Найбільша пандемія в історії людства
Січень 1918 року. Америка, штат Канзас. Лікар Лоран Майнор починає бачити ускладнені випадки грипу, який, з незрозумілої причини, вражав, в основному, молодих чоловіків призовного віку. Він пише у медичні спільноти та журнали, але його ігнорують.
influenza іспанка medicine

Військовий табір Funstone, Канзас. Зима настільки холодна, що людей, які ночують в одному бараці, стає рекордна кількість. Саме це сприяє швидкому розповсюдженню віруса у таборі. Але це ж військові. Вони прямують туди, куди їх направляють — Англія, Франція, інші штати Америки. А з ними й вірус грипу. У той час було госпіталізовано десятки тисяч людей. Але померли лиш одиниці. Це була перша хвиля "іспанки".

Так, те, що ми знаємо як іспанський грип, почалося не в Іспанії, а в США. Чому ж ми його так кличемо? Бо протягом першої світової війни Іспанія була нейтральною територією і мала найменшу цензуру, що сприяло публікації повідомлень про епідемію грипу. Саме там війська Англії, Німеччини, Америки, Франції вперше почули про неї. Правда, Іспанія думала, що грип поширюється лише в її межах і поняття не мала, що в Америці він вже забрав життя сотень людей. Але ніхто не знав, що це був тільки початок.... Жовтень 1918 рік. Починається друга хвиля...

Саме під час другої хвилі іспанка отримала свою другу назву — "синя смерть". Прогресія симптомів відбувалась неймовірно швидко. Проходило всього кілька годин від початкових проявів до синюшності шкірних покривів, пекельного болю (breakbone fever), кровотечі зі всіх слизових оболонок (у жінок це включало і кровотечу з промежини, тому цьому симптому довго не приділяли уваги, вважаючи це звичайною менструацією), кашель хворих був настільки сильним, що призводив до розриву діафрагми, типовим була наявність підшкірної емфіземи, що викликала звук "хрусту" щоразу, як хворий міняв своє положення.
На аутопсії спостерігалось враження всіх внутрішніх органів мозок: буквально "висихав", вигляд легень наводив думку про легеневу форму чуми або отруєння чадним газом, але це була безжальна іспанка.
⠀ 
Давайте розберемося, чому така різниця між першою та другою хвилями?

Вірус грипу може змінюватися двома шляхами — дрейфом та шифтом. Дрейф — це незначні зміни, що відбуваються поступово та повільно в результаті утворення мутацій під час реплікації вірусу. Шифт — це така мінливість вірусу, що призводить до повного оновлення його антигенів та появи нових штамів. Наприклад, якщо птах заразився вірусами грипу H1N1 та H5N5 одночасно, існує імовірність, що в організмі цього птаха відбудеться шифт з утворенням H5N1. Вчені гадають, що саме це викликало другу хвилю іспанки. Підтвердженням цього є факт, що ті, хто захворіли під час першої хвилі мали частковий чи повний імунітет під час другої.

Історики вважають, що саме іспанка пришвидшила кінець першої світової війни, бо німецькі війська захворіли швидше за американські, що і допомогло США одержати перемогу. Більше того, за їхньою теорією, саме "синій смерті" ми повинні завдячувати за другу світову війну. Американський президент Вудро Вільсон теж перехворів тоді на іспанку і вижив. Але чи залишився він собою? Історики стверджують, що після хвороби його психічне здоров'я дуже постраждало. Характер президента змінився, він став більш жорстоким, впертим, безкомпромісним, можливо, паранойяльним. Саме тоді він вирішив змінити умови перемир'я для Німеччини, зробивши їх набагато більш жорсткими та суворими, ніж планувалось на початку. Це, можливо, і спровокувало Німеччину на черговий військовий конфлікт.

Так, іспанка залишила неймовірний вплив на світовій історії. Щоб ви могли трохи осягнути її масштаби, наведемо кілька прикладів.
В Алясці були села, повністю спустошені епідемією, у незалежній республіці Самоа кількість заражених сягала 90%. За 24 тижні вона вбила людей більше, ніж ВІЛ за 24 роки (статистика на 2004 рік). Кількість її жертв - 50-100 мільйонів життів. 

Але це ж було давно, можна вже про неї забути. Але чи чули ви про штам H5N1, або пташиний грип? Якби інфекціоністів запитали, який штам міг би викликати в майбутньому епідемію, подібну іспанці, вони б поставили саме на цей. Перший людський випадок грипу відбувся у 1997 році в Японії. Хлопчик помер. На 2017 рік цей грип побував у 16 країнах, заразивши 859 людей, з яких 453 померли. Смертність 52%. 

Може іспанка — це не таке далеке минуле, як ми думали?

#INgeniusHistory#історіямедицини#епідеміологія#influenza
facebook коментарі

The non-governmental organization INgenius is a Ukrainian-language medical platform that has been promoting evidence-based medicine among the community of doctors in Ukraine since 2016. Our team has created an open database of translated treatment protocols, analytical articles on reliable treatments, and analysis of fuflomycins. We also organize events for doctors on a highly professional level.
If you want even more evidence-based Ukrainian-language content, more interesting experiments, and practical activities, support us with the help of donors!
The funds raised will be spent on:
- technical support of the site;
- the monthly payment for platforms such as ZOOM, telegram, etc.;
- payment for a designer;
- free events;
- advertising.
Each of your contributions is a contribution to the future not only of our platform but also of the progressive development of evidence-based medicine in Ukraine.
Revolution in you!

 

Help us stay with you

Every penny of yours helps us to keep doing our job

Feedback
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com