Вчені визначили клітини, які COVID-19 уражає найбільше
24 травня
Дослідники з Массачусетського технологічного інституту ідентифікували специфічний тип клітин в тілі людини, які є найбільш сприйнятливими до SARS-COV-2
Вчені визначили клітини, які COVID-19 уражає найбільше

Використовуючи наявні дані про РНК, виявлені в різних типах клітин організму людини, дослідники виявили два білки, які допомагають SARS-CoV-2 проникати всередину клітин. Потім вчені змогли ідентифікувати клітини, які експресують ці білки більше за інших. Ці типи клітин були виявлені в легенях, верхніх дихальних шляхах та шлунково-кишковому тракті

Наразі відомо, що вірус зв’язується з білком (ACE 2), який локалізований в клітинній мембрані, за допомогою шипоподібного білку. Інший білок, TMPRSS2, допомагає активувати коронавірусний шипоподібний білок, щоб забезпечити потрапляння в клітину. Комбіноване зв'язування та активація цих протеїнів дозволяє вірусу потрапляти в клітини людини.

Знаючи механізм потрапляння вірусу в клітину та органи, які вражає вірус, дослідники почали шукати клітини, що найбільше експресують білки ACE 2 та TMPRSS2. У носових ходах дослідники виявили, що келихоподібні клітини, які виробляють слиз, експресують РНК обох цих білків. У легенях вони виявили РНК цих білків переважно в пневмоцитах II типу. У кишечнику вони виявили, що абсорбційні ентероцити, які відповідають за поглинання деяких поживних речовин, експресують РНК двох білків більше, ніж будь-який інший тип клітин кишечника.

Під час дослідження вчені виявили, що експресія гену ACE2 корелює з експресією генів, що активуються інтерферонами, які організм виробляє у відповідь на вірусну інфекцію. Для подальшого вивчення цього питання, дослідники провели нові експерименти, в ході яких вони впливали на клітини дихальних шляхів за допомогою інтерферону. Було виявлено, що інтерферон активує ген ACE2.

Дослідники сподіваються, що їхня знахідка зможе допомогти в розробці нових лікарських препаратів або тестування вже існуючих препаратів, які можуть бути модифіковані для лікування COVID-19.

Автор ілюстрації: Михайло Сидоренко

facebook коментарі

Громадська організація INgenius – україномовна медична платформа, що пропагує доказову медицину серед спільноти лікарів в Україні з 2016 року. Наша команда створила відкриту базу з перекладених протоколів лікування, аналітичних статей про достовірні методи лікування та розбори фуфломіцинів. Також ми організовуємо на високому рівні події для медиків. 

Якщо Ви хочете ще більше доказового україномовного контенту, цікавіших експериментів та практичних заходів, підтримайте нас за допомогою донатів!

Зібрані кошти будуть витрачені на: 
- технічне забезпечення сайту;
- щомісячний платіж за платформи такі як ZOOM, telegram і т.д.;
- оплату дизайнера;
- безкоштовні заходи;
- рекламу.

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Допоможіть нам залишатися з вами

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Зворотній зв’язок
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com