцінка 3,9 з 5).

Дослідження також показало, що найскладніші та найболючіші моменти для пацієнтів та відвідувачів – це ставлення персоналу, обмеження доступу та відсутність.

Зображення взято з офіційного сайту МОЗ України.

Звичайно, візити родичів та близьких можуть мати позитивний вплив на емоційний стан пацієнтів, які знаходяться у відділеннях інтенсивної терапії, але при цьому необхідно пам’ятати про комфорт інших пацієнтів у відділенні та медичного персоналу.

Якщо ж родичів або близьких не впускають до реанімації і лікар або завідувач відділення не надали пояснення цьому, то не необхідно слідувати наступним рекомендаціям.

- Не конфліктуйте, не погрожуйте, не нападайте. Якщо ви будете діяти агресивно, лікар має право викликати поліцію.

- Спокійно поясніть черговому лікарю чи завідувачу відділенням, що ви маєте право на вхід до реанімації згідно з наказом №539 МОЗ України і спробуйте отримати пояснення чому вас не впускають.

- У разі відмови можна звернутися до директора КНП/головного лікаря з письмовою заявою. Якщо головний лікар теж відмовив, ви можете звернутися із письмовою скаргою (електронною або звичайною поштою) до департаменту охорони здоров’я регіональної адміністрації, вказавши місто, назву лікарні та прізвище головного лікаря.

facebook коментарі

Громадська організація INgenius – україномовна медична платформа, що пропагує доказову медицину серед спільноти лікарів в Україні з 2016 року. Наша команда створила відкриту базу з перекладених протоколів лікування, аналітичних статей про достовірні методи лікування та розбори фуфломіцинів. Також ми організовуємо на високому рівні події для медиків. 

Якщо Ви хочете ще більше доказового україномовного контенту, цікавіших експериментів та практичних заходів, підтримайте нас за допомогою донатів!

Зібрані кошти будуть витрачені на: 
- технічне забезпечення сайту;
- щомісячний платіж за платформи такі як ZOOM, telegram і т.д.;
- оплату дизайнера;
- безкоштовні заходи;
- рекламу.

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Допоможіть нам залишатися з вами

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Зворотній зв’язок
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com