Повноцінна терапія ВІЛ у ін'єкційній формі. І лише раз на місяць.
09 лютого
Високоактивна антиретровірусна терапія вимагає щоденного приймання таблетованих форм препаратів, що не може не відзначатися на регулярності та, як наслідок, ефективності терапії загалом. Одне з рішень цієї проблеми — це ін'єкційні форми препаратів. FDA нещодавно затвердили використання ін'єкційного препарату "Кабенува". Що це за препарат і яка його ефективність?
терапія віл сніду

FDA затверджує препарат під назвою Кабенува, що є комбінацією каботегравіру та рілпівірину в формі ін'єкцій. Даний препарат призначений для дорослих, які інфіковані ВІЛ-1.

Раніше ми писали про іншу превентивну терапію ВІЛу. 

Цей препарат є першим повноцінним ін'єкційним варіантом антиретровірусної терапії. "Кабенува" замінить терапію для вірологічно супресованих пацієнтів зі стабільним терапевтичним режимом або для пацієнтів із підозрою на резистентність до каботегравіру або рілпівірину. Важливо, щоб в анамнезі пацієнтів не було випадків попереднього неефективного лікування.

"Наразі терапевтичні опції для інфікованих ВІЛ включають щоденне приймання таблетованих препаратів," — стверджує Джон Фарлі, директор офісу  інфекційних хвороб у FDA. — Дозвіл на застосування даного препарату дасть пацієнтам можливість перейти на одноразові ін'єкції щомісяця замість щоденних таблеток".

Окрім ін'єкційної форми, FDA затвердили також каботегравір у таблетованій. Його слід почати приймати щонайменше за місяць до переходу на повністю ін'єкційну терапію для того, щоб упевнитися, що пацієнт нормально переносить даний препарат.

Ефективність та безпечність "Кабенува" була продемонстрована у двох рандомізованих контрольованих клінічних дослідженнях, що включали 1182 ВІЛ-інфікованих пацієнти, рівні РНК ВІЛ-1 у яких були нижче 50 копій/мл перед початком терапії.

"В обох клінічних дослідженнях пацієнти продемонстрували вірусну супресію та відсутність клінічно значущих змін у кількості CD4+ клітин у порівнянні з початковим рівнем," — говорять у FDA.

Найбільш поширеними побічними ефектами були лихоманка, втома, головний біль, біль у м'язах, нудота, реакції у місці ін'єкції, висипання. "Кабенува" не слід використовувати пацієнтам з історією реакції гіперчутливості до каботегравіру або для вірологічно не супресованих пацієнтів (кількість копій РНК ВІЛ-1 більше 50 копій/мл).

facebook коментарі

Громадська організація INgenius – україномовна медична платформа, що пропагує доказову медицину серед спільноти лікарів в Україні з 2016 року. Наша команда створила відкриту базу з перекладених протоколів лікування, аналітичних статей про достовірні методи лікування та розбори фуфломіцинів. Також ми організовуємо на високому рівні події для медиків. 

Якщо Ви хочете ще більше доказового україномовного контенту, цікавіших експериментів та практичних заходів, підтримайте нас за допомогою донатів!

Зібрані кошти будуть витрачені на: 
- технічне забезпечення сайту;
- щомісячний платіж за платформи такі як ZOOM, telegram і т.д.;
- оплату дизайнера;
- безкоштовні заходи;
- рекламу.

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Допоможіть нам залишатися з вами

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Зворотній зв’язок
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com