Живі ліки – нове лікування онкологічних захворювань?
З давніх-давен людство знайоме з підступним захворюванням, яке, як вважалося, не піддається лікуванню. Протягом століть існувала думка, що утворення злоякісних пухлин пов'язане з порушенням балансу чотирьох рідин Гіппократа (чорна жовч, жовта жовч, слиз і кров). Проте поява мікроскопа та відкриття клітин дозволили вченим заглибитись у причини виникнення онкологічних захворювань і розробити нові методи лікування.
онкологія імунотерапія генотерапія антигени рецептори

Одним із таких інноваційних методів лікування є СAR-T терапія (chimeric antigen receptor T-cell therapy), яку умовно називають живими ліками, оскільки в її основі лежить використання живих клітин пацієнта. СAR-T терапія – це різновид імунотерапії, який полягає у генетичній зміні власних Т-клітин хворого для полегшення розпізнавання та знищення ними злоякісних клітин.

 

Загальна інформація

Т-клітини – це білі кров'яні тільця імунної системи людини, які знаходять і борються з хворобами та інфекціями в організмі, регулюючи імунну відповідь. Кожна Т-клітина має рецептор, який здатний розпізнавати антигени. Натрапивши на чужорідні або аномальні антигени на поверхні клітини, імунна система її знищує. Однак злоякісні клітини можуть ховатися від імунної системи організму, синтезуючи антигени, які організм не розпізнає як аномальні. В результаті імунна система не посилає Т-клітини для боротьби з онкологічним захворюванням. На розв'язання цієї проблеми й націлена СAR-T терапія. CAR T-клітини – це клітини, які генетично модифіковані в лабораторії. Вони мають новий рецептор, який дозволяє їм розпізнавати злоякісні клітини та знищувати їх. Кожний вид CAR T-клітинної терапії призначений для боротьби з певним видом онкологічного антигену, оскільки різні види онкологічних захворювань мають різні антигени. Тому терапія CAR Т-клітинами, що розроблена для одного виду захворювання, не буде працювати проти іншого. На даному етапі досліджень цей метод лікування застосовується при гострому лімфобластному лейкозі та деяких видах лімфом (онкологічні захворювання крові). Водночас ведуться дослідження щодо можливості використання цього методу для лікування солідних пухлин (злоякісні пухлини тканинного або органного походження).

 

Як це працює?

  1. Насамперед виконується лейкоферез – вилучення Т-клітин із крові хворого за допомогою центрального венозного катетера або двох ліній внутрішньовенного переливання, через які кров спочатку забирається, центрифугується та повертається в організм без лейкоцитів.
  2. Після цього Т-клітини надсилають у лабораторію, де відбувається генетична модифікація за допомогою інактивованого вірусу, який містить специфічний ген, що програмує клітину виробляти химерний антигенний рецептор (CAR). Далі модифіковані CAR T-клітини розмножують (на це може знадобитися декілька тижнів).
  3. Як тільки буде отримано достатню кількість CAR T-клітин, їх переливають пацієнту. Зазвичай цю процедуру виконують після хімієтерапії для кращої активації модифікованих клітин. У крові пацієнта вони продовжують розмножуватись, активно знищуючи злоякісні клітини.

 

Ускладнення

Важливо пам’ятати, що будь-яка техніка лікування онкологічних захворювань пов'язана з ризиком ускладнень.

  • Найчастішим ускладненням СAR-T терапії є синдром вивільнення цитокінів. Цитокіни – це сигнальні білки, які модулюють імунну активність. Розмноження CAR T-клітин сприяє викиду великої кількості цитокінів у кров, що призводить до посилення імунної відповіді та викликає такі побічні ефекти як гарячка, низький артеріальний тиск, гіпоксія. Для лікування цього синдрому використовують підтримувальну терапію, кортикостероїди та антагоністи ІЛ-6.
  • Ще одним серйозним ускладненням є СAR-асоційована енцефалопатія. Патогенез неврологічних побічних ефектів досі не визначений. До них належать такі симптоми як головний біль, порушення мови, сплутаність свідомості, судоми, тремор, втрата рівноваги. Деякі симптоми можуть впливати на здатність керувати автомобілем або працювати з механізмами, тому рекомендується уникати цих видів діяльності протягом восьми тижнів після лікування.
  • Позапухлинна токсичність – ще один недолік СAR-T терапії. Важливим фактором безпечного та успішного використання CAR Т-клітин є вибір відповідного пухлинно-асоційованого антигену як ціль. На жаль, рідко можна знайти таку ідеальну ціль. Багато пухлинних антигенів також експресуються на здорових клітинах тканин. Пошкодження такої нормальної тканини CAR Т-клітинами може становити загрозу для життя, особливо коли такі основні органи як серце, легені або печінка експресують цільовий антиген.
  • Іншим відомим побічним ефектом терапії CAR Т-клітинами є синдром лізису пухлини – група метаболічних ускладнень, які можуть виникнути через розпад клітин. Синдром лізису пухлини може спричинити пошкодження органів і бути небезпечним для життя ускладненням. Однак це ускладнення вдається усунути за допомогою стандартної підтримувальної терапії.
  • CAR Т-клітинна терапія спрямована на антигени на поверхні В-клітин, тому знищує не тільки злоякісні В-клітини, але й здорові. Таким чином, В-клітинна аплазія є очікуваним результатом успішного лікування CAR Т-клітинами та слугує індикатором ефективності терапії. Проте цей ефект призводить до зниження здатності виробляти антитіла, які захищають від інфекцій. З метою запобігання інфекцій можна проводити внутрішньовенну або підшкірну замісну терапію імуноглобулінами.
  • У пацієнта, який отримує терапію CAR Т-клітинами, може виникнути переважна імунна відповідь проти самого CAR, яка викликає анафілаксію. Симптоми, пов’язані з анафілаксією, включають кропив’янку, набряк обличчя, низький кров’яний тиск і респіраторний дистрес-синдром.

Таким чином, при призначенні СAR-T терапії є рекомендованим спостереження за пацієнтом протягом кількох тижнів у спеціалізованому медичному центрі.

 

Підсумок

Клінічні випробування CAR T-клітинної терапії дають перспективні результати щодо лікування пацієнтів з онкологічними захворюваннями крові. Також ведуться дослідження щодо можливості застосування терапії для лікування солідних пухлин. До того ж цей інноваційний метод лікування дає надію на використання його у майбутньому і при інших діагнозах, у яких залучені імунні механізми, наприклад, системний червоний вовчак, ревматоїдний артрит або розсіяний склероз.

facebook коментарі

The non-governmental organization INgenius is a Ukrainian-language medical platform that has been promoting evidence-based medicine among the community of doctors in Ukraine since 2016. Our team has created an open database of translated treatment protocols, analytical articles on reliable treatments, and analysis of fuflomycins. We also organize events for doctors on a highly professional level.
If you want even more evidence-based Ukrainian-language content, more interesting experiments, and practical activities, support us with the help of donors!
The funds raised will be spent on:
- technical support of the site;
- the monthly payment for platforms such as ZOOM, telegram, etc.;
- payment for a designer;
- free events;
- advertising.
Each of your contributions is a contribution to the future not only of our platform but also of the progressive development of evidence-based medicine in Ukraine.
Revolution in you!

 

Help us stay with you

Every penny of yours helps us to keep doing our job

Feedback
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com