Онко-скринінг дорослих
22 February
Головне про обстеження, які слід регулярно проходити кожному з нас
скринінг рак впл шийка_матки груди товстий_кишечник простата

Друге місце серед причин смертності в Україні після хвороб системи кровообігу посідають онкологічні захворювання. Велика кількість таких патологій діагностується надто пізно, коли лікуванням вже неможливо досягнути бажаного результату. Проте існує ряд онкологічних захворювань, для яких є доступною рання діагностика (скринінг) та ефективне лікування за умови своєчасного виявлення.

Під терміном «скринінг» розуміють проведення простого та дешевого дослідження серед широких мас населення з метою виявлення певного захворювання або його передумов. Перелік хвороб, для яких застосовується скринінг, відрізняється у різних регіонах світу, але деякі патології є надзвичайно актуальними, тому обстеження для їх виявлення рутинно проводяться у більшості розвинених країн світу.

1. Рак грудей

Рак грудей – це найбільш поширене онкологічне захворювання у жінок в розвинутих країнах та країнах, що розвиваються. Причиною ж цього є зростання середньої тривалості життя, урбанізація, зміна повсякденного способу життя. Приблизно у кожної восьмої жінки протягом життя діагностують рак молочної залози.

Читайте також: Квітка Цісик і рак молочної залози

Єдиним методом скринінгу раку грудей, що має доведену ефективність, є мамографія (рентгенографія молочних залоз). Хоча цей метод діагностики не дозволяє попередити розвиток захворювання, але рання діагностика відіграє ключову роль для отримання найкращих результатів від лікування (вдається вилікувати 95% випадків на І стадії). З іншого боку, це дослідження є дороговартісним, тому програми масового обстеження населення можуть дозволити собі лише багаті країни з розвинутою системою охорони здоров’я. Як дешева альтернатива може застосовуватись клінічне обстеження грудних залоз (включає огляд та пальпацію обох залоз, збір анамнезу).

МОЗ України рекомендує щорічне клінічне обстеження молочних залоз для всіх жінок старше 20 років, а також мамографію кожні 2 роки після досягнення 40-річного віку. Водночас Центри з контролю та профілактики захворювань в США (CDC) рекомендують рутинну мамографію лише по досягненню 50-річного віку, а потребу у більш ранньому початку скринінгу варто обговорити з лікуючим лікарем. Виключно мамографія не дозволяє встановити діагноз раку, а у разі певних знахідок необхідне подальше обстеження (повторна мамографія, ультразвукова діагностика молочних залоз та біопсія при потребі).

Важливо також, щоб жінка вчасно проінформувала лікаря у разі появи больових відчуттів, виявлення ділянок ущільнення або пальпованих утворень у грудях.

2. Рак шийки матки

Цей вид раку посідає четверте місце серед злоякісних новоутворень у жінок. Найчастішою причиною виникнення раку шийки матки є вірус папіломи людини (ВПЛ), а саме штами ВПЛ 16, 18, 31,45. Тому найефективнішим способом попередження розвитку цього захворювання є вакцинація, яка станом на сьогодні доступна у 3 видах: двовалентна (від 2 штамів) вакцина ВПЛ (Cervarix), яка є зареєстрована в Україні; чотиривалентна вакцина ВПЛ (Gardasil) та дев’ятивалентна вакцина ВПЛ рекомбінантна (Gardasil 9).

Читайте детальніше: Вірус папіломи людини та вакцинація

Для ранньої ж діагностики використовуються:

  • ПАП-тест - пошук змінених клітин (попередників раку або ракових) в мазку з шийки матки.
  • ВПЛ-тест - виявлення інфікування вірусом папіломи людини (штамами, що можуть викликати рак).

МОЗ України рекомендує проводити ПАП-тест усім жінкам віком від 20 до 29 років кожні 3 роки, а жінкам старше 30 років – комбінацію із ПАП-тесту та ВПЛ-тесту кожні 5 років до досягнення 50-річного віку. Водночас у багатьох країнах світу така діагностика рутинно проводиться до 65 років. У випадку виявлення певних змін проводиться додаткове обстеження – кольпоскопія (обстеження шийки матки за допомогою приладу з оптичною системою).

3. Колоректальний рак

Цей вид раку посідає друге місце у Європі серед всіх онкологічних захворювань як у чоловіків, так і у жінок. Захворювання розвивається найчастіше у людей старше 50 років та має безсимптомний перебіг, саме тому використання скринінгу є особливо важливим. Завдяки дослідженням існує можливість виявити поліпи-попередники раку, своєчасне видалення яких запобігає їх трансформації у рак.

МОЗ України рекомендує проводити колоноскопію усім особам старше 50 років кожні 5 років. У світі широко застосувається також аналіз калу на приховану кров (кожні 2 роки).

4. Рак простати

Рак передміхурової залози є одним з найчастіших онкологічних захворювань у чоловіків. Захворювання типово розвивається у осіб старше 50 років, а ризик зростає з віком. Проте, якщо захворювання було діагностовано вчасно, то лікування є досить успішним.

З метою скринінгу МОЗ рекомендує щорічний візит до уролога усім чоловікам старше 40 років. Лікар може також призначити дослідження для визначення рівня простат-специфічного антигену – маркера раку простати, проте таке дослідження рутинно не застосувується у більшості країн світу у зв’язку з недостатнім впливом тестування на смертність, а також частими хибно-позитивними результатами.

Існують і інші види скринінгу, наприклад, КТ органів грудної клітки для курців старше 55 років, проте вони поки що не знайшли застосування в Україні. Але пацієнтам важливо завжди слідкувати за власним здоров’ям та вчасно повідомляти лікаря про симптоми, що турбують.

Інформаційна кампанія проходить за підтримки фонду Відродження

facebook коментарі

The non-governmental organization INgenius is a Ukrainian-language medical platform that has been promoting evidence-based medicine among the community of doctors in Ukraine since 2016. Our team has created an open database of translated treatment protocols, analytical articles on reliable treatments, and analysis of fuflomycins. We also organize events for doctors on a highly professional level.
If you want even more evidence-based Ukrainian-language content, more interesting experiments, and practical activities, support us with the help of donors!
The funds raised will be spent on:
- technical support of the site;
- the monthly payment for platforms such as ZOOM, telegram, etc.;
- payment for a designer;
- free events;
- advertising.
Each of your contributions is a contribution to the future not only of our platform but also of the progressive development of evidence-based medicine in Ukraine.
Revolution in you!

 

Help us stay with you

Every penny of yours helps us to keep doing our job

Feedback
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com