Ін'єкційний препарат тривалої дії запобігає ВІЛ-інфекції
29 травня
Це не вакцина проти СНІДу, але, можливо, ми наблизилися до цього впритул. Антиретровірусний препарат тривалої дії, який вводили кожні 2 місяці у вигляді ін’єкцій, захищав незаражених людей від ВІЛ у масштабному дослідженні, яке було порушено пандемією COVID-19. Очевидний успіх (дослідження не опублікували в рецензованому журналі) - пропонує потенційно простішу альтернативу щоденним антиретровірусним препаратам, що є складним для багатьох людей.
Ін'єкційний препарат  ВІЛ-інфекція

Стратегія неінфікованих людей, які приймають ліки для запобігання ВІЛ, відома як профілактика перед експозицією (ППЕ), що отримала благословення FDA (Food and Drug Administration) США у 2012 році, коли агентство затвердило 1 таблетку, що поєднує в собі два препарати та пошкоджує вірус. У новому дослідженні це комбінований препарат представлений під назвою «Трувада» був протестований у порівнянні до внутрішньом’язових ін'єкцій експериментального препарату каботегравіру та плацебо у чоловіків, які мають статеві стосунки з чоловіками та трансгендерними жінками. Випробування, спонсороване Національним інститутом алергії та інфекційних захворювань США, розпочалося в грудні 2016 року та нарахувало понад 4500 учасників по всьому світу, яким випадково призначали або «Труваду», або каботегравір, або таблетки плацебо, або ін'єкції плацебо. Станом на кінець квітня у групі каботегравіру було 12 заражених проти 38 у групі людей, яка отримувала «Труваду». Це становить 0,38% захворюваності на групі каботегравіру проти 1,21% у групі «Трувада», різниця в 69% у нових показниках зараження.

Дослідження каботегравіру є однією з багатьох стратегій ППЕ, які перевіряються Мережею HIV Prevention Trials Network (HPTN), яка оцінює широкий спектр втручань не пов’язаних із вакцинацією.

"Люди невтомно шукають препарат, що діє тривалий час проти ВІЛ», - говорить співавтор HPTN Майрон Коен з медичної школи університету Північної Кароліни.

 

HPTN 083, назва дослідження каботегравіру, має 43 місця для тестувань в США, Південній Африці, Аргентині, Бразилії, Перу, В'єтнамі та Таїланді. COVID-19 змусив закрити 11 таких місць, а інші боролися за продовження, оскільки учасникам все частіше було важко відвідувати зустрічі, пояснює Рафаель Ландовіц з Каліфорнійського університету, Лос-Анджелес, голова дослідження. На початку квітня дослідники повідомили Незалежну комісію з моніторингу даних та безпеки (КМДБ) про цю проблему та попросили змінити кінцевий термін випробування, щоб переконатися, що в дослідженні був "неперервний набір даних". Замість того, щоб оцінити первісну мету — довести, що ін’єкції мають перевагу над таблетками «Трувада».

14 травня у КМДБ був останній плановий проміжок тестування каботегравіру. Таблетки «Трувада» та ін’єкції каботегравіру вважалися безпечними та такими, що добре переносяться, реакції на місці ін’єкції в сідниці — головний «побічний ефект» в останній групі.

Виходячи з даних, КМДБ рекомендував усім учасникам, включаючи тих, хто отримував плацебо, використовувати ін'єкції, які повинні були бути у доступі на цьому тижні. Лідери HPTN 083 вирішили оприлюднити результати дослідження о 7:00 у Великобританії через потенційний вплив, який вони можуть мати на ціни акцій кількох компаній. Каботегравір виробляє ViiV Healthcare, спільне підприємство GlaxoSmithKline, Pfizer та Shionogi, яке фокусується на антиретровірусних препаратах. Труваду виробляє "Gilead Sciences".

Кілька досліджень з Truvada як ППЕ показали, що за великим рахунком люди, які заразилися, не приймали таблетки щоденно (аналіз крові може виявити рівень ліків). Є надія, що ін'єкції антиретровірусного препарату усунуть цю проблему. Каботегравір націлений на ВІЛ-фермент інтегразу, що має важливе значення для його реплікації.

То чому десяток людей, які отримали ін'єкції цього препарату, все-таки заразилися?

"Однією з наших найактуальніших аналітичних завдань на даний момент є вивчення цих 12 випадків зараження ВІЛ, які відбулися після інєкцій каботегравіру", - говорить Ландовіц.

 

Дослідження, які проводилися раніше показали, що чоловіки та трансгендерні жінки, яких при народженні біологічно були чоловіками з нижчим індексом маси тіла, швидше виводять препарат з крові. Інша можливість — це ті, хто заразився, зустрілись із вірусом дуже рано на початку дослідження. Через побоювання щодо безпеки каботегравіру, дослідження вимагало від групи ін'єкцій спочатку приймати таблетки препарату протягом 5 тижнів; інфіковані учасники, можливо, не змогли прийняти деякі з цих доз у той період. Або хтось міг заразитися варіантом ВІЛ, який є стійким до каботегравіру.

Незрозуміло чи буде ін'єкційний каботегравір успішно застосовуватись в інших популяціях. Сестринське дослідження HPTN 084 проводить аналогічне порівняння у гетеросексуальних жінок і може мати чіткі дані вже в листопаді.

Cohen говорить, що додавання пролонгованого каботегравіру, як ППЕ забезпечує нову потужну зброю для профілактики ВІЛ.

«Цей препарат дійсно міг би сприяти досягненню мети нейтралізації СНІД до 2030 року.»

 

 

facebook коментарі

Громадська організація INgenius – україномовна медична платформа, що пропагує доказову медицину серед спільноти лікарів в Україні з 2016 року. Наша команда створила відкриту базу з перекладених протоколів лікування, аналітичних статей про достовірні методи лікування та розбори фуфломіцинів. Також ми організовуємо на високому рівні події для медиків. 

Якщо Ви хочете ще більше доказового україномовного контенту, цікавіших експериментів та практичних заходів, підтримайте нас за допомогою донатів!

Зібрані кошти будуть витрачені на: 
- технічне забезпечення сайту;
- щомісячний платіж за платформи такі як ZOOM, telegram і т.д.;
- оплату дизайнера;
- безкоштовні заходи;
- рекламу.

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Допоможіть нам залишатися з вами

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Зворотній зв’язок
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com