Синдром струсу немовляти (Shaken Baby Syndrome)
30 March
Синдром струсу немовляти— це серйозна травма головного мозку, викликана сильним струшуванням дитини. Це форма жорстокого поводження з дітьми, яка викликає серйозні пошкодження головного мозку. Це може статися в результаті всього лише п'яти секунд струшування.
синдром струсу дитини

У дітей м'який мозок і слабкі м'язи шиї. У них також тонкі кровоносні судини. Струшування немовляти або маленької дитини може привести до того, що їх мозок кілька разів вдаряється всередині черепа. Цей вплив може викликати синці в мозку, мозкову кровотечу і набряк мозку.

Інші травми можуть включати переломи кісток, а також пошкодження очей, хребта і шиї дитини.

Синдром струсу немовляти частіше зустрічається у віці до 2 років, але він може зустрічатися у дітей у віці до 5 років. Більшість випадків синдрому струсу немовляти відбуваються серед дітей у віці від 6 до 8 тижнів, тобто, коли діти, як правило, плачуть найбільше.

Грайливе спілкування з немовлям, таке як підкидування дитини на колінах або підкидання дитини в повітря, не викличе травм, пов'язаних з синдромом струсу немовляти.

Замість цього ці травми часто трапляються, коли хтось струшує дитину від розчарування чи гніву.
Струшування дитини — серйозна і навмисна форма насильства. Це небезпечний для життя стан, який вимагає негайного медичного лікування.

Які симптоми синдрому струсу немовляти?

Симптоми синдрому можуть включати:

1 — порушення стану бадьорості
2 — тремор тіла
3 — утруднене дихання
4 — поганий апетит
5 — блювота
6 — блідість шкіри
7 — напади судом
8 — кома
9 — параліч

Як діагностується синдром струсу немовляти?

Щоб поставити діагноз, лікар буде шукати три стани, які часто вказують на синдром трясіння дитини, це:

1 — енцефалопатія або набряк мозку
2 — субдуральний крововилив або мозкова кровотеча
3 — крововилив у сітківку

Призначаються наступні аналізи та дослідження для виявлення ознак ушкодження головного мозку і підтвердження діагнозу.

Ці тести можуть включати в себе:

1 — МРТ-сканування, яке використовує потужні магніти і радіохвилі для отримання детальних зображень мозку
2 — КТ, що створює чіткі поперечні зрізи мозку
3 — Рентгенограма скелета, яка виявляє переломи хребта, ребер і черепа
4 — Офтальмологічний огляд, який перевіряє наявність пошкоджень очей і кровотеч

Перш ніж підтвердити синдром струсу дитини, лікар призначить аналіз крові, щоб виключити інші можливі причини. Деякі симптоми синдрому струсу немовляти схожі на симптоми інших станів.
До них відносяться порушення згортання крові і деякі генетичні порушення, такі як недосконалий остеогенез. Аналіз крові визначить, чи є інший стан причиною симптомів вашої дитини.

Як лікується синдром струсу немовляти?

Негайно зателефонуйте за номером швидкої допомоги, якщо ви підозрюєте, що у вашої дитини синдром струсу немовляти.
Деякі діти перестають дихати після струшування. Якщо це відбувається, СЛР може підтримувати дихання вашої дитини, поки ви очікуєте прибуття медичного персоналу.

Американський Червоний Хрест рекомендує виконувати наступні кроки:

1 — Обережно покладіть дитину на спину. Якщо ви підозрюєте, що у неї травма хребта, краще, якщо двоє людей обережно перемістять дитину, щоб голова і шия не скручувалися.

2 — Відрегулюйте свою позицію. Якщо ваша дитина віком до 1 року, покладіть два пальці на середину грудини. Якщо ваша дитина старше 1 року, покладіть одну руку на середину грудини. Покладіть іншу руку на лоб дитини, щоб голова була відкинута назад. При підозрі на травму хребта потягніть щелепу вперед, а не нахиляйте голову, і не дозволяйте ротові закритися.

3 — Виконати компресію грудної клітини. Зробіть 30 компресій грудної клітини, не зупиняючись, рахуючи вголос. Стиснення повинні бути сильними і швидкими.

4 — Зробіть 2 рятівні вдихи. Перевірте дихання після компресії. Якщо немає ознак дихання, щільно закрийте рот і ніс дитини своїм ротом. Переконайтеся, що дихальні шляхи відкриті і зробіть два вдихи. Кожен подих повинен тривати близько однієї секунди, щоб груди здійнялися.

5 — Продовжити СЛР. Продовжуйте цикл з 30 компресій і двох рятувальних вдихів, поки не прибуде допомога. Обов'язково перевіряйте дихання.

У деяких випадках у дитини може виникнути блювота після струшування. Щоб уникнути задухи, обережно переверніть дитину на бік. Обов'язково перевертайте все тіло одночасно. Якщо є пошкодження спинного мозку, цей метод «катання-перевороту» зменшує ризик подальшого пошкодження хребта.
Важливо, щоб ви не піднімали дитину і не давали їй дитяче харчування або воду.

Немає ліків для лікування синдрому струсу немовляти. У важких випадках для лікування мозкової кровотечі може знадобитися хірургічне втручання. Це може включати в себе установку шунта або тонкої трубки, щоб скинути тиск або злити зайву кров і рідину.
Хірургічне втручаття може також знадобитися для попередження серйозних ускладнень.

Можливі ускладнення у дітей із синдромом струсу немовляти:

Необоротне ушкодження мозку від синдрому струсу немовляти може статися за лічені секунди. Багато дітей зазнають ускладнень, в тому числі:

1 — втрата зору (часткова або повна)
2 — втрата слуху
3 — судомні розлади
4 — затримка розвитку
5 — затримка розумового розвитку
6 — церебральний параліч, розлад, який впливає на м'язову координацію і мову

Як можна попередити синдром струсу немовляти?

Синдрому струсу немовляти можна запобігти. Ви можете уникнути нанесення шкоди своїй дитині, не струшуючи її ні за яких обставин.
Легко засмутитися, коли ви не можете змусити свою дитину перестати плакати. Проте, плач — це нормальна поведінка у дітей, а тряска ніколи не є правильною відповіддю.

Важливо знайти способи зняти стрес, коли ваша дитина плаче протягом тривалих періодів часу. Якщо ви відчуваєте, що втрачаєте контроль над ситуацією, ви можете звернутися за допомогою до членів сім'ї або друга.

Існують також деякі лікарняні програми, які можуть навчити вас, як реагувати, коли діти плачуть, і як справлятися зі стресом від виховання дітей.
Переконайтеся, що члени вашої сім'ї і особи, які забезпечують догляд, також обізнані про небезпеку синдрому струсу дитини.

facebook коментарі

The non-governmental organization INgenius is a Ukrainian-language medical platform that has been promoting evidence-based medicine among the community of doctors in Ukraine since 2016. Our team has created an open database of translated treatment protocols, analytical articles on reliable treatments, and analysis of fuflomycins. We also organize events for doctors on a highly professional level.
If you want even more evidence-based Ukrainian-language content, more interesting experiments, and practical activities, support us with the help of donors!
The funds raised will be spent on:
- technical support of the site;
- the monthly payment for platforms such as ZOOM, telegram, etc.;
- payment for a designer;
- free events;
- advertising.
Each of your contributions is a contribution to the future not only of our platform but also of the progressive development of evidence-based medicine in Ukraine.
Revolution in you!

 

Help us stay with you

Every penny of yours helps us to keep doing our job

Feedback
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com