Знеболення пологів – не «епідуралкою» єдиною?
20 September
Сучасна медицина винайшла чимало способів полегшити біль під час пологів. Попри це, як жінки, так і медичний персонал не завжди орієнтуються у всіх можливих способах його зменшення.
пологи знеболення епідуралка

Знеболення пологів – питання, яке турбує жінок вже, напевно, досить давно, і попри те, що частина з них бажає мати мінімум втручань у цей процес, чимало прагне уникнути болю під час пологів. Та коли доходить до вибору методу знеболення, можливо, зокрема, під впливом кінематографу, але ледь чи не єдиною опцією, яка відома жінкам, виявляється епідуральна анестезія. Але здоровий глузд підказує нам, що це далеко не єдиний, хоча й досить ефективний метод знеболення. В даній статті ми спробуємо висвітлити весь спектр методів знеболення у пологах.

Перш за все, посилаючись на UpToDate, слід зазначити, що методи знеболення поділяються на нефармакологічні та фармакологічні, а також на такі, що потребують малих, середніх чи значних ресурсів для застосування. І залежно від індивідуальних бажань жінки можна починати з певної категорії методів чи поєднювати їх.

Малозатратні методи – це прості, доступні, дешеві методи, що несуть низькі ризики для матері та дитини, і разом з тим доведено дають певне полегшення болю. Вони включають:
•    Вибір зручної позиції та рухів, які обирає сама жінка, зокрема сидіння на м’ячику для пологів
•    Масаж, та фізичний контакт з близькими людьми
•    Прикладання тепла чи холоду у різному вигляді до місць, що болять
•    Дихальні методики та релаксація
•    Душ 
•    Музика, яку підбирає жінка

Методи, що потребують середніх ресурсів вимагають більшої мотивації жінки, певного рівня тренінгу від персоналу, обладнання та коштів. Але дані щодо їхньої ефективністі не такі однозначні, тому вони можуть пропонуватися окремими закладами у певних країнах, але не вважаються такими ж універсальними, як попередня категорія. До них належать: 
•    Аромотерапія 
•    Акупунктура
•    Йога
•    Ін’єкції стерильної води підшкірно чи внутрішньошкірно у крижову ділянку 
•    Гіпноз
•    Черезшкірна електрична стимуляція нервів
•    Ванна

Фармакологічна терапія, вона ж терапія, що вимагає великих ресурсів – та, що потребує професійного тренінгу від тих, хто проводитиме знеболення та моніторинг стану породіллі; що має вищий ризик  побічних ефектів та вимагає більших коштів. Вона включає як регіональне знеболення, так і системні анальгетики. 

Регіональна анестезія
До неї належать декілька видів знеболення, зокрема нейроаксіальна аналгезія, яка включає в себе різні методики. Найпоширенішими є та сама, відома усім постійна епідуральна, та комбінована спінально-епідуральна аналгезії, і вибір між ними часто залежить від клінічної ситуації, локальних протоколів, наявного обладнання та преференцій лікаря. Вони вважаються найбільш ефективними з усіх методів та є найпоширенішим знеболенням пологів у США.

Епідуральна аналгезія є більш традиційним методом, при якому катетер розташовується у епідуральному просторі, і подача препарату може здійснюватися у постійному режимі, періодичними запрограмованими болюсами чи контролюватися самою жінкою.

Комбінована спінально-епідуральна аналгезія (КСЕА) включає ін’єкцію препарату в субарахноїдальний простір для початку спінальної аналгезії та постановку епідурального катетера, що дозволяє підтримувати аналгезію, та за потреби перейти на хірургічне знеболення. Даний варіант дозволяє  швидше розпочати аналгезію, а також несе нижчий ризик одностороннього знеболення та потреби у повторній постановці катетера. Окрім того, нижчими є ризики головних болей, що пов’язані з пункцією твердої мозкової оболонки. Недоліки включають вищі ризики появи свербіжу у матері та брадикардії плода.  

Існує також варіант одноразової ін’єкції спінальної аналгезії без постановки епідурального катетера. Знеболення настає швидко, але його тривалість обмежена дією препарату. Через це даний варіант показаний при пологах, що швидко прогресують, у жінок, що народжують повторно, чи у випадку, коли наявні труднощі у постановці епідурального катетера.

Безперервна спінальна аналгезія поєднює швидкий початок дії, можливість продовжувати знеболення за необхідності, та перейти до хірургічного знеболення. Попри це, вона не рекомендована як першочерговий варіант через високий ризик головного болю після проколу твердої мозкової оболонки.

Ще одним, дещо новішим варіантом є епідуральна аналгезія з проколом твердої мозкової оболонки, яка повторює техніку КСЕА без введення препаратів у субарахноїдальний простір. На даний час вона переважно рекомендована для пологів, що мають високий ризик перейти в оперативні, хоча різні дослідження показують не гірші результати, ніж при більш поширених епідуральній та КСЕ аналгезіях.

Іншим різновидом регіональної аналгезії є двобічна блокада статевого нерва, яка рекомендована  для полегшення болю від розтягування піхви та промежини підчас другої фази пологів. Може застосовуватися ізольовано, або як додаткове знеболення при епідуральній анестезії, якщо крижові нерви не були достатньо знеболені.

Системні анальгетики
В пологах зазвичай застосовуються опіоїди та агоністи-антагоністи опіоїдних рецепторів, а також опцією можуть бути інгаляції нітроген оксиду. 

Перші пропонуються, якщо нейроаксіальна аналгезія з певної причини не може бути застосована. Вони легкі у призначенні, досить доступні, порівняно дешевші і не є такими інвазивними, та попри це не дають суттєвого знеболення пологів. Вони призначаються у вигляді внутрішньом’язових і внутрішньовенних ін’єкцій. За результатами різних досліджень, можливим результатом є як непогане знеболення, так і сонливість з незначним полегшенням болю. Ефект також залежить від обраного препарату, і може тривати від декількох хвилин до декількох годин. 

Серед побічних реакцій важливою є зниження ЧСС плоду, респіраторний дистрес-синдром новонароджених та нейроповедінкові зміни. Також їх застосування варто обмежувати першим періодом пологів, аби не спричиняти сонливість жінки у період потуг.

Нітроген оксид
Метод, який десятиліттями залишається популярним у багатьох розвинених країнах, таких, як Сполучене Королівство, Австралія, Канада, Нова Зеландія, країни Скандинавії, проте не є поширеним у США. Він полягає в тому, що жінка у пологах вдихає знеболюючий газ через маску для обличчя, яку вона має тримати у руці. Можна сказати, що метод не є найбільш зручним, адже для найкращого ефекту потрібно навчитися у правильний момент робити вдихи, аби вони відповідали початку маткових скорочень. Це також робить його застосування важким під час потужного періоду.

Все ж, відповідно до досліджень, нітроген оксид дає значне знеболення у більшості жінок, але не призводить до повного знеболення. Він не впливає на скорочувальну активність матки, а також не було виявлено якоїсь негативної його дії на плід.

Підсумовуючи, варіантів знеболення пологів існує значно більше, ніж ми зазвичай звикли уявляти. Їхня здатність зменшувати біль є різною,  а також присутня певна локальна перевага одних методів над іншими. 

facebook коментарі

The non-governmental organization INgenius is a Ukrainian-language medical platform that has been promoting evidence-based medicine among the community of doctors in Ukraine since 2016. Our team has created an open database of translated treatment protocols, analytical articles on reliable treatments, and analysis of fuflomycins. We also organize events for doctors on a highly professional level.
If you want even more evidence-based Ukrainian-language content, more interesting experiments, and practical activities, support us with the help of donors!
The funds raised will be spent on:
- technical support of the site;
- the monthly payment for platforms such as ZOOM, telegram, etc.;
- payment for a designer;
- free events;
- advertising.
Each of your contributions is a contribution to the future not only of our platform but also of the progressive development of evidence-based medicine in Ukraine.
Revolution in you!

 

Help us stay with you

Every penny of yours helps us to keep doing our job

Feedback
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com