Захворювання відомих українців. Частина ІІ
У даній статті ви зможете дізнатись про відомих українців та недуги, які тим чи іншим чином значно вплинули на їхнє становлення.
Квітка Цісик Бандера Коцюбинський

1. Квітка Цісик і рак молочної залози

Навряд, мало хто не чув про неймовірну співачку, яка мала українське коріння, але через трагедію Другої Світової війни прожила яскраве і недовге життя емігрантки у США. Вважається, що її пісні змогло почути всього близько 20 мільярдів людей різних поколінь. Квітослава-Орися не дожила до 45-річчя через страшну хворобу, яка досі є однією з основних причин смерті жінок у всьому світі, - рак грудної залози.

Приблизно у кожної восьмої жінки протягом життя діагностують рак молочної залози.  Є великий шанс на одужання при ранній і своєчасній діагностиці, який зменшується із кожним відкладеним походом до мамолога та кожним пропущеним профілактичним обстеженням. У рідкісних випадках у чоловіків також може бути діагностований рак грудної залози.

Читайте також: Яке лікування раку молочної залози ефективніше: разове опромінення чи звичайна променева терапія?

Існує кілька різних типів раку грудної залози, які розвиваються в різних її частинах:

  • неінвазивний рак грудної залози (карцинома in situ) виявляється в протоках або часточках залози і не поширюється в навколишню тканину. Неінвазивний рак грудної залози зазвичай виявляється під час мамографії і рідко пальпується.
  • Інвазивний рак розвивається, коли ракові клітини поширюються через базальну мембрану в навколишні тканини грудної залози, і є найбільш поширеним.

 

Рак молочної залози може мати кілька симптомів, але першим помітним симптомом, як правило, є ущільнення або ділянка потовщеної тканини залози.

Найчастіше тривожними симптомами, що є приводом звернутись до спеціаліста, є:

  •          зміна розміру або форми однієї або обох грудей;

  •          виділення із сосків, не пов’язані з лактацією або вагітністю, особливо з прожилками крові;

  •          ущільнення або набряк в одній з пахвових западин, пальповані збільшені ущільнені лімфовузли;

  •           втягнення шкіри грудей, зміна кольору або ущільнення ділянки під шкірою;

  •          висип на соску або на ареолі;

  •          зміна зовнішнього вигляду соска, наприклад, втягнення його всередину або деформація.

  •  

Біль у грудях зазвичай не є симптомом раку грудної залози.

Способи лікування включають у себе хіміотерапію, гормональну терапію, опромінення або хірургічне втручання. Звичайно, сучасна медицина досягла зменшення смертності від раку грудної залози у порівнянні з минулими століттями, але не слід забувати, що саме профілактика, самообстеження та своєчасне звернення є запорукою довшого та здоровішого життя.

2. Степан Бандера і гостра ревматична лихоманка

Багато для кого, попри іноді неоднозначну оцінку діяльності, це ім'я стало символом боротьби за незалежність України. Але вам, мабуть, буде цікаво дізнатись, що неабияку сміливість і витривалість Степан Андрійович виявляв ще у дитинстві, борючись із гострою ревматичною лихоманкою. Захворювання вразило суглоби нижніх кінцівок та поперекового відділу хребта і було істотною перешкодою для вступу в «Український Пласт», яку Бандера все ж подолав.

Гостра ревматична лихоманка (раніше «ревматизм», наразі у світі цей термін не вживається) – це запальний процес, що розвивається як наслідок стрептококової інфекції, має надзвичайно мінливі прояви  і залишається клінічним синдромом, для якого не існує специфічного діагностичного тесту.  Особи, які перенесли епізод гострої ревматичної лихоманки (ГРЛ), схильні до рецидивів після наступних (ревматогенних) інфекцій стрептококом групи А.  Найбільш значним ускладненням ГРЛ є ревматична хвороба серця, яка зазвичай виникає після повторних нападів гострого захворювання.

Молекулярна мімікрія пояснює пошкодження тканин, що виникають при ревматичній лихоманці.  Задіяні як гуморальна, так і клітинна ланки захисту генетично вразливого господаря.  У процесі імунної відповіді організму на потрапляння збудника (як опосередкованої В-, так і Т-клітинами) відбувається ураження тканин, які мають схожу будову антигенів із антигенами патогена.  T-хелпери 1 типу і цитокін Th17, схоже, є одними з ключових факторів у розвитку ревматичної хвороби серця.  

П’ять основних діагностичних критеріїв включають

  • Артрит: зазвичай симетричний із залученням великих суглобів; може супроводжуватися тендосиновіїтом
  • Кардит: у важких випадках може спричинити застійну серцеву недостатність і проявлятись задишкою у спокої та при фізичному навантаженні, кашлем, нападоподібною нічною задишкою, болем у грудях та / або ортопное.  Кардит також може протікати безсимптомно і діагностуватися виключно за допомогою аускультації або ехокардіографії;
  • Хорея Сиденхема трапляється у приблизно 25% випадків ГРЛ у дітей, але дуже рідко у дорослих, і частіше зустрічається у дівчат.  Вона, ймовірно, зумовлена ​​молекулярною мімікрією, коли аутоантитіла реагують з гангліозидами мозку. У ізольованій формі при хореї можуть бути відсутні лабораторні докази попередньої стрептококової інфекції
  • Кільцева еритема зустрічається достатньо рідко і частіше у дітей, не супроводжується болем або свербежем шкіри.

  • Підшкірні вузлики, які не є достатньо частою знахідкою і можуть лишитись непоміченими пацієнтами.

      Інші симптоми можуть включати лихоманку, біль у животі, артралгію, нездужання та носові кровотечі.

Лікування та профілактику ГРЛ можна розділити на наступні 4 підходи.

1) Лікування стрептококової інфекції групи А, яка призвела до захворювання: антибіотикотерапія.

2) Загальне лікування гострого епізоду запалення

Протизапальні засоби використовуються для контролю артриту, лихоманки та інших гострих симптомів.  Саліцилати є найкращими агентами, хоча інші нестероїдні засоби, ймовірно, однаково ефективні.  Стероїди також ефективні, але, ймовірно, повинні бути зарезервовані для пацієнтів, у яких саліцилати не спрацьовують, оскільки існує ризик відновлення, коли їх скасовують. Постільний режим є традиційною частиною терапії ГРЛ і особливо важливий для хворих на кардит. 

Зазвичай хорею лікують консервативно в тихому нестимулюючому середовищі;  вальпроєва кислота є препаратом вибору, якщо потрібна седація. 

3) Лікування кардиту

 Кардит, що призводить до серцевої недостатності, лікується як і інші кардити: діуретики та судинорозширювальні засоби - основа терапії, і не слід забувати про небезпеку розвитку аритмій у пацієнтів з активним міокардитом.

4) Профілактика

Профілактику слід розпочинати, як тільки діагностується гостра ревматична лихоманка або ревматична хвороба серця.  Для елімінації залишкових стрептококів пацієнтам із гострою ревматичною лихоманкою рекомендовано отримувати повний курс антибіотиків, навіть якщо посів із рото- або носоглотки негативний. Найчастіше це пеніциліни.

3. Михайло Коцюбинський і туберкульоз легень та бронхіальна астма

Яскрава зірка модернізму й імпресіонізму в українській літературі, людина, що володіла неймовірним хистом до вивчення мов та мала істотний вплив на культурне та громадське життя, Михайло Коцюбинський відомий далеко за межами України своїми творами. Але на його не зовсім легке життя впала тінь від таких тяжких станів як туберкульоз легень і бронхіальна астма.

Читайте також: Вакцинація та ризик атопії та астми

Туберкульоз – це повітряно-крапельна бактеріальна інфекція, спричинена Mycobacterium tuberculosis, яка переважно вражає легені, хоча можуть бути задіяні й інші органи та тканини.

Легеневі прояви туберкульозу різноманітні і частково залежать від того, є інфекція первинною чи післяпервинною.  Легені є найпоширенішим місцем первинного інфікування та основним джерелом поширення мікобактерій.

Первинна інфекція, як правило, перебігає безсимптомно (у більшості випадків), хоча невелика кількість людей має симптоматичну гематологічну дисемінацію, що може призвести до міліарного туберкульозу.  Лише у 5% пацієнтів, як правило, з порушенням імунітету, спостерігається прогресуючий первинний туберкульоз.

Читайте також: Латентна туберкульозна інфекція: нові рекомендації

Пацієнти з постпервинним туберкульозом легень часто мають безсимптомний перебіг або лише незначні симптоми, такі як хронічний сухий кашель.  До частих ознак належить також підвищенням температури, нездужанням та втратою ваги.  Також може бути присутнім продуктивний кашель із кровохарканням. Іноді у пацієнтів може спостерігатися масивне кровохаркання через ерозію бронхіальної артерії.

Найпоширенішою профілактичною терапією при латентному туберкульозі є прийом ізоніазиду протягом шести-дев'яти місяців.  Для лікування активного туберкульозу застосовують ізоніазид у поєднанні з трьома іншими препаратами – рифампіцином, піразинамідом та етамбутолом.

Астма є поширеним хронічним захворюванням у всьому світі і найпоширеніша хронічна хвороба в дитячому віці, від якої страждає приблизно 7 мільйонів дітей.  Патофізіологія астми є мультикомпонентною і включає запалення дихальних шляхів, періодичну обструкцію повітряного потоку та гіперреактивність бронхів. Астма є наслідком складної взаємодії між запальними клітинами, їх медіаторами, епітелієм і гладенькими м’язами дихальних шляхів і нервовою системою.  У генетично сприйнятливих осіб ці взаємодії можуть призвести до появи симптомів задишки, хрипів, кашлю та стиснення в грудях.

 Ознаки та симптоми астми включають:

  • Хрипи

  • Кашель

  • Задишка

  • Стискання / біль у грудях

Іншими неспецифічними симптомами у немовлят або дітей раннього віку можуть бути повторні бронхіти, бронхіоліти або пневмонії в анамнезі;  постійний кашель при застуді;  та / або періодичні епізоди крупу.

Фармакологічне лікування астми включає використання препаратів для полегшення та контролю симптомів, до яких належать:

  • інгаляційні кортикостероїди

  • бронходилататори тривалої дії (бета-агоністи та антихолінергічні засоби)

  • теофілін

  • модифікатори лейкотрієнів

  • антитіла до IgE

  • антитіла до інтерлейкіну (IL) –5 та IL-4 / IL-13. 

Препарати невідкладної допомоги при загостреннях астми включають бронходилататори короткої дії, системні кортикостероїди та іпратропій.

Інформаційна кампанія проходить за підтримки фонду "Відродження".

 

facebook коментарі

The non-governmental organization INgenius is a Ukrainian-language medical platform that has been promoting evidence-based medicine among the community of doctors in Ukraine since 2016. Our team has created an open database of translated treatment protocols, analytical articles on reliable treatments, and analysis of fuflomycins. We also organize events for doctors on a highly professional level.
If you want even more evidence-based Ukrainian-language content, more interesting experiments, and practical activities, support us with the help of donors!
The funds raised will be spent on:
- technical support of the site;
- the monthly payment for platforms such as ZOOM, telegram, etc.;
- payment for a designer;
- free events;
- advertising.
Each of your contributions is a contribution to the future not only of our platform but also of the progressive development of evidence-based medicine in Ukraine.
Revolution in you!

 

Help us stay with you

Every penny of yours helps us to keep doing our job

Feedback
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com