Кесарів розтин за бажанням: чи все так однозначно?
Певно не один раз у житті від вагітної знайомої чи колеги ви чули, я народжувати сама не буду, нехай краще буде кесарів розтин. Здавалося б, навіщо страждати, витрачати багато сил та енергії декілька годин поспіль, якщо можна зробити це менше, ніж за годину нічого при цьому не відчуваючи? Але чи все так просто, розберемося разом у сьогоднішній статті.
пологи кесарський кесарів вагітність акушер пологовий

Згідно з новими дослідженнями Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), використання кесарів розтину продовжує зростати в усьому світі, і зараз воно є причиною понад 1 з 5 (21%) усіх пологів. Це число продовжуватиме зростати протягом наступного десятиліття, і до 2030 року майже третина (29%) усіх пологів відбуватиметься за допомогою кесаревого розтину, показує дослідження.

Хоча кесарів розтин може бути важливою операцією, яка рятує життя, вона може наражати жінок і немовлят на непотрібний ризик короткострокових і довготермінових проблем зі здоров’ям, якщо проводити його без медичної потреби.

В Україні динаміка показника кесарів розтину вважається негативною. Лише за період 2015-2020 рр. відбулося його зростання на 26,3% (2015 р. – 18,5%, 2020 р. – 25,1%), що значно підвищує ризик материнського та перинатального здоров’я. Післяопераційна летальність знижується, проте у 2019 року померло 8 жінок після операції кесарів розтин.

Загальна інформація

Кесарів розтин - це хірургічна операція, що передбачає полегшення народження дитини чи дітей, через розріз черевної порожнини та нижнього сегменту матки.

"cesarean"
https://medlineplus.gov

Ця хірургічна процедура, яка може ефективно запобігти материнській смертності та смертності новонароджених, якщо вона використовується за медичними показаннями. Проте стрімке зростання народжуваності за допомогою кесаревого розтину без чітких доказів супутнього зниження материнської чи неонатальної захворюваності чи смертності викликає значне занепокоєння щодо надмірного використання кесаревого розтину.

Велике популяційне дослідження, проведене в США, виявило, що ризик важких материнських захворювань, визначених як кровотеча, що потребує гістеректомії або переливання крові, розрив матки, анестезіологічні ускладнення, шок, зупинка серця, гостра ниркова недостатність, штучна вентиляція легенів, венозна тромбоемболія, тяжка інфекція, внутрішньолікарняне розходження швів чи гематоми — був збільшений втричі для кесарів розтину порівняно з вагінальними пологами (2,7% проти 0,9% відповідно).

 

Довгострокові ризики та переваги кесарського розтину


Короткочасні несприятливі наслідки кесарів розтину для матері, такі як інфекція, кровотеча, пошкодження внутрішніх органів та венозна тромбоемболія, були зведені до мінімуму на такий рівень, що кесарів розтин вважається таким же безпечним, як і вагінальні пологи в країнах з високим рівнем доходу. Хоча в країнах з низьким і середнім рівнем доходу існує підвищений ризик несприятливих короткострокових наслідків для матері навіть при плановому кесаревому розтині.

До прикладу, дослідження проведене у Бразилії показало, що у групі жінок , що народжували шляхом  кесарів розтину були значно гірші показники грудного вигодовування в першу годину після пологів, вищий рівень госпіталізації матері та новонародженого у відділення інтенсивної терапії  і вища середня вартість госпіталізації.

Читайте також: Допологове ведення вагітності

Незважаючи на це, довгострокові ризики та переваги кесарів розтину для матері, дитини та наступних вагітностей рідше обговорюються з жінками, і існує кілька рандомізованих контрольованих досліджень, які стосуються цього питання.

Використовуючи дані великих проспективних когортних досліджень, вчені дійшли до висновків, що порівняно з вагінальними пологами кесарів розтин асоціювався зі зниження ризику нетримання сечі і пролапсу тазових органів. Проте діти, народжені шляхом кесаревого розтину, мали підвищений ризик астми до 12 років та ожиріння до 5 років. Також виявили , що вагітність після кесарів розтину була пов’язана з підвищеним ризиком викидня, мертвонародження, передлежання плаценти, прирощення плаценти і відшарування плаценти.

Згідно з настановою Національного інституту здоров'я і досконалості допомоги, у жінок, що народжували шляхом кесарів розтину вищий ризик гістеректомії (видалення матки), материнської смертності, довшого часу перебування в стаціонарі при плановому проведенні. Аналізуючи планові і ургентні втручання, відмічено вищий ризик справжнього прирощення плаценти, а також розриву матки у наступній вагітності чи пологах.

Переваги кесарів розтину, доведені у дослідженні, це нульовий ризик розриву промежини, зниження ризику розвитку нетримання сечі та нетриманні калу у майбутньому. Проте підвищений ризик нетримання калу відмічено, лише у групі асистованих вагінальних пологів, у порівнянні з кесаревим розтином, тобто тих пологах, де були застосовані акушерські щипці чи вакуум-екстракція плода.

Мотивація до обрання кесаревого розтину

Часто жінки мають страх і занепокоєння, спричинені особистою травмою, попереднім досвідом пологів або досвідом пологів друзів і родини. Страх також може походити від катастрофічного болю та нетерпимості до невизначеності. Токофобія, яка визначається як сильна тривога або страх вагітності та пологів, може бути більш поширеною, ніж вважалося раніше, вражаючи більше ніж 1 з 10 вагітних у всьому світі. Його можна полегшити за допомогою таких втручань, як освіта та короткострокова індивідуальна психотерапія/когнітивно-поведінкова терапія та, можливо, групове обговорення, навчання рівному рівному та арт-терапія. У мета-аналізі ці втручання у вагітних пацієнток із високим або сильним страхом перед пологами зменшили частоту пологів шляхом кесаревого розтину порівняно зі звичайним лікуванням (28 проти 40 відсотків).

Загалом згідно настанови Міністерства охорони здоров'я  в Україні бажання матері не є показом до проведення операції кесаревого розтину. Проте у світі ця опція є доступною.

Основні причини чому жінки обирають оперативне втручання :

  • Зручність планових пологів
  • Страх болю, процесу, тривалості та/або ускладнень пологів і спроб вагінальних пологів
  • Попередній поганий досвід
  • Занепокоєння щодо шкоди плоду внаслідок пологів і спроб вагінальних пологів

Результати проведених досліджень показали, що у дітей, народжених шляхом кесарів розтину, частіше розвивалися інфекції дихальних шляхів, ожиріння та прояви астми, ніж у дітей, народжених шляхом вагінальних пологів. Ризик розвитку цукрового діабету 1 типу або неврологічних розладів у нащадків після кесаревого розтину досі дискутується.

  • Занепокоєння щодо травми тазового дна внаслідок пологів, а також подальший розвиток симптомів, пов’язаних із пролапсом тазових органів
  • Занепокоєння щодо необхідності та ризику екстреного кесаревого розтину чи оперативного вагінального розродження

Як і у випадку будь-якої хірургічної процедури, ризики та переваги кесарів розтину на прохання пацієнтки необхідно збалансувати з ризиками та перевагами запланованих вагінальних пологів. Найкращі доступні дані свідчать про те, що заплановані кесарів розтини пов’язані з меншим ризиком пошкодження плода, ніж заплановані вагінальні пологи, але більш тривалим перебуванням у лікарні/відновленням і підвищеним ризиком короткочасних неонатальних респіраторних проблем, аномальної плацентації та розриву матки у майбутніх вагітностях. Плановий кесарів розтин мінімізує ризик хірургічних ускладнень, пов'язаних з незапланованими або екстреними кесарів розтинами, які можуть стати необхідними під час спроби вагінальних пологів.

Підсумок

Експерти зійшлися на думці, що за відсутності показань для кесарів розтину у матері чи плода вагінальні пологи є безпечними та доцільними, і їх слід рекомендувати. Вагітним жінкам, які планують кілька вагітностей, пропонується уникати кесарів розтину за бажанням. Пацієнтки повинні бути проінформовані про те, що ризик передлежання плаценти та  прирощення плаценти зростає з кожним наступним кесаревим розтином. Якщо пацієнтка обере вагінальні пологи  у майбутньому, у неї буде підвищений ризик розриву матки та післяпологової гістеректомії.

При підвищенні обізнаності жінок, щодо усіх ризиків та переваг при обиранні методу розродження, можливо, наявність кесаревого розтину за бажанням пацієнтки буде доцільним. Але важливим аспектом є ґрунтовне передпологове консультування жінок з розвіюванням страхів та міфів, що пов'язані з вагінальними пологами. А також при необхідності використання індивідуальної психотерапії чи когнітивно-поведінкової терапії.

Від себе хочу додати, дорогі жінки довіряйте своїм лікарям, а якщо є побоювання, краще знайти іншого спеціаліста на якого ви зможете покластися та який зможе відповісти на всі ваші запитання. Пологи - це в першу чергу командна робота, де спеціаліст зацікавлений у тому, щоб ви і дитина здоровими покинули стаціонар. Зрозумійте, якщо акушер-гінеколог говорить, що у вас нема показів до кесаревого розтину, то їх справді нема.

 

facebook коментарі

The non-governmental organization INgenius is a Ukrainian-language medical platform that has been promoting evidence-based medicine among the community of doctors in Ukraine since 2016. Our team has created an open database of translated treatment protocols, analytical articles on reliable treatments, and analysis of fuflomycins. We also organize events for doctors on a highly professional level.
If you want even more evidence-based Ukrainian-language content, more interesting experiments, and practical activities, support us with the help of donors!
The funds raised will be spent on:
- technical support of the site;
- the monthly payment for platforms such as ZOOM, telegram, etc.;
- payment for a designer;
- free events;
- advertising.
Each of your contributions is a contribution to the future not only of our platform but also of the progressive development of evidence-based medicine in Ukraine.
Revolution in you!

 

Help us stay with you

Every penny of yours helps us to keep doing our job

Feedback
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com
Плановані домашні пологи
У США приблизно 35 000 пологів (0,9%) на рік відбуваються вдома. Приблизно четверта частина таких пологів є незапланованими або без нагляду. Хоча Амер...
Vitaliia Dudik
02 February 2021