Доказово про вакцинацію від грипу
12 листопада
Головні факти та дослідження про ефективність імунізації від грипу
вакцинація грип німеччина італія

Грип - це вірусна респіраторна інфекція, що вражає людей та тварин. Існує чотири серотипи сезонного грипу: A (найбільш важливий з епідеміологічної точки зору і найбільш поширений; класифікується також за типом гемаглютиніну (HA) і нейрамінідази (NA)), B (мутує повільно, спалахів не буває), C (зазвичай викликає тільки легкі захворювання у дітей), D (випадки інфікування серед людей невідомі). Вірус серотипу А здатний швидко мутувати, а його сезонні штами викликають спалахи щорічно, в основному в зимовий період, що призводить до 3-5 мільйонів випадків з важким перебігом і близько 290-650 тис. смертей щорічно. Грип легко поширюється через краплі, що містять вірус, від інфікованих під час кашлю та чхання. Інший можливий спосіб передачі - через руки, забруднені вірусом. Інкубаційний період грипу становить від 1 до 4 днів (зазвичай 2 дні). Захворювання характеризується швидким розвитком лихоманки, головним та м'язовим болем, слабкістю, нездужанням. Інші симптоми можуть включати нежить, кашель (в основному сухий) і біль в горлі.

Високий рівень госпіталізацій та летальності спостерігається в основному серед груп високого ризику (діти, люди похилого віку, пацієнти з ослабленим імунітетом тощо). До можливих ускладнень належать ураження легень, сепсис або загострення супутніх хронічних захворювань). Орієнтовна летальність грипу є близькою до 0,1%.  Для профілактики захворювання доступні дві вакцини: жива атенуйована та інактивована. Перша використовується серед молодих людей, друга - серед дорослих 50 років і старше. U.S. Influenza Vaccine Effectiveness Network повідомляє про ефективність вакцин в 2009-2019 рр. в діапазоні від 19 до 60%. Цей показник головним чином залежить від того, наскільки ефективно лабораторіям вдалось передбачити властивості штаму, що спричинить наступний спалах.

Незважаючи на високу ефективність вакцинації серед здорових людей у ​​віці до 65 років, вона не в змозі забезпечити достатній захист всього населення. До цієї категорії належать особи похилого віку та з деякими хронічними захворюваннями (наприклад, у віці ≥ 85 років та з ослабленим імунітетом). Варто також пам’ятати про людей, котрих не можна вакцинувати  (наприклад, немовлята у віці <6 місяців, люди з тяжкими алергічними реакціями на попередню вакцинацію проти грипу та пацієнти з медичними протипоказаннями). Таким чином, ці особи повинні бути охоплені “колективним імунітетом". Саме тому вакцинація є особливо важливою для людей, які доглядають або живуть із вразливими пацієнтами, котрі не можуть отримати оптимального захисту шляхом імунізації. 

Розповсюдження вірусу грипу є також добре відомою проблемою в закладах охорони здоров'я. Працівники медичної сфери постійно взаємодіють з широким колом осіб, в тому числі і з тими, хто знаходиться в групі підвищеного ризику розвитку ускладнень.

Згідно досліджень, вакцинація від грипу медичних працівників  пов'язана зі значним зниженням смертності серед літніх пацієнтів, що знаходяться на тривалому лікуванні. Таким чином, команда науковців NCIRD із США провела систематичний огляд ряду досліджень, опублікованих до червня 2012 р., для оцінки впливу імунізації медичного персоналу на смертність, госпіталізацію і випадки захворювання на грип серед пацієнтів медичних установ. Результати продемонстрували зниження смертності від усіх причин серед пацієнтів, які перебувають на тривалому лікуванні, на 29% у випадку застосування імунізації від грипу у медичних працівників.

Крім того, в лікарнях, де проводилася вакцинація працівників сфери охорони здоров’я, значно скоротилася частка пацієнтів з підозрою на вірусні грипоподібні захворювання. Особливий ризик пов'язаний з безсимптомним перебігом грипу та хворими медичними працівниками, які продовжують працювати. Це ще одна причина, чому слід проводити планову імунізацію серед медичних працівників. Таким чином, у 2019 році був описаний спалах грипу А (H3N2) в онкологічному відділенні, що виник в зв’язку з тим, що хворі на грип медичні працівники продовжували виконувати свої обов’язки. Під час цього спалаху було інфіковано 7 пацієнтів, 16 осіб з персоналу та 7 відвідувачів. Водночас більше половини (64%) медичних працівників, які прийшли на роботу, відчували себе хворими.

Всі онкологічні пацієнти, особливо гематологічного профілю, є більш сприйнятливими до грипу, що характеризується високою летальністю (15-28%) у цій групі осіб. Спалахи грипу в медичних установах часто пов'язані із низьким рівнем вакцинації серед персоналу.  У 8-річному дослідженні, проведеному The University of Texas MD Anderson Cancer Center, науковці оцінили вплив обов'язкової вакцинації від грипу для медичних працівників на рівень захворюваності грипом в онкологічних пацієнтів. На початок дослідження поширеність вакцинації від грипу серед медичного персоналу знаходилась в діапазоні 41-47% (2006 р). Після цього у госпіталі набула чинності обов'язкова програма вакцинації проти грипу для персоналу. Через кілька років після введення цієї політики рівень вакцинації серед медичних працівників досягнув 94% в 2013-2014 роках. У той же час частка нозокоміальних випадків грипу знизилася з 6% в 2006 році до 2% в 2013 році. Статистично значне зниження було виявлено шляхом аналізу Cochran-Armitage (метод оцінки асоціації).

Доступність вакцин

В Україні не практикується безкоштовна вакцинація від грипу широких верств населення. Цього року було закуплено 665 тисяч доз вакцин трьох виробників, 40 тисяч з яких поставлено у заклади охорони здоров’я для безкоштовного щеплення медичних працівників, котрі працюють з хворими на COVID-19. Для населення ж вартість вакцини знаходиться в межах 250-350 гривень.

У ЄС ситуація є дещо іншою. Наприклад, в Італії вакцинація від грипу є безкоштовною для вагітних, жінок у післяпологовому періоді, людей із хронічними захворювання, осіб старше 65 років, працівників медичної сфери, поліцейських, донорів крові, родичів вразливих осіб тощо. Для людей, котрі не можуть скористатись правом безкоштовної імунізації, вартість вакцини знаходиться в діапазоні між 14 і 25 євро.

Водночас у Німеччині вартість вакцинації покривають страхові компанії. Станом на сьогодні налічується понад 60 компаній, що оплачують імунізацію всіх застрахованих у них осіб. У випадку ж, якщо безоплатна вакцинація недоступна, то її вартість складе від 20 до 35 євро.

Інформаційна кампанія проходить за підтримки фонду Відродження

facebook коментарі

Громадська організація INgenius – україномовна медична платформа, що пропагує доказову медицину серед спільноти лікарів в Україні з 2016 року. Наша команда створила відкриту базу з перекладених протоколів лікування, аналітичних статей про достовірні методи лікування та розбори фуфломіцинів. Також ми організовуємо на високому рівні події для медиків. 

Якщо Ви хочете ще більше доказового україномовного контенту, цікавіших експериментів та практичних заходів, підтримайте нас за допомогою донатів!

Зібрані кошти будуть витрачені на: 
- технічне забезпечення сайту;
- щомісячний платіж за платформи такі як ZOOM, telegram і т.д.;
- оплату дизайнера;
- безкоштовні заходи;
- рекламу.

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Допоможіть нам залишатися з вами

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Зворотній зв’язок
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com