Допологове ведення вагітності
29 November
У статті розглядається, коли вагітним потрібно здійснити перший візит до акушер-гінеколога чи сімейного лікаря, які існують особливості складання індивідуального графіку вагітної та на які важливі аспекти потрібно зважати лікарю та пацієнткам під час візиту.
вагітність скринінг допологовадопомога антенатальний вагітна

Допологовий догляд має важливе значення для захисту здоров’я жінок та їхніх ненароджених дітей. Завдяки цій формі профілактичного медичного обслуговування жінки можуть дізнатися від кваліфікованих медичних працівників про здорову поведінку під час вагітності, краще зрозуміти тривожні ознаки під час вагітності та пологів, а також отримати соціальну, емоційну та психологічну підтримку в цей критичний період їхнього життя.

Навіть у здорових  жінок на ранньому терміні вагітності можуть виникати занепокоєння та страхи, тому якісне і вчасне консультування є життєво важливим для виявлення та вирішення потенційних проблем та зменшення ймовірності поганих результатів як для жінки, так і для дитини.

Допологова допомога є різною в залежності від країни, де вона надається. На це впливає низка чинників: рівень доходів населення, історичні та традиційні аспекти. Наприклад, найнижчі рівні антенатальної допомоги спостерігаються в країнах Африки та Південної Азії, де близько 20-40% жінок згідно зі статистикою лише 4 рази відвідали лікарні під час вагітності, тоді як в країнах з високими доходами кількість відвідувань є близькою до 8-10.

Рівень охоплення антенатальної допомоги

У статті буде використана інформація, що ґрунтується на ґайдлайні  NICE від 19 серпня 2021 року.

Після підтвердження факту вагітності в залежності від потреб і обставин жінка може отримати допологове консультування, звернувшись за допомогою самостійно або через направлення лікаря. У Великій Британії цей перший візит "попередній запис" зазвичай відбувається до 10+0 тижня  вагітності.

Вагітним, що звертаються до акушерської служби пізніше 9+0 тижня вагітності, наступний візит, якщо це можливо, проводять в межах 2 тижнів.

Якщо жінка запланувала перше відвідування пізніше вказаних термінів, лікар обов'язково запитує про причини такого звернення для виявлення соціальних, психологічних чи медичних проблем, що потребують особливої уваги.

На візиті лікар чи акушерка складають індивідуальний графік консультування жінки протягом вагітності: для жінок, що народжують вперше - це 10 рутинних відвідувань, для повторнонароджуючих - 7.

Важливим аспектом першого візиту є створення максимально комфортних умов для вагітної, для цього жінка може приходити разом із партнером, якщо забажає. Також надається спеціалізована література у друкованій чи електронній формах, що є у вільному доступі різними мовами.

Основною метою першого візити є з'ясування анамнезу пацієнтки, для цього лікар розпитує про стан здоров'я, чи має жінка чи її партнер якісь занепокоєння, про які б вони хотіли поговорити, уточнює акушерський анамнез, а також медичний та сімейний анамнези обох партнерів і фіксує в медичній документації, чи не було в родині серйозних психічних захворювань чи епізодів психіатричного лікування.

Також жінкам пропонують заповнити спеціальну форму, за допомогою якої медичний працівник ідентифікує вагітних, що мають спеціальні соціальні потреби або входять у групи ризику (наприклад, мають шкідливі звички, куріння, зловживання алкоголем чи наркотиками). Анкета також включає відомості про препарати чи добавки, які приймає жінка, її фізичну активність, харчування, алергії, професію та можливі ризики, пов'язані з цим, запитання щодо наявності домашнього насильства у сім'ї та атмосферу в цілому, наявність підтримки та людей, що в майбутньому братимуть участь у догляді за дитиною, а також контакти  партнера та родини.

Основні обстеження першого візиту:

  • вимірювання зросту, маси тіла та розрахування індексу маси тіла вагітної
  • визначення групи крові та резус-фактору та забір загального аналізу крові
  • вимірювання артеріального тиску
  • використання тест-смужки для визначення наявності білка та глюкози в сечі
  • тестування на ВІЛ, сифіліс, гепатит В
  • обстеження на таласемію та серповидноклітинну анемію.

Врахувавши всі аспекти, лікар має оцінити ризик розвитку прееклампсії, гестаційного діабету, венозної тромбоемболії, затримки розвитку плоду.

Для жінок із високим артеріальним тиском (140/90 мм рт.) слід розглянути доцільність терапії, а також консультування з приводу ускладнень та наслідків, до яких може призводити даний стан.

Якщо жінка має підвищений ризик розвитку гестаційного діабету, необхідно наголосити на важливості виконання  перорального  тесту на толерантність до глюкози між 24+0 і 28+0 тижнями вагітності відповідно до рекомендацій NICE. При ризику розвитку прееклампсії рекомендоване призначення аспірину.

Важливо максимально доступно донести  та обговорити з жінкою інформацію про зміни в її організмі під час вагітності, розвиток дитини, що чекати на кожному триместрі, які фізичні та емоційні зміни можуть з'являтися.

Читайте також: Плановані домашні пологи

Важливо обговорити наступні питання під час вагітності:

  • імунізація проти грипу, кашлюку та інших інфекцій відповідно до рекомендацій
  • інфекції, які можуть вплинути на дитину (наприклад, стрептокок групи В)
  • модифікація способу життя: раціональне харчування, достатня фізична активність, відмова від шкідливих звичок
  • прийом фолієвої кислоти та вітаміну D.

При наявності в пацієнтки захворювань, що вимагають постійного прийому ліків, слід переглянути інформацію, що стосується їхньої можливої тератогенності, та, за потреби, замінити на безпечні аналоги.

Ознайомте вагітну з наявними скринінговими програмами та пояснити для чого їх проводять.

На першому візиті надайте контакти для нетермінових консультацій, а також служби для  невідкладних ситуацій при наявності тривожних симптомів: вагінальна кровотеча, біль в животі.

Другий візит

На цьому візиті доцільно запропонувати жінці пройти ультразвукове дослідження у проміжку між 11+2-14+1 тижнями вагітності:

  • встановлення терміну вагітності
  • виявлення багатоплідної вагітності
  • за згодою жінки, проведення скринінгу фетальних аномалій на виявлення синдромів Дауна, Едвардса та Патау.

При отриманні несподіваних результатів обстежень слід запропонувати жінці консультацію відповідних спеціалістів та надання повної інформації та підтримки.

16-тижневий (період між 14 та 18 тижнями) прийом

Оновлення допологових записів жінки з деталями анамнезу, результатів лабораторних аналізів, результатів обстежень, прийому ліків та вітамінів тощо. При необхідності зміна плану візитів спостереження за вагітністю,  запис на додаткові прийоми.

Повторно оцінюється ризик прееклампсії.

Якщо жінка згодна, повторно оцінюється ризик затримки розвитку плоду.

На цьому візиті обговорюють з жінкою:

  • якому шляху розродження вона надає перевагу
  • наслідки при виборі, їх переваги та ризики.

Також розпитують вагітну про загальне самопочуття, обстановку у сім'ї, фізичні та емоційні зміни, результати будь-яких попередніх обстежень, що хвилюють жінку.

Повторно вимірюють артеріальний тиск та визначають наявність протеїнурії  за допомогою тест-смужок.

Якщо жінка була госпіталізована чи мала значні відхилення у здоров'ї з моменту її останнього прийому, повторно оцінюють ризик венозної тромбоемболії.

При необхідності вагітній пропонують можливість отримання додаткових допологових візитів.

Особливої уваги потребують пацієнтки з неблагополучних сімей, оскільки у цієї групи ризик ускладненого перебігу вагітності є статистично вищим.

Візит у термін між 18+0 і 20+6 тижнями

Жінці пропонується проведення ультразвукового обстеження для визначення наявності аномалій плоду та розташування плаценти.

При отриманні несподіваних результатів слід скерувати жінку до відповідних спеціалістів.

25-тижневий візит (тільки для жінок, що вагітні вперше)

За необхідності переоцінка схеми допологового спостереження за вагітністю. Визначення, чи потребує жінка додаткового догляду.

Важливо продемонструвати, що ви підтримуєте спільне прийняття рішень і повинні враховувати потреби та  уподобання жінки.

На кожному допологовому прийомі після 24+0 тижня жінкам, що вагітні одним плодом, проводиться вимірювання висоти стояння дна матки (якщо не застосовується регулярний ультразвуковий контроль росту плоду).

При будь-яких відхиленнях, високій чи низькій висоті стояння дна матки щодо гестаційного віку, пропонується додаткове ультразвукове сканування.

Не радять пропонувати рутинне ультразвукове обстеження після 28 тижнів, для неускладнених одноплідних вагітностей.

Обговорюють з жінкою рухи дитини, з'ясовують чи є занепокоєння щодо цього, якщо так, проводять додаткове обстеження вагітної та  дитини.

Радять звертатися в пологові будинки в будь-який час доби або вночі, якщо жінка:

  • має будь-які занепокоєння щодо рухів дитини
  • помічає зниження рухів плода.

Повторюють вимірювання артеріального тиску, визначення протеїнурії.

28-тижневий візит

Пропонується:

  • здача розгорнутого аналізу крові, визначення групи крові та резус-фактору
  • анти-D імунопрофілактика для резус-негативних жінок.

Обговорюється та надається інформація щодо:

  • підготовки до пологів і народження дитини
  • розпізнавання початку пологів
  • післяпологового періоду, у тому числі:

- догляд за новонародженим, його годування
- профілактика вітаміном К
- післяпологовий догляд за собою (включаючи вправи для тазового дна)
- увага до змін настрою та післяпологового психічного здоров’я.

Після 28 тижня вагітності радять уникати жінці спати на спині, оскільки існує зв'язок між сном на спині та мертвонародженням на пізніх термінах вагітності.

Знову вимірюють артеріальний тиск та визначають наявність протеїнурії.

31-тижневий візит (лише для тих, хто вагітний вперше)

Уточнюється загальний стан жінки, її самопочуття, ситуація в сім'ї. Обговорюється рухова активність дитини, чи немає у жінки занепокоєнь щодо цього.

Продовжується обговорення питань пологів та народження дитини, вибору шляху розродження, післяпологового догляду за собою і дитиною.

Вимірюють АТ та висоту стояння дна матки, а також визначають наявність протеїнурії.

34-тижневий візит

Проводиться стандартна бесіда з вагітною, вимірюють АТ, висоту стояння дна  матки та визначають наявність протеїнурії.

Якщо протягом часу від останнього візиту була госпіталізація чи значні зміни в здоров'ї, повторно оцінюють ризик венозної тромбоемболії.

36-тижневий візит

Проводиться пальпація живота жінок з одноплідною вагітністю, щоб визначити можливе тазове предлежання плоду.

При підозрі на тазове передлежання проводиться ультразвукове дослідження.

Якщо тазове передлежання підтверджується, обговоріть різні варіанти зміни положення плоду, їх переваги, ризики та наслідки:

  • зовнішній поворот плода на голівку
  • вагінальні пологи при тазовому передлежанні
  • планові пологи шляхом кесарського розтину.

Повторно вимірюють АТ, рівень стояння дна матки та визначають наявність протеїнурії.

38-тижневий візит

Проведення стандартної бесіди з вагітною, обговорення можливої пролонгованої (переношеної) вагітності та методів індукції пологів. Фіксування результатів  в записах про перебіг вагітності.

Продовження підготовки до пологів. Стандартне обстеження вагітної - вимірювання АТ, висоти стояння дна матки, визначення наявності протеїнурії та пальпація живота для визначення передлежання плоду.

40-тижневий візит (лише для тих, хто вагітний вперше)

Дублює всі заходи, що проводяться на попередньому візиті.

Візит на 41-тижні вагітності проводиться для тих жінок, що ще не народили. На цьому прийомі відбувається обговорення з вагітною її стану та майбутніх пологів та проводиться стандартний перелік обстежень.

Висновок

Допологове ведення вагітності створене для підвищення шансів на народження здорової дитини та збереження здоров'я матері, вчасного реагування на загрозливі стани жінки та відхилення у стані плода на ранніх стадіях.

Антенатальна допомога у ключі постійних обговорень, спільного прийняття рішень, врахування потреб та уподобань вагітної сприяє покращенню комплаєнсу, а також високому рівню задоволеності якістю медичних послуг.

facebook коментарі

The non-governmental organization INgenius is a Ukrainian-language medical platform that has been promoting evidence-based medicine among the community of doctors in Ukraine since 2016. Our team has created an open database of translated treatment protocols, analytical articles on reliable treatments, and analysis of fuflomycins. We also organize events for doctors on a highly professional level.
If you want even more evidence-based Ukrainian-language content, more interesting experiments, and practical activities, support us with the help of donors!
The funds raised will be spent on:
- technical support of the site;
- the monthly payment for platforms such as ZOOM, telegram, etc.;
- payment for a designer;
- free events;
- advertising.
Each of your contributions is a contribution to the future not only of our platform but also of the progressive development of evidence-based medicine in Ukraine.
Revolution in you!

 

Help us stay with you

Every penny of yours helps us to keep doing our job

Feedback
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com