Небезпечний грип та лікування противірусними препаратами
19 грудня
Чому небезпечні спалахи грипу та які препарати входять в перелік ефективної етіотропної терапії?
Грип та противірусні препарати

За даними Всесвітньої організації охорони здоров`я (ВООЗ), кількість хворих на ГРВІ за рік сягає 1,5 млрд випадків (це кожний четвертий мешканець планети). Серед причин тимчасової втрати працездатності це захворювання посідає перше місце. В таких випадках більшість пацієнтів шукають порятунку у противірусних препаратах. Але чи має це сенс?

#INgenius #INgeniusEvidence

Відомо більше 200 респіраторних вірусів (аденовірус, риновірус тощо), які мають різну тропність та викликають різну симптоматику. Кажучи іншими словами, вони викликають застуду. З точки зору лікування, немає препарату, який б знищив ці віруси, їх лікують симптоматично і використання противірусних препаратів у цьому випадку неефективне.

Але коли саме доцільно приймати противірусні препарати? У випадку, якщо у вас вірус грипу.

Influenza virus — це РНК-вмісний вірус, який теж викликає гостре респіраторне вірусне захворювання. Основна різниця у симптомах грипу і застуди полягає у тому, що грип розпочинається раптово і гостро, а впродовж хвороби спостерігається різко виражений інтоксикаційний синдром: озноб, головний біль, біль у м’язах, гіпертермія. Катаральний синдром, як правило, приєднується на 2–3 день. Інкубаційний період триває від 1–7 днів.

Але головна небезпека полягає у постійній еволюції вірусу грипу. Тому підхід до лікування не такий вже й простий.
Вірус поділяється за антигенною структурою на 3 типи: А, В, С. Вірус грипу типу С спричиняє лише поодинокі випадки хвороби або незначні спалахи з огляду на вищу стабільність антигенної структури. Вірус грипу типу В є небезпечнішим в епідеміологічному відношенні порівняно з вірусом грипу С. Він стає причиною епідемій кожні 3–6 років. Максимальною мінливістю, а відповідно, і здатністю спричиняти епідемії та пандемії, характеризується вірус грипу типу А. Для вірусу грипу типу А характерні два види мутацій.

Антигенний дрейф — це незначні зміни в структурі поверхневих антигенів, гемаглютиніну (НА) та нейрамінідази (NA), які спричиняються точковими мутаціями в генах, що їх кодують. Антигени HA і NA вірусів грипу здатні викликати імунну відповідь, включаючи вироблення антитіл, які можуть блокувати інфекцію. Коли відбувається антигенний дрейф, антитіла людини не розпізнають і не нейтралізують нові види вірусу. Такі зміни відбуваються щороку та сприяють виникненню нових епідемій.

Антигенний шифт — повна заміна одного чи обох поверхневих глікопротеїдів вірусу. Найчастіше шифтові зміни стосуються антигенної структури НА, рідше NA. Антигенний шифт відбувається дуже рідко, але в результаті цього виникає принципово новий варіант вірусу, який спричиняє пандемії грипу, яких за останні 100 років пройшло 4. Однією з таких була пандемія іспанського грипу, яка вразила близько 30% планети, а померлих було від 20 до 50 мільйонів осіб.

Існує чотири противірусні препарати проти грипу, які схвалені FDA та рекомендовані CDC (Centers for disease control and prevention) для використання проти недавно циркулюючих вірусів грипу:
✔ Рапіваб (перамівір),
✔ Реленза (занамівір),
✔ Таміфлю (озельтамівір),
✔ Xofluza (Балоксавір).

Структуруючи їх у класи:
✔ Адамантани (amantadine, rimantadine)

Римантадін пригнічує вивільнення РНК вірусу грипу та проникнення в ядро клітини за рахунок блокування іонних м2-каналів вірусів. Було доведено, що він має вплив лише на вірус грипу А. Однак на теперішній час він неефективний в лікуванні, оскільки майже всі віруси грипу А резистентні до нього. Тому зараз він не використовується.

✔ Інгібітори нейроамінідази (oseltamivir, zanamivir)
Озельтамівір пригнічує нейроамінідазу вірусів грипу А та В — фермент, що каталізує процес вивільнення новоутворених вірусних частинок з інфікованих клітин. Це рекомендований препарат для лікування грипу для дітей старше 1 року та дорослих. Застосовують в дозі 75 мг 2 рази на добу протягом 5 днів.

Zanamivir (Relenza) — це високоселективний інгібітор нейроамінідази, але він вводиться лише за допомогою спеціального інгаляційного пристрою дискхалеру шляхом інгаляцій через рот. Використовується для дорослих та дітей старше 7 років (за деякими даними старше 5). Він не є токсичним для печінки та нирок. Рекомендована доза — 2 інгаляції двічі на день, добова інгаляційна доза становить 20 мг.

Peramivir (Rapivab) — це ще один інгібітор нейроамінідази, ін’єкційний противірусний препарат, дозволений для лікування гострого неускладненого грипу у дітей старше 2 років і дорослих. Цей препарат використовують для лікування грипу типу А та В. Препарат розроблено для внутрішньовенного введення, який призначається однократно в дозі 600 мг(10мг/мл).

Baloxavir (Xofluza) — це революційний новий препарат, інгібітор ендонуклеази, для лікування грипу, який створювався на основі антиретровірусних препаратів. Його можна використовувати серед дітей старше 12 років та дорослих. Великою перевагою є те, що для лікування вистачає однієї таблетки балоксавіру в дозі 40 мг( з масою тіла 40-80 кг) та 80 мг (з масою тіла більше 80 кг), яка вбиває вірус протягом 24 годин, на відміну від інших противірусних. І дія препарату розповсюджується на А- і В-штам вірусу.

Запорукою успішного лікування грипу є вчасно розпочата етіотропна терапія протягом 24-48 годин. Якщо лікування не розпочате вчасно, ефективність етіотропних препаратів суттєво знижується, а також підвищується ризик виникнення ускладнень та летального закінчення хвороби. Особливо це стосується груп ризику, до яких відносяться вагітні, онкохворі, пацієнти з хронічними захворюваннями легень, хворі з імунодефіцитними станами, ожирінням, цукровим діабетом, нирковою недостатністю, декомпенсованими захворюваннями серця, діти.

Але все ж таки, ці препарати мають ряд побічних дій. Наприклад, занамівір може спричинити загострення бронхіальної астми чи інших хронічних захворювань легень.

Тому памятаємо, що найкращою профілактикою грипу є вакцинація. Щороку ВООЗ оприлюднює інформацію, яка стосується прогнозу циркулюючих штамів вірусу грипу і рекомендує включати вказані у прогнозах штами вірусу до складу актуальних сезонних вакцин проти грипу.

 

#противірусні #лікуваннягрипу #antiviraldrug

Джерела: https://ur-l.ru/ZoejJ https://ur-l.ru/He7IP
https://ur-l.ru/lPRBK https://ur-l.ru/QT8vH https://ur-l.ru/VrT5Z

Переклад та адаптація: Ярина Савчук

facebook коментарі

Громадська організація INgenius – україномовна медична платформа, що пропагує доказову медицину серед спільноти лікарів в Україні з 2016 року. Наша команда створила відкриту базу з перекладених протоколів лікування, аналітичних статей про достовірні методи лікування та розбори фуфломіцинів. Також ми організовуємо на високому рівні події для медиків. 

Якщо Ви хочете ще більше доказового україномовного контенту, цікавіших експериментів та практичних заходів, підтримайте нас за допомогою донатів!

Зібрані кошти будуть витрачені на: 
- технічне забезпечення сайту;
- щомісячний платіж за платформи такі як ZOOM, telegram і т.д.;
- оплату дизайнера;
- безкоштовні заходи;
- рекламу.

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Допоможіть нам залишатися з вами

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Зворотній зв’язок
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com