Календарі щеплень: Україна і ЄС
02 December
Коротко про головні відмінності між календарями щеплень України та деяких країн ЄС
щеплення вакцинація Італія Німеччина Україна календар

Вакцини - це найважливіше досягнення в історії медицини в попередженні інфекційних захворювань. Імунізація щороку рятує близько 3 мільйонів життів. Проте норми та підходи до вакцинації населення можуть значно відрізнятись від однієї країни до іншої. Це питання є надзвичайно актуальним в Україні з огляду на низький рівень вакцинації. Ми вже розглядали деякі питання імунізації: вакцинації від грипу, вірусу папіломи людиниантивакцинаторства тощо. У статті ж ми проаналізуємо та порівняємо які планові вакцинації застосовуються в Україні та деяких країнах ЄС (Німеччина та Італія).

В Україні станом на сьогодні згідно з календарем щеплень безкоштовно пропонується вакцинація від 10 інфекційних захворювань. Вакцини закуповуються у іноземних виробників, зокрема від гепатиту B (Південна Корея); туберкульозу (Болгарія); кору, краснухи, епідемічного паротиту (КПК, Бельгія та США); кашлюку, дифтерії, правця (АКДП, Індія); поліомієліту (Бельгія та Франція) та Hib-інфекції (Індія).

Порівнюючи з Німеччиною та Італією, вакцина проти туберкульозу - єдина, що рутинно застосовується в Україні та не входить до календаря щеплень вищезазначених країн ЄС. Це обумовлено передусім високою захворюваністю населення Украхїни на туберкульоз (77 на 100000), що перевищує в понад 10 разів аналогічні показники Італії та Німеччини (7,1 та 5,8 на 100000 відповідно).

Вакцини від гепатиту B, дифтерії, правця, кашлюку, поліомієліту, Hib-інфекції, кору, епідемічного паротиту та краснухи рутинно застосовуються у всіх трьох країнах.

Відмінності між календарями щеплень наведені у таблиці нижче.

"щеплення вакцинація Італія Німеччина Україна календар"

Тепер до вакцин, що не входять до українського календаря щеплень.

  • Вітряна віспа. Це інфекційне захворювання дитячого віку, яким найчастіше хворіють діти до 10 років. При прийнятті рішення щодо впровадження рутинної імунізації ВООЗ рекомендує звертати увагу на те, що летальність захворювання в 30-40 разів вища серед дорослих (тому необхідний рівень вакцинації повинен перевищувати 85-90% для того, щоб попередити збільшення кількості випадків серед старших вікових груп), а також для країн, що розвиваються, на інші інфекційні захворювань з більшою летальністю, вакцинація від яких є більш пріоритетною при обмежених ресурсах. Вакцина може вводитись як окремо так і в складі комбінованих вакцин (кір, краснуха, епідемічний паротит, вітряна віспа). Вакцинція проводиться двома дозами. Вартість вакцини знаходиться в межах 800-1400 гривень (всі ціни орієнтовні, за 1 дозу).
  • Ротавірус. ВООЗ рекомендує включення цієї вакцини в національні календарі всіх країн. Всього доступні вакцини від чотирьох виробників, всі з яких є високоефективними. Зокрема смертність пов’язана із діареєю у дітей знизилась на 50% в Мексиці після імплементації імунізації від ротавірусу. В залежності від типу вакцини імунізація проводиться двома або трьома дозами. Вартість вакцини 600-1400 гривень.
  • Менінгококи. 6 серогруп Neisseria meningitidis відповідають за розвиток менінгокової інфекції - A, B, C, W, X та Y. Поширеність цих груп відрізняється в різних регіонах світу. Захворювання може перебігати в різних формах, а одна з його інвазивних форм - менінгококовий менінгіт характеризується надзвичайно високою летальність (50% без лікування) та високою частотою ускладнень. З метою вакцинації використовують кон’юговану бівалентну (A і C), тривалентну (A, C і W-135) та тетравалентні (A, C, Y і W-135) вакцини, а також рекомбінантну MenB вакцину. В залежності від типу вакцини імунізація може проводитись двома або чотирма дозами. Вартість тетравалентної вакцини 1000-1400 гривень.
  • Пневмокок. Захворювання є частою причиною розвитку сепсису, менінгіту та пневмонії у маленькиї дітей та серед старших вікових груп. Існує понад 90 серотипів захворювання. Доступні 2 типи кон’югованих вакцин проти 10 або 13 серотипів. ВООЗ рекомендує застосування цієї вакцинації для всіх країн, особливо з високою дитячою смертністю. Вакцинація проводиться трьома дозами. Вартість вакцини 1800-2400 гривень.
  • Вірус папіломи людини(HPV). Вірус, що є основною причиною розвитку раку шийки матки, анального раку, раку вагіни та члена. Більшість зі згаданих патологій пов’язані із 16 та 18 типами вірусу (загалом налічується понад 100 типів HPV). Існують 3 типи вакцин (проти 2, 4 або 9 типів вірусу), всі з яких є високоефективними у попередженні раку шийки матки. Імунізація проводиться двома або трьома дозами. Вартість бівалентної вакцини 1000-1200 гривень.
  • Herpes Zoster. Оперізуючий герпес розвивається внаслідок реактивації вірусу вітряної віспи (virus varicella zoster). Вакцинація забезпечує значну імунну відповідь, що попереджає розвиток захворювання та його найчастішого ускладнення - післягерпетичної невралгії. CDC рекомендує рутинну імунізацію всіх осіб старше 60 років незалежно від того чи перехворіла особа вітряною віспою в минулому.
  • Грип. Читайте детальніше у нашому огляді вакцинації від грипу.

Варто зауважити, що велика кількість вакцин є незареєстрованими та недоступними на території України.

В Італії з 2017 року щеплення від поліомієліту, дифтерії, правця, гепатиту B, кашлюку, Hib-інфекції, кору, краснухи, епідемічного паротиту та вітряної віспи є обов’язковими. Водночас вакцинація від менінгококів B та C, пневмококу та ротавірусу не є обов'язковою. Всі ці вакцини надаються безкоштовно. У випадку якщо батьки вчасно не вакцинують дитину, то їм загрожують штрафні санкції. Регіони можуть встановлювати додаткові вимоги.

В Німеччині вартість всіх вакцин перелічених в календарі щеплень покривається державними та приватними страховими компаніями. Обов’язкою є лише імунізація від кору (з 1 березня 2020). Вакцину мають отримати всі діти старше одного року, що відвідують заклади догляду за дітьми; люди, що працюють в таких закладах; а також особи, що проживають в квартирах спільного проживання для біженців.

Інформаційна кампанія проходить за підтримки фонду Відродження

facebook коментарі

The non-governmental organization INgenius is a Ukrainian-language medical platform that has been promoting evidence-based medicine among the community of doctors in Ukraine since 2016. Our team has created an open database of translated treatment protocols, analytical articles on reliable treatments, and analysis of fuflomycins. We also organize events for doctors on a highly professional level.
If you want even more evidence-based Ukrainian-language content, more interesting experiments, and practical activities, support us with the help of donors!
The funds raised will be spent on:
- technical support of the site;
- the monthly payment for platforms such as ZOOM, telegram, etc.;
- payment for a designer;
- free events;
- advertising.
Each of your contributions is a contribution to the future not only of our platform but also of the progressive development of evidence-based medicine in Ukraine.
Revolution in you!

 

Help us stay with you

Every penny of yours helps us to keep doing our job

Feedback
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com