Джгути: різновиди, переваги, недоліки
Після травми, вогнепального поранення, травматичної ампутації кінцівки швидко зупинити наявну кровотечу є надзвичайно важливо. При використанні турнікету ви повинні бути абсолютно впевнені в його надійності, тому ми пропонуємо ознайомитись із найкращими різновидами.
кровоспинний джгут турнікет

Джгут або турнікет – медичний пристрій, який застосовується для тимчасової зупинки кровообігу шляхом колового тиску на кінцівку.

Наразі існує три типи джгутів:

  1. Хірургічний джгут – зазвичай використовується в пластичній або ортопедичній хірургії. Дозволяє лікарю працювати в безкровному операційному полі, що в свою чергу покращує точність, безпечність та швидкість.
  2. Реабілітаційний джгут – частіше всього має надувну конструкцію. Основним механізмом є часткове обмеження кровотоку в кінцівці під час середніх за інтенсивністю фізичних навантажень, що збільшує синтез білка, гіпертрофію м’язів та їх силу. Використовуються для реабілітації пацієнтів після втрати м’язової ваги, а також спортсменами для досягнення більш швидких результатів.
  3. Екстрений джгут – як виходить з назви, використовується в екстрених ситуаціях, коли затримка часу до зупинки кровотечі може призвести до летальних наслідків. Тому важливими атрибутами даного типу турнікетів повинні бути доступність, надійність та швидкість зупинки кровотечі. Саме про різновиди екстрених джгутів пропонуємо ознайомитись далі. Екстрений турнікет завжди повинен бути готовим до використання, тобто знаходитись під рукою розпакованим і складеним таким чином, щоб витратити мінімально часу для застосування.

В Сполучених Штатах Америки вже протягом 20-ти років існує організація з тактичної медицини (TCCC), яка забезпечує військовий персонал теоретичними та практичними знаннями для покращення надання медичної допомоги. В їх складі є спеціальна робоча група, яка складається з сотень профільних експертів з усього світу та займається дослідженням нових технік і пристроїв, необхідних військовим. Оскільки ці знання є найсучаснішими, майже весь світ керується саме їх рекомендаціями та настановами.  Згідно із оновленими, станом на 15 грудня 2021 року, рекомендованими приладами та допоміжними засобами до їх числа включено наступні турнікети для кінцівок:

 

Непневматичні:

  • Combat Application Tourniquet (CAT) 7-го і 6-го поколінь

combat application tourniquet cat

Найвідоміший з усіх. Буває трьох кольорів: чорний - тактичний, жовтогарячий - громадянський і синій - тільки для навчальних цілей. Основний механізм дії – за типом брашпилю. При закручуванні важелю затягується стропа, яка створює тиск на кінцівку. Його перевагами є відносно невисока вартість і простота при накладанні самому собі. З недоліків можна виділити самоклейку стрічку, яка може забруднитись й перестати фіксуватись, та можливу поломку пластикового важеля.

  • SAM Extremity Tourniquet (SAM-XT)

sam-xt extremity tourniquet

Механізм дії такий само, як і в CAT. Серед його переваг можна виділити металевий важіль, кінець ременя, що автоматично закривається при затягуванні, а також видимість матеріалів у приладі нічного бачення. Недоліком є дещо вища ціна за аналоги.

  • SOF Tactical Tourniquet-Wide (SOFTT-Wide)
softt 3
3 покоління
sof tactical tourniquet wide softt
4 покоління

Механізм дії подібний до попередніх. До переваг можемо віднести компактний розмір, металеві деталі а також відсутність необхідності просування кінцівки. Недолік є в турнікеті 3-го покоління – наявність тільки трикутного кріплення, що утруднює фіксацію при самозастосуванні.

  • Tactical Mechanical Tourniquet (TMT)

tactical mechanical tourniquet tmt

Механізм дії також за типом брашпилю. Перевагами даного турнікету є знімна пряжка, більша довжина, що дозволяє використовувати турнікет як засіб для тимчасової іммобілізації тазу, а також низька вартість. Недоліком є пластиковий важіль і наявність самоклейкої стрічки, яка може зіпсуватись під дією зовнішнього середовища.

  • Ratcheting Medical Tourniquet (RMT) Tactical

ratcheting medical tourniquet rmt tactical

Механізм дії – храповий. Турнікет затягується без застосування фізичної сили, що полегшує накладання самому собі, незважаючи на можливий біль. Також він має компактний дизайн і стропу, яка допомагає щільно затягнути зубами. Пряжка в джгуті не знімається, що ускладнює вдягання без просування через кінцівку.

  • TX2 Tourniquet, TX3 Tourniquet (TX2, TX3)
TX2 tourniquet
TX2
TX3 tourniquet
TX3

Механізм дії та дизайн подібний до RMT. Відрізняється тільки шириною манжетки, завдяки якій можна краще розподілити тиск і зменшити неврологічне ушкодження кінцівки. ТХ3 в свою чергу ширший за ТХ2.

Пневматичні:

  • Delphi Emergency Medical Tourniquet (EMT)

delphi emergency medical tourniquet emt

Даний турнікет нагадує манжету для вимірювання артеріального тиску, але з більш надійним механізмом кріплення і попередженням відтоку повітря. Розімкнена система дозволяє стиснути кінцівку навіть за умови нещільного затягнення, тому його доволі легко накладати самому собі. Проспективне дослідження, проведене у 2006 році в Багдаді свідчить, що він є більш ефективним за CAT (92% проти 79%). Недоліками даного турнікету є висока ціна і громіздкий дизайн. Також TCCC не рекомендують включати його до індивідуальної аптечки, а використовувати медикам.

  • Tactical Pneumatic Tourniquet 2 (TPT2)

tactical pneumatic tourniquet 2 tpt2

Механізм дії подібний до EMT. У відкритих джерелах відсутня вичерпна інформація щодо даної специфікації, окрім того, що він є схваленим комітетом TCCC.

 

Існують ще і інші, не схвалені СoTCCC пристрої для контролю кровотечі, але довіра до них менша, оскільки ефективність їх є недостатньо вивченою. До них належать SWAT-T (український аналог – Омега), "Ізраїльський бандаж", SICH. За умови відсутності кращих альтернатив, їх застосування дозволено, але тиску, що прикладається, часто не достатньо для зупинки артеріальної кровотечі, тому необхідно впевнитися у відсутності периферійного пульсу.

джгути ізраїльский бандаж січ swatt sich омега

 

Також на даний момент багато місцевих ініціатив займаються виготовленням джгутів, за типом NATO Tourniquet, TK4, джгута Есмарха або ж аналогів CAT. Це чудово, що люди намагаються допомогти, але це тільки нашкодить. По-перше, від використання таких, навіть оригінальних, турнікетів армії багатьох країн вже давно відмовились, а по-друге, ніхто не проводить тестування цих продуктів, їх ефективність та надійність, тому відсутні будь-які гарантії. Оскільки мова йде про життя солдата, то закликаємо також відмовитись від замовлення та використання даних пристроїв. 

nato tourniquet tk4 джгут есмарха

Публікація даної статті стала можливою завдяки підтримці Фонду Відродження.  

facebook коментарі

The non-governmental organization INgenius is a Ukrainian-language medical platform that has been promoting evidence-based medicine among the community of doctors in Ukraine since 2016. Our team has created an open database of translated treatment protocols, analytical articles on reliable treatments, and analysis of fuflomycins. We also organize events for doctors on a highly professional level.
If you want even more evidence-based Ukrainian-language content, more interesting experiments, and practical activities, support us with the help of donors!
The funds raised will be spent on:
- technical support of the site;
- the monthly payment for platforms such as ZOOM, telegram, etc.;
- payment for a designer;
- free events;
- advertising.
Each of your contributions is a contribution to the future not only of our platform but also of the progressive development of evidence-based medicine in Ukraine.
Revolution in you!

 

Help us stay with you

Every penny of yours helps us to keep doing our job

Feedback
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com