9 транзиторних станів новонародженого
Транзиторні стани, або межові чи перехідні, стани – це прояви різноманітних пристосувальних змін в організмі новонародженого, які виникають в ранньому неонатальному періоді і відображають адаптацію новонародженого до нового середовища.
транзиторні стани новонароджений фізіологічні перехідні мастопатія акне пляма монгольська мілії урати пустульоз токсична еритема

 

 

Акне новонароджених

Транзиторний стан шкіри, який виникає між другим і четвертим тижнями життя у 20% дітей.
Має вигляд відкритих та закритих комедонів, які можуть перетворитися на папули, еритематозні пустули та, у рідкісних випадках, у вузлики та кісти.
Найчастіше виникає на лобі, щоках, підборідді та повіках, але іноді поширюється на шкіру голови, шию та тулуб.
Виникає внаслідок підвищеної продукції плацентарних і неонатальних андрогенів (надниркових залоз у обох статей і тестикулярних у чоловіків), які викликають збільшення сальних залоз та вироблення шкірного сала.
Це тимчасовий стан, що минає без жодного лікування протягом кількох тижнів.

Акне новонароджених
Акне новонароджених
Джерело: www.medscape.com

Мілії (міліуми)

Це невеликі вузлики діаметром 1-2 мм жовто-білого кольору, які виникають переважно на носі, лобі та підборідді новонародженого. Вони виглядають як білі грудочки або маленькі прозорі пухирці.
Це різновид кісти, що містить мертві клітини шкіри (кератин).
Вони не болять і не сверблять.
Вони не потребують лікування і зникають від кількох тижнів до кількох місяців після появи.

Міліуми новонароджених
Міліуми новонароджених
Джерело: raisingchildren.net.au​​​​​​

Токсична еритема новонароджених

Доброякісний стан, що вражає майже половину всіх доношених новонароджених, але рідше зустрічається у дітей, народжених передчасно.
Більшість випадків токсичної еритеми починається в перші кілька днів після народження, хоча початок може бути навіть у віці двох тижнів.
Токсична еритема новонароджених проявляється у вигляді різних комбінацій еритематозних плям (плоских червоних плям), папул (невеликих горбків) і пустул. Висип зазвичай посилюється і слабшає протягом кількох днів.
Токсична еритема новонароджених часто починається на обличчі і поширюється на тулуб і кінцівки. Долоні та стопи зазвичай не уражаються.
Діагноз токсичної еритеми новонароджених зазвичай ставлять за клінічними ознаками.

Токсична еритема новонароджених
Токсична еритема новонароджених
Джерело: dermnetnz.org
Токсична еритема новонароджених
Токсична еритема новонароджених
Джерело: dermnetnz.org

Вроджений дермальний меланоцитоз (Congenital Dermal Melanocytosis)

Вроджений дермальний меланоцитоз є синьо-сірою макулярною пігментацією. Характерна зміна кольору шкіри пов’язана з глибоким розміщенням пігменту в дермі, який надає шкірі синюватого відтінку
Найчастіше він проявляється у попереково-крижовій ділянці, але при великих ураженнях може бути на сідницях, боках та плечах; переважно присутній при народженні або з’являється протягом перших тижнів життя і зникає спонтанно протягом 4 років, але може зберігатися все життя.
Зазвичай лабораторні дослідження не показані, за винятком наявності великих плям. За таких обставин доцільно обстежити пацієнта на наявність вроджених порушень метаболізму.

Монгольські плями
Вроджений дермальний меланоцитоз
Джерело: onlinelibrary.wiley.com

«Лососеві плями»

Лососеві плями, які іноді називають "укусами лелеки" або "поцілунками ангела", вони являють собою червонуваті або рожеві плями. Вони часто знаходяться над лінією росту волосся ззаду на шиї, на повіках або між очима. Ці сліди викликані скупченням капілярних кровоносних судин, розташованих поблизу шкіри.
Лососеві плями можуть зникати, коли дитина росте, хоча плями на потилиці можуть бути постійними. Лососеві плями не потребують жодного лікування.

Лососеві плями
Лососева пляма
Джерело: www.pcds.org.uk

Мастопатія новонароджених

Відомо, що материнський естроген викликає різну ступінь збільшення грудей приблизно у 70% новонароджених. Зазвичай діаметр становить 1-2 см.
Набряк грудей зменшується і повинен зникнути до другого тижня після народження, оскільки гормони залишають організм новонародженого. Не рекомендуються такі втручання, як зціджування або масаж грудей новонародженого, оскільки це може спричинити запалення і утворення абсцесу.
Гормони матері можуть викликати виділення молока із сосків новонародженого. Виділення припиняється протягом 2 тижнів.

Мастопатія новонароджених
Мастопатія новонароджених
Джерело: www.ncbi.nlm.nih.gov

Кристали уратів у новонароджених

Кристали уратів, які часто приймають за кров у сечі, періодично виявляються протягом першого тижня. Для постановки діагнозу достатньо характерного вигляду рожево-оранжевого кольору. Лабораторний аналіз не потрібен. 
Ці кристали є нормальними і не є небезпечними. Але якщо вони все ще присутні через сім днів після народження, це може бути ознакою того, що дитина недостатньо отримує молока.
 

Кристали уратів
Кристали уратів
Джерело: med.stanford.edu

Транзиторний неонатальний пустульоз

Це доброякісний ідіопатичний стан шкіри у новонароджених. Висипання локалізуються на лобі, шиї, верхній частині грудей, крижовій ділянці, грудях і стегнах. На шкірі вони з’являються у вигляді невеликих пухирців, поверхневих пустул і пігментних плям, які зникають до п’ятиденного віку та перетворюються на дрібні білі лусочки. Пігментовані плями зникають приблизно до трьох місяців. Специфічна терапія не потрібна.

Транзиторний неонатальний пустульоз
Транзиторний неонатальний пустульоз
Джерело: dermnetnz.org

 

facebook коментарі

The non-governmental organization INgenius is a Ukrainian-language medical platform that has been promoting evidence-based medicine among the community of doctors in Ukraine since 2016. Our team has created an open database of translated treatment protocols, analytical articles on reliable treatments, and analysis of fuflomycins. We also organize events for doctors on a highly professional level.
If you want even more evidence-based Ukrainian-language content, more interesting experiments, and practical activities, support us with the help of donors!
The funds raised will be spent on:
- technical support of the site;
- the monthly payment for platforms such as ZOOM, telegram, etc.;
- payment for a designer;
- free events;
- advertising.
Each of your contributions is a contribution to the future not only of our platform but also of the progressive development of evidence-based medicine in Ukraine.
Revolution in you!

 

Help us stay with you

Every penny of yours helps us to keep doing our job

Feedback
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com