Нові докази поширення Covid-19 за допомогою літаків
29 March
В даний час в світі зареєстровано майже 128 мільйонів випадків захворювання і більше 2,79 мільйона випадків смерті. У Новій Зеландії спостерігається один з найнижчих показників захворюваності в світі: близько 2482 випадків і 26 смертей.
перельоти і ковід

У новому дослідженні журналу Центрів по контролю і профілактиці захворювань (CDC) "Emerging Infectious Diseases" був проаналізований випадок передачі під час польоту коронавірусу гострого респіраторного синдрому 2 (SARS-CoV-2), незважаючи на те, що пасажири проходили тестування перед вильотом до Нової Зеландії.

З моменту першої хвилі коронавірусу Нова Зеландія надала виняткову відповідь на пандемію за допомогою системи керованої ізоляції та карантину для людей, що в'їжджають в країну. Обмеження розширилися та стали включати тестування людей на COVID-19 на третій і дванадцятий день карантину.

Дослідження «Геномні докази передачі SARS-CoV-2 під час польоту, незважаючи на тестування перед від'їздом» може допомогти вченим і чиновникам, що працюють в сфері охорони здоров'я краще зрозуміти точний ризик передачі коронавірусу при тривалих перельотах. Міжнародна дослідницька група, очолювана Тарой Сваді з Міністерства охорони здоров'я Нової Зеландії, пише:

«У сукупності ці дані представляють собою ймовірний сценарій 4 випадків передачі SARS-CoV-2 під час далекомагістрального польоту з Дубаю в Окленд.  Передача відбулася, незважаючи на повідомлення про використання під час польоту масок і рукавичок. Подальше зараження між попутниками сталося після польоту в приміщенні MIQ ».

Детальна інформація про передачу вірусу COVID між сімома пасажирами

Команда зібрала дані про випадки спалаху коронавірусу в літаку 29 вересня 2020 року, що вилетів з Дубаю (Об'єднані Арабські Емірати) в Окленд (Нова Зеландія). Під час 14-денної керованої ізоляції та карантину 7 осіб мали позитивний результат на SARS-CoV-2. Дослідники зібрали дані з колекції Міністерства охорони здоров'я для епідеміологічного нагляду.

Всі 7 пасажирів, інфікованих SARS-CoV-2, приїхали з 5 різних країн, і у 5 був негативний результат на одній зупинці в Малайзії. Всі 7 пасажири були розсаджені в 4 рядах один від одного під час 18-годинного польоту. Під час польоту і перед вильотом з аеропорту Дубаю носіння маски не було обов'язковим. 5 з 7 заражених пасажирів були в масках і рукавичках в літаку, а двоє — без них.

Країни походження 7 пасажирів з позитивним результатом тесту на коронавірус після польоту тим самим рейсом (EK448) з Дубаю в Окленд, з зупинкою для дозаправки в Куала-Лумпурі (Малайзія) 29 вересня 2020 р. Зірочки вказують, де були виявлені 6 інших генетично ідентичних геномів.

 

Геномні дані SARS-CoV-2

Дослідники виконали повногеномне секвенування тестових зразків 7 пацієнтів, позитивних на SARS-CoV-2. Вони виявили, що послідовності були генетично ідентичні, і, за винятком однієї мутації від одного пасажира, всі зразки SARS-CoV-2 походили з лінії B.1.

Потім дослідники порівняли 7 геномів з міжнародною базою даних (GISAID) і виявили 6 ідентичних геномів, 4 з яких були отримані зі Швейцарії, а 2 — з Великої Британії.

Відстеження джерела

Ґрунтуючись на результатах, команда прогнозує, що джерелом зараження були 2 пасажири. Ці пасажири прилетіли разом зі Швейцарії, і за три дні до від'їзду з країни у них був негативний результат тесту. Один з цих пасажирів був першим, хто повідомив про симптоми інфекції COVID-19 1 жовтня, а на наступний день отримав позитивний результат тесту на SARS-CoV-2.

Крім того, вчені прогнозують, що 4 пасажири заразилися під час польоту, а один пасажир заразився під час обов'язкового карантину.

Розташування місць (Boeing 777-300ER) для 7 пасажирів з позитивним результатом тесту на коронавірус 2 (SARS-CoV-2) на рейсі EK448 з Дубаю в Окленд з зупинкою для дозаправки Куала-Лумпур 29 вересня 2020 р. Пасажири F і G помінялися місцями в ряду 24. Чисті кола позначають пасажирів, які знаходяться поряд і у яких не було виявлено SARS-CoV-2 на 3 і 12 дні під час регульованої ізоляції та карантину. Всі інші зображенні місця залишилися порожніми.

 

Обмеження у геномному нагляді ускладнюють пошук джерела передачі

Однак дослідники припускають, що обмежені дані глобального секвенування ускладнюють визначення джерела спалаху SARS-CoV-2 в літаку.

«Ці результати узгоджуються з тим, що вірус потрапив в літак зі Швейцарії  з пасажиром A, B або обома. Проте, точному визначенню джерела цього спалаху можуть перешкоджати істотні систематичні помилки і прогалини в глобальних даних секвенування. Отже, ми не можемо явно виключити пасажира C як джерело».

Також існує можливість альтернативного зараження — передачі SARS-CoV-2 в аеропорту Дубаю перед посадкою. Вчені припускають, що тісна посадка робить трансмісію в польоті вірогідним варіантом.

«Хоча ці результати не є остаточними, вони підкреслюють важливість розгляду всіх міжнародних пасажирів, які прибувають до Нової Зеландії як потенційно інфікованих SARS-CoV-2, навіть якщо було проведено попереднє тестування, дотримувалося соціальне дистанціювання та використовувалися засоби індивідуального захисту під час польоті».

 

facebook коментарі

The non-governmental organization INgenius is a Ukrainian-language medical platform that has been promoting evidence-based medicine among the community of doctors in Ukraine since 2016. Our team has created an open database of translated treatment protocols, analytical articles on reliable treatments, and analysis of fuflomycins. We also organize events for doctors on a highly professional level.
If you want even more evidence-based Ukrainian-language content, more interesting experiments, and practical activities, support us with the help of donors!
The funds raised will be spent on:
- technical support of the site;
- the monthly payment for platforms such as ZOOM, telegram, etc.;
- payment for a designer;
- free events;
- advertising.
Each of your contributions is a contribution to the future not only of our platform but also of the progressive development of evidence-based medicine in Ukraine.
Revolution in you!

 

Help us stay with you

Every penny of yours helps us to keep doing our job

Feedback
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com
Коронавірусна інфекція: прості рекомендації, які врятують життя
Домашня самоізоляція має на меті два основні завдання: зупинити поширення вірусу та захистити найбільш вразливу категорію людей.
Yurii Popovych
27 March 2020