Яке лікування раку молочної залози ефективніше: разове опромінення чи звичайна променева терапія?
Для більшості жінок з раком молочної залози на ранніх стадіях одноразова доза таргетної променевої терапії, виконана під час хірургічної операції, є настільки ж ефективною, як і звичайна радіотерапія, яка вимагає багаторазових візитів в клініку.

онкологія рак ракмолочноїзалози променеватерапія опромінення радіотерапія

Поєднання таргетної променевої терапії (обмеженої області навколо пухлини), яка застосовується відразу після операції, з хірургічним втручанням називається таргетною інтраопераційною променевою терапією. Згідно сучасним протоколам лікуванння, звичайна променева терапія включає багаторазове опромінення всієї грудної клітки протягом декількох тижнів після операції.

Дані досліджень, опубліковані в онлайн-журналі The BMJ, показують, що інтраопераційна променева терапія  приблизно у 80% випадків дозволяє уникнути повного курсу традиційної променевої терапії в подальшому. Вона не відрізняється від звичайної радіотерапії в плані виживання або ймовірності рецидивів і при цьому супроводжується меншою кількістю побічних ефектів.

Міжнародна команда дослідників поставила задачу порівняти довгострокові наслідки таргетної інтраопераційної променевої терапії (TARGIT-IORT) зі звичайною дистанційною радіотерапією (EBRT) при лікуванні жінок з раком молочної залози на ранніх стадіях.

Ефективність застосування одноразової дози таргетної інтраопераційної променевої терапії, як показали попередні дослідження, була не гіршою, ніж при звичайному променевому лікуванні, але лікарі чекали довгострокових результатів, перш ніж почати застосування цієї схеми лікування більш широко.

Нові результати сформовані на аналізі даних 2298 жінок у віці від 45 років і старше, яким була рекомендована операція зі збереженням молочних залоз (лампектомія), і які проходили лікування в 32 медичних центрах в 10 країнах Європи, США, а також в Австралії, Великобританії та Канади.

У період з березня 2000 року по червень 2012 року 1140 жінок були відібрані рандомізованим методом для проходження таргетної інтраопераційної променевої терапії (TARGIT-IORT), а 1158 жінок отримали дистанційну радіотерапію (EBRT).

TARGIT-IORT застосовувалась у вигляді разової дози відразу ж після хірургічного втручання, в той час як EBRT -  стандартними щоденними дозами протягом 3-6 тижнів після хірургічного видалення пухлини.

Довгострокові результати показують, що TARGIT-IORT терапія нічим не поступалася EBRT. Після п'яти років спостереження за пацієнтами ризик місцевого рецидиву склав 2.11% для TARGIT-IORT в порівнянні з 0.95% для EBRT. Різниця в 1.16% не рахується клінічно значущою.

Порівнюючи TARGIT-IORT з EBRTВ, протягом перших п'яти років після операції у першої групи пацієнтів було на 13 місцевих рецидивів більше (24 з 1140 проти 11 з 1158), але на 14 смертей менше (42 з 1140 проти 56 з 1158).

За більш тривалий період спостереження (в середньому 8.6 років, максимум 18.9 років) не було статистично значущих відмінностей щодо місцевої безрецидивної виживаності (167 проти 147 подій), виживання без мастектомії (170 проти 175 подій), загального виживання (110 проти 131 подій) та смертельних випадків спричинених раком молочної залози (65 проти 57 подій).

Смертність від інших причин була значно нижчою (45 проти 74 подій) у пацієнтів, які отримали терапію TARGIT-IORT в порівнянні з EBRTВ. Основні фактори ризику для таких смертей (вік та індекс маси тіла) в обох групах були практично однаковими.

Автори вказують на деякі обмеження дослідження, такі як можлива гіпердіагностика місцевого неінвазивного рецидиву, яка могла вплинути на результати, і не повністю зібрана інформація  щодо фонових факторів ризику для смертельних випадків з причин, що не були пов'язані з раком молочної залози. Однак, сильною стороною цього дослідження вважається рандомізований характер дослідження, великий розмір вибірки з великою тривалістю та високий відсоток повного наступного спостереження за пацієнтами, що свідчить про те, що результати є надійними і достовірними.

Таким чином, дослідники стверджують, що для значної частини хворих на рак молочної залози на ранніх стадіях інтраопераційна одноразова доза TARGIT-IORT, виконана під час лампектомія з урахуванням можливих ризиків, є ефективною альтернативою EBRTВ при лікуванні пацієнтів з раком молочної залози.

facebook коментарі

The non-governmental organization INgenius is a Ukrainian-language medical platform that has been promoting evidence-based medicine among the community of doctors in Ukraine since 2016. Our team has created an open database of translated treatment protocols, analytical articles on reliable treatments, and analysis of fuflomycins. We also organize events for doctors on a highly professional level.
If you want even more evidence-based Ukrainian-language content, more interesting experiments, and practical activities, support us with the help of donors!
The funds raised will be spent on:
- technical support of the site;
- the monthly payment for platforms such as ZOOM, telegram, etc.;
- payment for a designer;
- free events;
- advertising.
Each of your contributions is a contribution to the future not only of our platform but also of the progressive development of evidence-based medicine in Ukraine.
Revolution in you!

 

Help us stay with you

Every penny of yours helps us to keep doing our job

Feedback
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com