RUSH exam або УЗД похапцем
Найголовніше про використання УЗД при ознаках гіпоперфузії тканин у нетравмованих пацієнтів.
УЗД RUSH екстрена невідкладна

Уявіть собі ситуацію: ви лікар в приймальному відділенні, до вас звертається пацієнт іноземець, який не розмовляє ані українською, ані англійською, ані будь якою з доступних вам мов. Під час огляду ви виявляєте в нього зниження тиску, ознаки гіпоперфузії тканин. Скарги дізнатись неможливо, так само як і детальний анамнез. Часу на пошук перекладача немає, оскільки в будь-який момент пацієнтові загрожує шок.

В даному випадку, а також у випадку, коли за даними анамнезу зʼясувати причини шоку та гіпотензії не вдається, дуже інформативним є обстеження RUSH (Rapid Ultrasound in Shock and Hypotension).

Виходячи з назви, основою даного підходу є ультразвукове дослідження. Він був розроблений в 2006 році із метою швидкого (до 2-х хвилин) і доступного обстеження будь-яким лікарем, який приймає хворих із невідкладними станами. Для кращого запам’ятовування використовують скорочення HI-MAP. Воно розшифровується наступним чином:

  • Heart (серце)
  • IVC (нижня порожниста вена (НПВ)
  • Морісонова кишеня
  • Аорта
  • Pneumothorax (пневмоторакс).

При дослідженні використовуються секторні фазовані і лінійні датчики.

Серце

Спершу оцінюємо функцію серця. При оцінці використовуються парастернальний по довгій осі ЛШ (PLAX), а також апікальний 4-камерний (AP4) вигляди. Як згадувалось раніше, обстеження має бути швидким, тому не варто витрачати час на детальні виміри. Огляд націлений на пошук конкретних причин шоку. Низька фракція викиду лівого шлуночку свідчить про кардіогенний шок, у той час як підвищення активності ЛШ - може свідчити про дистрибутивний чи гіповолемічний. Крім того, оцінюють наявність випоту в перикардіальній сумці, що може свідчити про тампонаду серця, а також розміри та деформацію ПШ, які можуть вказувати на тромбоемболію легеневої артерії (ТЕЛА).

PLAX, нормальне УЗД 
Усі зображення взяті у вільному доступі з сайту https://www.aliem.com/rush-protocol-rapid-ultrasound-shock-hypotension/
PLAX перикардіальний випіт
PLAX, перикардіальний випіт
Оцінка камер серця 4 камерний вигляд
Оцінка камер серця 4-камерний вигляд

 

Нижня порожниста вена 

Датчик розташовується під мечоподібним відростком. Розширена, переповнена НПВ без реакції на дихальні рухи передбачає обструктивний шок або значне перевантаження обʼємом. Звужена, колапсована НПВ свідчить про дистрибутивний або гіповолемічний шок. Але варто памʼятати, що в інтубованих пацієнтів НПВ буде збільшуватись у відповідь на вдих з позитивним тиском, а не зменшуватись у порівнянні з пацієнтами зі спонтанним диханням.

Нижня порожниста вена УЗД
Нижня порожниста вена

 

Морісонів простір (та інше)

Виконується огляд правого верхнього, лівого верхнього квадрантів та надлобкового простору на предмет вільної рідини, яка може свідчити про травматичний розрив судин, ектопічну вагітність або розрив аневризми абдомінального відділу аорти. Крім того, може візуалізуватись асцит, повʼязаний із хронічними захворюваннями.

правий верхній квадрант УЗД
Нормальний вигляд правого верхнього квадранту
вільна рідина
Вільна рідина в кишені Морісона
плевральна порожнина вільна рідина УЗД
Вільна рідина в плевральній порожнині
лівий верхній квадрант УЗД
Нормальний вигляд лівого верхнього квадранту
вільна рідина лівий верхній квадрант
Вільна рідина в лівому верхньому квадранті
плевральна рідина лівий верхній квадрант
Вільна рідина в плевральному просторі лівого верхнього квадранту
вільна рідина тазу чоловіки
Вільна рідина в області малого тазу в чоловіків
вільна рідина тазу жінки
Вільна рідина в області малого тазу в жінок

 

Аорта

Не завжди розрив аневризми аорти можна побачити, використовуючи УЗД, проте це обстеження є першочерговим, оскільки затримки при більш детальних діагностичних заходах можуть бути критичними для пацієнта. Використовують поперечний і вигляд по довгій осі аорти на 4-х рівнях: інфракардіальний, супраренальний, інфраренальний і парабіфуркаційний. Розмір аорти >3 см розцінюється як абнормальний, а >5 см розцінюється як розрив аневризми аорти і потребує негайної консультації кардіохірурга.

нормальна анатомія аорти узд
Нормальна анатомія аорти
патологія аорти УЗД
Патологія аорти
патологія аорти
Патологія аорти

 

Пневмоторакс

Локалізують датчик по середньоключичній лінії на рівні 3-го - 5-го міжреберних проміжків. Ідентифікація наявності пневмотораксу у пацієнта здійснюється переважно за відсутністю ознаки "ковзання легень" в B-mode. Крім того, використовуючи М-mode буде відсутня ознака "пляжу" і "хвостів комет" (тіні від ребер). Замість цього легені в М-mode будуть набувати вигляду "штрихкоду".

Б-режим УЗД пнемоторакс
Нормальний вигляд легень в B-mode
пневмоторакс Б-режим УЗД
Пневмоторакс в B-mode
нормальний вигляд легень М-режим
Нормальний вигляд M-mode
M-mode пневмоторакс
Пневмоторакс M-mode

 

Останнім часом використовують також інші скорочення: PUMP, TANK, PIPES. Для PUMP оглядають серце, для TANK оглядають, так само, як і при дослідженні FAST, нижню порожнисту вену, правий і лівий верхні квадранти, органи малого тазу і легені. Для PIPES оглядають аорту.

PUMP TANK PIPES rush
Підсумкова таблиця

 

Підсумок

У пацієнтів без травматичних пошкоджень, але з наявними ознаками гіпоперфузії та шоку так само широко використовують RUSH exam, як і eFAST для травмованих пацієнтів.

facebook коментарі

The non-governmental organization INgenius is a Ukrainian-language medical platform that has been promoting evidence-based medicine among the community of doctors in Ukraine since 2016. Our team has created an open database of translated treatment protocols, analytical articles on reliable treatments, and analysis of fuflomycins. We also organize events for doctors on a highly professional level.
If you want even more evidence-based Ukrainian-language content, more interesting experiments, and practical activities, support us with the help of donors!
The funds raised will be spent on:
- technical support of the site;
- the monthly payment for platforms such as ZOOM, telegram, etc.;
- payment for a designer;
- free events;
- advertising.
Each of your contributions is a contribution to the future not only of our platform but also of the progressive development of evidence-based medicine in Ukraine.
Revolution in you!

 

Help us stay with you

Every penny of yours helps us to keep doing our job

Feedback
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com