9 найбільш смертоносних вірусів на Землі
02 квітня
Люди боролися з вірусами ще до того, як наш вид перетворився на його сучасну форму. Для деяких вірусних захворювань вакцини і противірусні препарати дозволили нам запобігти широке поширення інфекцій і допомогли одужати хворим. Одну хворобу — віспу — ми змогли викорінити, позбавивши світ від нових випадків.
вірус небезпечний ВІЛ сказ віспа грип ротавірус хантавірус ебола

Штам, що викликає нинішню епідемію, Ебола Заїр, вбиває до 90% людей, яких він заражає, що робить його найбільш смертоносним членом сім'ї Ебола. «Не могло бути і гірше», — сказав Ельке Мюлбергер, експерт з вірусу Ебола і доцент кафедри мікробіології в Бостонському університеті.

Але є й інші віруси, які в рівній мірі смертельні, а деякі навіть й смертельніші. Ось дев'ять найгірших вбивць, що базується на ймовірності того, що людина помре, якщо вона заражена одним з них.

 

Вірус Марбург

Вчені ідентифікували вірус Марбург в 1967 році, коли відбулися невеликі спалахи серед працівників лабораторій в Німеччині, які зазнали впливу заражених мавп, імпортованих з Уганди. Вірус Марбург схожий на вірус Ебола в тому, що обидва можуть викликати геморагічну лихоманку, а це означає, що у інфікованих людей розвивається висока температура і кровотеча по всьому тілу, що може призвести до шоку, недостатності органів і смерті. 

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), рівень смертності при першому спалаху захворювання склав 25%, проте в період спалаху 1998-2000 років в Демократичній Республіці Конго, а також під час спалаху в Анголі в 2005 році цей показник склав понад 80%.

 

Вірус Еболи

Перші відомі спалахи лихоманки Ебола серед людей відбулися одночасно в Судані і Демократичній Республіці Конго в 1976 році. Ебола поширюється в результаті контакту з кров'ю або іншими біологічними рідинами або тканинами заражених людей або тварин. Мюлбергер сказав, що відомі штами сильно розрізняються по своїй смертельності.

Один штам, Ебола Рестон, навіть не робить людей хворими. За даними ВООЗ, для штаму Bundibugyo смертність становить до 50% а для суданського штаму — до 71%.

За даними ВООЗ, спалах в Західній Африці почався на початку 2014 року і є найбільшим і найскладнішим спалахом захворювання на сьогоднішній день.

 

Сказ

Хоча вакцини проти сказу для домашніх тварин, які були введені в 1920-х роках, допомогли зробити захворювання надзвичайно рідкісним в розвинених країнах світу, це воно залишається серйозною проблемою в Індії і деяких частинах Африки.

«Це руйнує мозок, це дійсно дуже погана хвороба, — каже Мюлбергер. — У нас є вакцина проти сказу, у нас є антитіла, які діють проти сказу, тому ми можемо вилікувати укушену людину. Якщо ви не отримаєте лікування, є 100% ймовірність, що ви помрете», — сказав він. 

 

ВІЛ

У сучасному світі найбільш смертоносним вірусом може бути ВІЛ. «Це, як і раніше, найбільший вбивця», — сказав доктор Амеша Адаля, лікар-інфекціоніст і представник Американського товариства інфекційних захворювань.

За оцінками, 36 мільйонів чоловік померли від ВІЛ з тих пір, як ця хвороба була вперше виявлена на початку 1980-х років.
«Інфекційна хвороба, яка в даний час завдає великої шкоди людству — це ВІЛ», — сказав Адаля.

Потужні противірусні препарати дозволили людям роками жити з ВІЛ. Але ця хвороба продовжує спустошувати багато країн з низьким і середнім рівнем доходу, де відбувається 95% нових випадків ВІЛ-інфекції. За даними ВООЗ, майже 1 з кожних 20 дорослих в країнах Африки на південь від Сахари є ВІЛ-інфікованим.

 

Віспа

У 1980 році Всесвітня асамблея охорони здоров'я оголосила світ вільним від віспи. Але до цього люди боролися з віспою протягом тисяч років, і в результаті цієї хвороби загинуло приблизно 1 з 3 заражених. Це залишило живих з глибокими шрамами і часто зі сліпотою. 

Показники смертності були набагато вищі серед населення за межами Європи, де люди майже не контактували з вірусом до того, як мандрівники завезли його з свого регіону. Наприклад, за оцінками істориків, 90% корінного населення Північної і Південної Америки померли від віспи, привезеної європейськими дослідниками. Тільки в 20-м столітті віспа вбила 300 мільйонів чоловік.

 

Хантавірус

Хантавірусний легеневий синдром (HPS) вперше привернув широку увагу в США в 1993 році, коли здоровий молодий чоловік з племені навахо і його наречена померли протягом кількох днів від розвитку задишки. Кілька місяців потому органи охорони здоров'я ізолювали хантавірус від миші-оленя, що живе в будинку одного із заражених людей. За даними Центрів з контролю і профілактиці захворювань, понад 600 осіб в США в даний час заразилися HPS і 36% померли від цієї хвороби.

Вірус не передається від однієї людини до іншої, скоріше, люди заражаються хворобою від контакту з інфікованими мишами.

Раніше інший хантавірус викликав спалах на початку 1950-х років під час Корейської війни, згідно зі статтею 2010 року в журналі "Clinical Microbiology Reviews". Більше 3000 військовослужбовців заразилися, близько 12% з них загинули.

У той час як вірус був новим в західній медицині, коли він був виявлений в США, пізніше дослідники зрозуміли, що медичні традиції навахо описують подібну хворобу і пов'язують її з мишами.

 

Грип

За даними ВООЗ, протягом типового сезону грипу в світі від цієї хвороби помирає до 500 000 чоловік. Але іноді, коли з'являється новий штам грипу, пандемія призводить до швидшого поширення захворювання і, часто, вищого рівня смертності.

Найсмертельніша пандемія, яку іноді називають іспанським грипом, почалася в 1918 році і призвела до захворювання 40% населення світу, в результаті чого загинуло близько 50 мільйонів чоловік.

«Я думаю, що цілком можливо, що щось подібне до спалаху грипу 1918 року може статися знову», — сказав Мюлбергер. — Якби новий штам грипу потрапив в людську популяцію і міг легко передаватися між людьми і викликав важкі захворювання, у нас була б велика проблема».

 

Лихоманка денге

Вірус денге вперше з'явився в 1950-х роках на Філіппінах і в Таїланді, і з тих пір розповсюдився по тропічним і субтропічним регіонах земної кулі. В даний час до 40% населення світу живе в районах, де лихоманка денге є ендемічною, і ця хвороба, ймовірно, буде поширюватися далі по мірі того, як світ прогрівається.

За даними ВООЗ, на денге захворюває від 50 до 100 мільйонів чоловік в рік. Хоча рівень смертності від лихоманки денге нижче, ніж у деяких інших вірусів, він становить 2,5%, проте вірус може викликати еболоподібне захворювання, зване геморагічною лихоманкою денге, і це захворювання має рівень смертності 20%, якщо його не лікувати.

«Нам дійсно потрібно більше думати про вірус денге, тому що це реальна загроза для нас», — сказав Мюлбергер. В даний час немає вакцини проти лихоманки денге, але великі клінічні випробування експериментальної вакцини, розробленої французьким виробником ліків Sanofi, дали багатообіцяючі результати.

 

Ротавірус

В даний час доступні дві вакцини для захисту дітей від ротавірусу, який є основною причиною важких діарейних захворювань серед немовлят і дітей молодшого віку. Вірус може швидко поширюватися фекально-оральним шляхом.

Хоча діти в розвинених країнах рідко помирають від ротавірусної інфекції, ця хвороба є вбивцею в світі, що розвивається, де регідратаційна терапія є поза зоною досяжності.

За оцінками ВООЗ, в усьому світі 453 000 дітей молодше 5 років померли від ротавірусної інфекції в 2008 році. Але країни, які ввели вакцину, повідомили про різке зниження числа госпіталізацій і випадків смерті від ротавірусу.

facebook коментарі

Громадська організація INgenius – україномовна медична платформа, що пропагує доказову медицину серед спільноти лікарів в Україні з 2016 року. Наша команда створила відкриту базу з перекладених протоколів лікування, аналітичних статей про достовірні методи лікування та розбори фуфломіцинів. Також ми організовуємо на високому рівні події для медиків. 

Якщо Ви хочете ще більше доказового україномовного контенту, цікавіших експериментів та практичних заходів, підтримайте нас за допомогою донатів!

Зібрані кошти будуть витрачені на: 
- технічне забезпечення сайту;
- щомісячний платіж за платформи такі як ZOOM, telegram і т.д.;
- оплату дизайнера;
- безкоштовні заходи;
- рекламу.

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Допоможіть нам залишатися з вами

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Зворотній зв’язок
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com