Як зміна клімату вплине на твоє здоров’я
Новий звіт від журналу “The Lancet” попереджає, що у зв’язку з масовими лісовими пожежами значно збільшився ризик виникнення респіраторних захворювань у жителів Каліфорнії та Квінсленду (Австралія).
клімат зміна_клімату грета тунберг

Новий звіт від журналу “The Lancet” попереджає, що у зв’язку з масовими лісовими пожежами значно збільшився ризик виникнення респіраторних захворювань у жителів Каліфорнії та Квінсленду (Австралія). Як стверджується у звіті, ці захворювання ставатимуть усе більш поширеними у разі відсутності дій щодо профілактики зміни клімату. Але, як наголошують автори, все-таки можна запобігти деяким наслідкам для здоров'я.

Враховуючи масштаби проблеми, головний автор Нік Ваттс висвітлив проблему з точки зору того, з чим зіткнеться кожна народжена у наш час дитина у своєму майбутньому. Ці діти у найближчому майбутньому будуть жити при середній температурі щонайменше на 4 градуси більше, ніж у доіндустріальний період.

"Ми приблизно знаємо, як це виглядає з точки зору клімату, — сказав Ваттс, виконавчий директор "The Lancet Countdown". — Ми не маємо уявлення про те, як це виглядає з точки зору охорони здоров'я, але знаємо, що це катастрофічно. Ми знаємо, що це має потенціал підірвати досягнення у галузі охорони здоров'я за останні 50 років та зруйнувати системи охорони здоров'я, на які ми покладаємося".

Звіт описує зміни, які вже вплинули на наше здоров’я та те, як на це реагують державні установи. Він також включає аналіз по конкретним країнам та обширний додаток з прогнозами на майбутнє.

Автори відзначають, що прогрес у зменшенні спалювання викопного палива — найбільшого рушія зростання температури — "у кращому випадку, переривчастий", а викиди вуглекислого газу продовжують зростати у 2019 році. Минуле десятиліття включало 8 з 10 рекордних найгарячіших років.

"Багато показників, що містяться в цьому звіті, дозволяють припустити, що світ йде за шляхом "business as usual (тобто, справи ідуть як і завжди)", — пишуть автори.

Насправді, тенденція до скорочення енергії, що виробляється шляхом спалювання вугілля, фактично зросла на 1,7% між 2016 та 2018 роками. Можливо, іронічно, але сектор охорони здоров'я відповідальний за 4,6% загальносвітових викидів, цінність яких стабільно зростає в більшості основних економік.

Потенційні ризики для здоров’я через зміну клімату варіюють від підвищення частоти хронічних захворювань на зразок астми чи цереброваскулярних хвороб, до збільшення розповсюдження інфекційних захворювань, особливо тих, що передаються трансміссивним шляхом, включаючи гарячку Денге, малярію та чикунгунью.

Збільшення частоти та інтенсивності суворих погодних явищ може призвести до посилення гостроти та тривалості захворювань, а також підвищення смертності.

Зниження світового потенціалу врожайності для всіх основних сільськогосподарських культур, яке відслідковується з 1960 року, загрожує виробництву продовольства та продовольчій безпеці, у той час як немовлята найбільше страждають від наслідків постійного недоїдання. Діти також найбільш схильні до діареї та інфекційних захворювань, особливо гарячки Денге.

У звіті основна увага приділяється вирішенню та пом’якшенню наслідків, що виникнуть при найгіршому сценарії. Доповідачі під час телебрифінгу наголосили на відповідальності усіх людей, у тому числі лікарів та інших медичних працівників, щоб вони зіграли певну роль у протидії колапсу громадського здоров’я, що може виникнути у разі бездієвості по відношенню до змін клімату.

“На щастя, у нас є лікування від кліматичних змін, шляхи переходу від вуглеводного забруднення до чистої енергії. Ми працюємо над тим, щоб знайти спосіб захистити себе та один одного від змін клімату”, — Рене Н. Салас, доктор медичних наук, головний автор “Lancet Countdown US Policy Brief 2019” та науковий співробітник Гарвардського C-CHANGE, сказала під час прес-брифінгу. — Все, що нам потрібно — це політична воля".

Салас порівняла сьогодення із тим періодом, коли у лікаря все ще є можливість врятувати життя важкохворого пацієнта, вживши швидких заходів.

"Якщо я не буду діяти швидко, пацієнт може все-таки померти, хоча таке лікування врятувало б йому життя раніше", — сказала вона. — Ми у цьому вузькому проміжку".

“Лікарі зобов'язані відверто говорити з пацієнтами та їх сім'ями не тільки про конкретні захворювання, а й про причини, що їх викликали, пов'язані зі зміною клімату, — сказала Джина Маккартні, директор Harvard Center for Climate, Health and the Global Environment та 13-й адміністратор ЕРА у США. — Лікарі є довіреними радниками, і тому мають говорити про це, тому що зміна клімату — це здоров’я, благополуччя та майбутнє дітей».

За словами Річарда Кармони, доктора медичних наук, який служив 17-м генеральним хірургом США, політична поляризація є одним з найбільших викликів у боротьбі зі зміною клімату та зусиллями, що вживаються.

"Те, що засмучувало мене як генерального хірурга і продовжує мене засмучувати тепер — це те, що ретельно перевірені наукові питання зводяться до політичної валюти, яка створює протиріччя, і нічого не робиться", —сказав він під час брифінгу.

"Ми повинні вийти за рамки цього і підняти цю дискусію як ключовий момент для виживання нашої цивілізації, охорони здоров'я та безпеки всіх країн світу", — продовжила Кармона, професор охорони здоров'я в університеті Арізони в Тусоні.

У доповіді зазначається, що потепління вже відбувається швидше, ніж уряди можуть чи бажають реагувати, що, імовірно, сприяє посиленню протесту молоді по всьому світу щодо необхідності діяти.

І будь-хто може вжити якісь дії, сказала Маккарті. Її метою є зробити реальність наслідків зміни клімату особистими, щоб люди зрозуміли її вплив власне на них, а також те, що вони можуть зробити.

"Звіт містить перелік дій, які сьогодні можуть вжити політики, щоб зменшити загрозу зміни клімату, а також інформацію про те, як ми можемо адаптуватися та бути більш стійкими як громади, вирішуючи цю проблему", — сказала вона.

Маккарті закликала людей звернути особливу увагу на рекомендації доповіді щодо пом'якшення наслідків і адаптації. Дії, які люди можуть вимагати від політиків, не тільки дозволять уникнути найгіршого сценарію здоров'я, але і поліпшать здоров'я сьогодні.

Зважаючи на складність проблеми зміни клімату та широкий спектр можливих наслідків та профілактичних заходів, до участі дослідників входили не лише вчені-кліматологи, але й екологи, математики, інженери, гідрологи, соціологи та політологи, лікарі та інші працівники громадського здоров'я, фахівці з енергетики, продовольства та транспорту.

The Lancet Countdown — це щорічний звіт, підтриманий Wellcome Trust, який об'єднує дослідження з 35 академічних установ та агентств Організації Об'єднаних Націй по всьому світу, щоб отримати оновлену інформацію про те, що автори описують як "41 показник здоров'я в п'яти ключових областях:

- Вплив на зміни клімату, наші сильні та слабкі сторони;

- Адаптація, планування та стійкість здоров'я;

- Пом'якшувальні дії та користь для здоров'я;

- Економіка та фінанси;

- Громадська та політична приналежність".

facebook коментарі

The non-governmental organization INgenius is a Ukrainian-language medical platform that has been promoting evidence-based medicine among the community of doctors in Ukraine since 2016. Our team has created an open database of translated treatment protocols, analytical articles on reliable treatments, and analysis of fuflomycins. We also organize events for doctors on a highly professional level.
If you want even more evidence-based Ukrainian-language content, more interesting experiments, and practical activities, support us with the help of donors!
The funds raised will be spent on:
- technical support of the site;
- the monthly payment for platforms such as ZOOM, telegram, etc.;
- payment for a designer;
- free events;
- advertising.
Each of your contributions is a contribution to the future not only of our platform but also of the progressive development of evidence-based medicine in Ukraine.
Revolution in you!

 

Help us stay with you

Every penny of yours helps us to keep doing our job

Feedback
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com