Раціональне використання антибіотиків — рухаємося до світових стандартів!
12 вересня
Розглянемо нещодавнє оновлення "Стандарту раціонального застосування антибактеріальних та протигрибкових препаратів з лікувальною та профілактичною метою" та основні принципи боротьби з антибіотикорезистентністю, закладені в Стандарті.
антибіотики антибіотикорезистентність стандарт антибіотикотерапія гайдлайн

Трохи більше як рік тому в Україні нарешті стартувала реформа, спрямована на раціоналізацію антибактеріальної терапії, а отже і на подолання антибіотикорезистентності - однією із найактуальніших глобальних загроз життю людини, внаслідок якої щорічно помирає понад мільйон осіб.

В Україні для подолання антибіотикорезистентності було зроблено ще один важливий крок: 23 серпня 2023 року наказом Міністерства Охорони здоров’я України №1513 було затверджено Стандарт медичної допомоги «Раціональне застосування антибактеріальних та антифунгальних препаратів з лікувальною та профілактичною метою» та відповідно визнано таким, що втратив чинність, попередній наказ від 18 травня 2022 року №823.

Документ спрямований на «керівників закладів охорони здоров’я, які надають первинну (амбулаторно-поліклінічну) та спеціалізовану (стаціонарну) медичну допомогу, їхніх заступників, клінічних фармацевтів, фармацевтів та лікарів різних спеціальностей, що залучені до призначення антибактеріальних і антифунгальних препаратів».

Як і попередня версія Стандарт «встановлює загальні вимоги до призначення, коригування і припинення антибактеріальної / антифунгальної терапії в закладах охорони здоров’я та фізичними особами-підприємцями, що забезпечують медичне обслуговування населення відповідної території, з метою попередження і зниження поширеності інфекційних хвороб, викликаних мікроорганізмами з резистентністю».

Принципи антибактеріальної терапії, висвітлені у документі

Загалом Стандарт містить інформацію про принципи раціонального призначення антибіотиків та про заходи, спрямовані на зменшення нераціонального їх використання.

До прикладу, однією з рекомендацій є відмова від призначення ванкоміцину при інфекціях, спричинених метицилін-чутливими штамами золотистих стафілококів (MSSA). 

Також, згідно Стандарту, не є бажаним використання цефалоспоринів ІІІ покоління для емпіричної антибіотикотерапії інфекцій, пов'язаних із наданням медичної допомоги (ІПНМД) та рутинне призначення з метою емпіричної антибіотикотерапії комбінації респіраторних фторхінолонів з макролідами (напр. моксифлоксацину або левофлоксацину з азитроміцином).

Крім того, не рекомендується «поєднувати два β-лактамні антибактеріальні препарати» (цефалоспорини III/IV покоління з карбапенемами або з інгібіторзахищеними пеніцилінами).

Також у документі присутні розділи щодо обмеження та регуляції використання певних антибактеріальних препаратів у ЗОЗ, які надають медичну допомогу вторинного та третинного рівня. Зокрема, їх поєднання та застосування при певних захворюваннях/станах. 

На додаток, у Стандарті прописані вказівки про призначення антифунгальної терапії та з приводу контролю за побічними реакціями.

Порівняно з документом від 18.05.2022 року Стандарт містить нові уточнення, а також має розділ «Індикатори якості медичної допомоги», у якому фактично означені цільові рівні раціональності використання антибактеріальних препаратів на різних ланках медичної допомоги.

facebook коментарі

Громадська організація INgenius – україномовна медична платформа, що пропагує доказову медицину серед спільноти лікарів в Україні з 2016 року. Наша команда створила відкриту базу з перекладених протоколів лікування, аналітичних статей про достовірні методи лікування та розбори фуфломіцинів. Також ми організовуємо на високому рівні події для медиків. 

Якщо Ви хочете ще більше доказового україномовного контенту, цікавіших експериментів та практичних заходів, підтримайте нас за допомогою донатів!

Зібрані кошти будуть витрачені на: 
- технічне забезпечення сайту;
- щомісячний платіж за платформи такі як ZOOM, telegram і т.д.;
- оплату дизайнера;
- безкоштовні заходи;
- рекламу.

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Допоможіть нам залишатися з вами

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Зворотній зв’язок
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com