Як вберегти своє немовля від синдрому раптової дитячої смерті?
Синдром раптової дитячої смерті (СРДС) часто називають «смертю у колисці», тому що саме немовлята до 6 місяців стають жертвами цього стану. Механізми розвитку процесів, які призводять до раптової дитячої смерті, ще недостатньо зʼясовані. Вченими були визначені фактори ризику, уникнення яких призвело до зниження рівня дитячої смертності з цим діагнозом. Прості рекомендації для мам, описані нижче, можуть зберегти життя дитини.
дитяча смертність синдром срдс

Щоб краще зрозуміти характер і передумови виникнення СРДС, розберемо один уявний клінічний випадок.

Холодного січневого ранку двадцятирічна пані Олена К. прокидається о девʼятій у своїй спальні. Її шестимісячний син лежить поруч із нею в ліжку, його голова знаходиться під ковдрою. Через декілька хвилин жінка намагається розбудити сина та помічає, що він не дихає і не рухається. Олена телефонує в швидку допомогу. 10 хвилин потому лікар швидкої допомоги знаходить хлопчика в ліжку матері. У кімнаті сильно пахне тютюновим димом. Ліжко застелено важкою мʼякою ковдрою, нагорі лежить кілька великих подушок. Оскільки лікар не визначає явних ознак смерті, він починає реанімувати дитину, але через 40 хвилин припиняє безуспішні реанімаційні заходи.

Після ретельного анамнезу лікарю вдалось дізнатись: син народився в очікувану дату, доношеним та з нормальною вагою. Мама відмовилась годувати його грудьми, з першого ж дня дитину годували з пляшечки. Власного ліжечка у сина пані Олени також не було, він спав в одному ліжку з мамою. Жінка каже, що завжди клала сина на спину перед сном та накривала ковдрою по плечі. Коли він перевертався на бік чи на живіт, то вона повертала його назад на спину. Але цієї ночі, вірогідно, голова дитини непомітно прослизнула під ковдру. На термометрі в спальні лікар помічає показник температури 25 градусів, що, за інформацією мами, є звичною температурою в кімнаті. В процесі розмови лікар також дізнався, що чоловік Олени палить від 5 до 10 цигарок в день. При ретельному огляді на місці подій лікар не знаходить жодних травматичних слідів на тілі дитини, тому констатує синдром раптової дитячої смерті (СРДС).

Що саме означає цей діагноз? Чи могла пані Олена запобігти цьому стану? Які прості поради можуть зберегти життя дитини? Всі відповіді на ці запитання ви дізнаєтесь нижче.

СРДС визначається як швидка смерть немовляти, яка була несподіваною на підставі даних анамнезу, після якої зовнішній огляд тіла не виявив жодних ознак неприродної смерті. Розтин (аутопсія) немовлят з діагнозом СРДС не показує жодних знахідок, які з клінічної та патологоанатомічної точок зору можна було б вважати причиною смерті.

Патофізіологія СРДС є складною і включає в себе безліч факторів.
«Модель потрійного ризику» є загальноприйнятою основою для її розуміння. Згідно з цією моделлю, СРДС виникає тоді, коли немовля з вродженою схильністю (незрілістю центрів мозку, відповідальних за сон, серцево-судинну та дихальну функції) зазнає зовнішньої тригерної події (небезпечне середовище для сну) під час критичного періоду розвитку.

Багатофакторна природа смертей через СРДС ускладнює визначення однієї причини смерті, тому єдина можливість запобігти цьому – усунення небезпечних ризиків під час сну немовля.

Варто зазначити, що реєстрація СРДС відбувається в усіх країнах незалежно від рівня розвитку та культурно-етнічних особливостей. За даними статистичної звітності України, показники смертності від СРДС є досить суперечливими.

Наприклад, у 2008-2009 роках ці показники складали 165 і 170 (0,36 і 0,37) на 1000 померлих новонароджених відповідно. Розповсюдженість цього стану у різних областях значно варіюється: від 15-32 випадків у східних регіонах України (Донецька, Дніпропетровська, Луганська області) до 1-2 випадків у західних регіонах країни. Згідно з літературними даними, жоден випадок смерті від цього синдрому не був зареєстрований у Рівненській, Київській та Кіровоградській областях (на основі даних на 2007-2009 рр.). На жаль, складно прослідкувати тенденцію кількості випадків СРДС в Україні через нестачу статистичних даних, тому звернемось до прикладу західних країн.

У Німеччині з 1991 по 2020 рік рекомендації по уникненню факторів ризику призвели до зниження частоти смертей від СРДС на 93%. У США за допомогою програми «Safe to sleep» цей показник впав на 70% за останні 30 років. Але незважаючи на тенденцію, ця проблема залишається актуальною і потребує широкого розголосу серед населення всього світу.

Наразі єдиним рекомендованим заходом для профілактики синдрому раптової смерті немовлят є інформування батьків про методи зниження ризику виникнення СРДС. Наступні рекомендації вважаються обґрунтованими і повинні бути доступними для батьків усіх новонароджених:

  • Кладіть дитину спати на спину на тверду горизонтальну поверхню. Уникайте похилих поверхонь.
  • У період активності ви можете класти дитину на живіт на короткі проміжки часу, добре за нею спостерігаючи. Це сприятиме розвитку моторики та запобігатиме асиметричній формі голови.
  • Слідкуйте за тим, щоб дитина не перегрівалася. Вночі оптимальною температурою кімнати є 18°C. Замість ковдри використовуйте відповідний віку дитини спальний мішок.
  • Слідкуйте за тим, щоб шкіра дитини між лопатками була тепла, але не спітніла. Це буде показником правильної температури навколишнього середовища.
  • Якщо ви не хочете використовувати спальний мішок, покладіть дитину в ліжко так, щоб вона не могла просунути голову під ковдру.
  • Уникайте подушок, "гніздечок", м'яких ліжечок та великих м'яких іграшок у ліжечку, оскільки дитина може ними накритися.
  • Не пеленайте дитину під час сну занадто щільно.
  • Дозволяйте дитині спати у вашій кімнаті, але в окремому ліжечку, особливо протягом перших 6 місяців життя.
  • Батькам, які палять, не слід робити це в приміщенні, де знаходиться немовля.
  • Під час вагітності забезпечте собі середовище вільне від тютюнового диму.
  • Годуйте дитину грудьми протягом першого року життя, щонайменше 4-6 місяців.
  • Не кладіть соску до рота дитині, що спить.

Згадані заходи профілактики треба застосовувати з перших хвилин життя немовляти. Коли дитина лежить на вашому тілі, будьте впевнені, що вона завжди має вільні дихальні шляхи. Якщо ви втомилися або відволікаєтеся (наприклад, на мобільний телефон), покладіть її на спинку у власне ліжко.

На жаль, пані Олена не скористалась даними порадами. Як ви бачите, вона порушила кожен пункт, через що ризик виникнення СРДС у її сина був високим.

Підсумовуючи, хотілось би звернути увагу на те, що саме такі прості рекомендації врятували життя тисячам дітей по всьому світу від таємничого синдрому раптової дитячої смерті. Сподіваємось, що ці поради будуть корисними і для вас! Поширюйте цю статтю своїм рідним та друзям.

facebook коментарі

The non-governmental organization INgenius is a Ukrainian-language medical platform that has been promoting evidence-based medicine among the community of doctors in Ukraine since 2016. Our team has created an open database of translated treatment protocols, analytical articles on reliable treatments, and analysis of fuflomycins. We also organize events for doctors on a highly professional level.
If you want even more evidence-based Ukrainian-language content, more interesting experiments, and practical activities, support us with the help of donors!
The funds raised will be spent on:
- technical support of the site;
- the monthly payment for platforms such as ZOOM, telegram, etc.;
- payment for a designer;
- free events;
- advertising.
Each of your contributions is a contribution to the future not only of our platform but also of the progressive development of evidence-based medicine in Ukraine.
Revolution in you!

 

Help us stay with you

Every penny of yours helps us to keep doing our job

Feedback
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com