Рефлюкс у немовлят: як лікувати?
Гастроезофагеальний рефлюкс (ГЕР) - це нормальний фізіологічний процес, який виникає у здорових немовлят, дітей та дорослих. Більшість епізодів короткочасні, не викликають симптомів, не призводять до пошкодження стравоходу та не спричиняють інших ускладнень. На відміну від цього, гастроезофагеальна рефлюксна хвороба (ГЕРХ) виникає, коли епізоди рефлюксу пов'язані з ускладненнями, такими як езофагіт або недостатній набір ваги. 
рефлюкс зригування регургітація блювання гер герх хвороба гв вигодовування набір ваги немовля новонароджений дитина дратівливість стовпчик

Терміни, що пов’язані із ГЕР:
Гастроезофагеальний рефлюкс (ГЕР) - закид шлункового вмісту в стравохід.
Неускладнений ГЕР - означає, що ГЕР є нормальним фізіологічним процесом частої регургітації за відсутності патологічних наслідків.
Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба (ГЕРХ) - відноситься до рефлюксу, який має патологічні наслідки, такі як езофагіт, порушення харчування з втратою ваги або респіраторні ускладнення.
Регургітація - описує рефлюкс без зусиль до ротоглотки або вище. Цей термін використовується для позначення ГЕР, незалежно від того, чи виходить вміст з рота чи ні; інший часто вживаний термін - "відрижка".
Блювота - описує сильне виштовхування (із залученням м'язів живота та дихальних шляхів) вмісту з рота.

Поширеність

ГЕР надзвичайно поширений серед здорових немовлят, у яких шлунковий вміст може надходити в стравохід 30 і більше разів на добу. Багато, але не всі епізоди рефлюксу призводять до регургітації в ротову порожнину. Частота рефлюксу, а також частка епізодів рефлюксу, які призводять до зригування, зменшується з віком, так що фізіологічні зригування або блювання зменшуються до кінця першого року життя і є незвичними у дітей старше 18 місяців.

Обстеження

Обстеження немовляти з частими зригуваннями зосереджене на визначенні того, чи спричинений цей симптом основним патологічним захворюванням і чи не викликає рефлюкс вторинні ускладнення. У більшості немовлят ретельний збір анамнезу та фізикальне обстеження підтверджують, що рефлюкс є неускладненим і не потребує додаткового обстеження чи втручання. 

Нижче наведені тривожні ознаки; ті, що позначені зірочкою, також можуть бути наслідком ГЕРХ:

Симптоми захворювання шлунково-кишкового тракту:

  • Блювота з домішками жовчі
  • Шлунково-кишкова кровотеча - Гематемезис, гематохезія*.
  • Постійне сильне блювання
  • Початок блювоти після шести місяців життя* -Блювота після шести місяців життя
  • Закрепи
  • Діарея
  • Болючість, здуття живота
  • Рецидивуюча пневмонія (підвищує ймовірність трахеостравохідної нориці)
  • Аспірація (підвищує ймовірність утворення ларинготрахеальної щілини)

Симптоми або ознаки, що вказують на системне або неврологічне захворювання:

  • Гепатоспленомегалія
  • Випинання тім'ячка
  • Макроцефалія або мікроцефалія
  • Судоми
  • Гіпотонія або гіпертонія (наприклад, церебральний параліч)
  • Стигми генетичних захворювань (наприклад, трисомія 21)
  • Хронічні інфекції (наприклад, ВІЛ)

Неспецифічні симптоми:

  • Лихоманка
  • Пневмонія*.
  • Млявість
  • Погана прибавка у вазі*.

Для дітей із неускладненим ГЕР, доречними є навчання та заспокоєння батьків немовляти. Заходи щодо способу життя, які можуть бути корисними, включають годування грудним молоком, уникнення впливу тютюнового диму та уникнення перегодовування для немовлят на штучному вигодовуванні. Лікар повинен спеціально проконсультувати осіб, які здійснюють догляд, про те, що всі немовлята повинні спати в положенні лежачи, навіть якщо у них є рефлюкс.
Нижче наведено алгоритм діагностики.

Алгоритм
Алгоритм оцінки дитини з частою регургітацією
Джерело: Uptodate.com

Діагностика

Стравохідний рефлюкс можна кількісно оцінити за допомогою моніторингу рН стравоходу (рН-зонд) та/або імпедансу (мультиканальна інтралюмінальна імпедансометрія [MII]). Однак ці дослідження рідко бувають корисними для оцінки ГЕР або встановлення діагнозу гастроезофагеальної рефлюксної хвороби (ГЕРХ) у немовлят. Багато здорових немовлят мають часті епізоди ГЕР без патологічних наслідків, і існує лише слабкий зв'язок між аномальними результатами моніторингу стравоходу та наявністю рефлюксних ускладнень (тобто ГЕРХ) у цій віковій групі.

Для рутинного обстеження немовлят з ГЕР не обов'язково проводити дослідження верхніх відділів шлунково-кишкового тракту.

Верхня ендоскопія може бути корисною для діагностики немовлят, які не відповіли на емпіричне лікування, та/або тих дітей, у яких є підозра на непереносимість харчового білка, що залишається проблематичною, незважаючи на елімінаційну дієту. При проведенні ендоскопії слід брати біопсію стравоходу, шлунка або дванадцятипалої кишки, оскільки вона може виявити клінічно значущі захворювання навіть тоді, коли зовнішній вигляд слизової оболонки є нормальним.

Лікування

Лікар повинен проконсультувати всю сім'ю/осіб, які здійснюють догляд за дитиною, щодо уникнення впливу тютюнового диму на дитину. Відомо, що тютюновий дим знижує тиск на стравохідний сфінктер і сприяє розвитку ГЕР. Важливими заходами для уникнення впливу тютюнового диму є заборона куріння вдома та в автомобілі, а також, якщо можливо, припинення куріння батьків.

Для немовлят з ГЕР, які перебувають на грудному вигодовуванні, слід заохочувати продовження грудного вигодовування, якщо це практично можливо.

Уникайте перегодовування - оскільки простому рефлюксу сприяє здуття шлунка, менші порції їжі часто зменшують частоту та кількість зригувань. Це актуально для немовлят, які перебувають на штучному вигодовуванні.

Уникнення коров'ячого молока та соєвого білка - емпіричне дослідження щодо вилучення всього коров'ячого білка з раціону немовлят з проблемним ГЕР і підозрою на непереносимість білка коров'ячого молока, про що свідчить наявна або прихована кров у випорожненнях, екзема, обтяжений сімейний анамнез щодо атопії або недостатній набір ваги. Це пояснюється тим, що непереносимість харчових білків (як правило, коров'ячого молока) іноді має клінічну картину, яка імітує ГЕРХ.

Позиційна терапія - утримання немовляти у вертикальному положенні (наприклад, на плечі в опікуна) протягом 20-30 хвилин після годування зменшує ймовірність зригування.

Спробувати згущене харчування можна для більшості немовлят на штучному вигодовуванні з проблемним рефлюксом, за винятком, можливо, передчасно народжених дітей або немовлят з надмірною вагою. Грудне вигодовування не слід припиняти з метою згущення. 

Фармакотерапія не показана немовлятам з неускладненим рефлюксом через недостатню ефективність та помірну безпечність, а також через те, що у багатьох немовлят симптоми зазвичай минають без лікування.

В одному дослідженні, в якому брали участь 50 немовлят з проблемним рефлюксом, протягом двох тижнів застосовували комбіновані зміни способу життя (безмолочна дієта, згущене харчування, антирефлюксне положення та уникнення тютюнового диму), симптоми суттєво покращилися у майже 60%, а у майже 25% - зникли.

facebook коментарі

The non-governmental organization INgenius is a Ukrainian-language medical platform that has been promoting evidence-based medicine among the community of doctors in Ukraine since 2016. Our team has created an open database of translated treatment protocols, analytical articles on reliable treatments, and analysis of fuflomycins. We also organize events for doctors on a highly professional level.
If you want even more evidence-based Ukrainian-language content, more interesting experiments, and practical activities, support us with the help of donors!
The funds raised will be spent on:
- technical support of the site;
- the monthly payment for platforms such as ZOOM, telegram, etc.;
- payment for a designer;
- free events;
- advertising.
Each of your contributions is a contribution to the future not only of our platform but also of the progressive development of evidence-based medicine in Ukraine.
Revolution in you!

 

Help us stay with you

Every penny of yours helps us to keep doing our job

Feedback
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com
5 шкірних уражень у новонароджених
5 популярних та не дуже шкірних захворювань у дітей, особливості їхньої діагностики та лікування
Передача мікробіоти фекалій від мам до немовлят після кесаревого розтину: результати випробувань
Невеликі дози мікробіоти материнських фекалій, змішані з грудним молоком, даються немовлятам, які народилися після кесаревого розтину. Таким чином вче...
Kardasevich Oleg
09 November 2020