12 природних способів полегшити біль
01 April
Люди використовували ефірні олії, трави і альтернативні методи лікування в якості природних болезаспокійливих засобів протягом сотень років.
природні методи лікування біль рослини

Ліки, що відпускаються без рецепту, такі як ібупрофен і ацетамінофен, є ефективними знеболюючими засобами, але їхнє тривале застосування може викликати побічні ефекти. Рецептурні ліки можуть викликати звикання і мати ще більш шкідливі негативні наслідки від довготривалого вживання. Тому, які ж все таки, найбільш природні способи полегшити біль?

Дослідники ще не повністю вивчили ці механізми дії цих активних речовин, але деякі дані свідчать про те, що певні засоби можуть допомогти, і що багато людей знаходять їх корисними.

У цій статті ми обговоримо 12 природних знеболюючих і науку, що стоїть за ними. Читайте далі, щоб навчитися керувати болем природним шляхом, не покладаючись на безрецептурні знеболювальні препарати.

 

1. Ефірна олія лаванди

Ефірна олія лаванди може допомогти полегшити біль природнім шляхом. Люди використовують масло лаванди для полегшення болю, для сну і для зменшення відчуття тривожності.

Невелике дослідження 2012 року показало, що вдихання олій лаванди може полегшити біль, пов'язаний з мігренню у порівнянні з плацебо.

Деякі дослідження також довели, що лавандова олія має знеболюючу, протизапальну і антиоксидантну дію на тварин.

Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів (FDA) в даний час не регулює інгредієнти і дози ефірних олій, тому їх варто використовувати з обережністю. Завжди необхідно прокунсультуватись з лікарем чи фармацевтом перед використанням будь-яких ефірних масел, не займатися самопризначенням ефірних олій і використовувати їх лише в розбавленому стані.

 

2. Ефірна олія розмарину

Розмарин — інша ефірна олія, яка теж може полегшити біль.

Деякі дослідники стверджують, що розмарин, Rosmarinus officinalis L., може допомогти в лікуванні головного болю, болю в м'язах і кістках, а також при судомах. Розмарин може також зменшити запалення, розслабити гладку мускулатуру і поліпшити пам'ять.

Дослідники припускають, що трава впливає на рецептори в мозку (опіоїдні рецептори), які пов'язані із відчуттям болю. Клінічні випробування 2013 року показали, що ефірна олія розмарину зменшує біль у людей, які відчувають відміну опію.

 

3. Ефірне масло м'яти перцевої

Масло м'яти перцевої походить з рослини Mentha piperita L.
Деякі дослідження показують, що рослина м'яти перцевої має протизапальну, антимікробну і знеболюючу дію. Активні речовини в м'ятній олії включають карвакрол, ментол і лімонен.

Люди часто використовують розведену ефірну олію м'яти в якості місцевого засобу — втирають розбавлене масло в ділянку, яка здається болючою.

В одному огляді за 2015 рік відзначається, що люди традиційно використовували м'яту для полегшення м'язевих спазмів і симптомів артриту.

Дослідники також повідомляють, що нанесення олії м'яти на скроні і чоло може зняти біль при головному болю.
Уникайте нанесення олії м'яти на пошкоджену шкіру. Це може викликати алергічні реакції.

 

4. Ефірна олія евкаліпта

Остання ефірна олія в цьому списку природних способів полегшити біль — евкаліптова олія. Цей рослинний лікарський засіб може допомогти зменшити біль, набряки і запалення в організмі.

Одне дослідження 2013 року показало, що вдихання випарів евкаліптової олії полегшувало біль в порівнянні з мигдальною олією. Учасники вдихали випари евкаліптову олію по 30 хвилин в день протягом 3 днів. Всі вони відновлювалися після операції із заміни колінного суглоба.

Евкаліпт може провокувати напади бронхіальної астми. Важливо використовувати ефірні олії лише за призначенням/консультацією лікаря чи фармацевта.

 

5. Гвоздика

Люди традиційно використовували гвоздику з рослини Eugenia caryophyllata в якості домашнього засобу для зняття зубного болю.

Дослідження 2006 року показало, що гвоздичний гель так само ефективний, як бензокаіновий гель, який є актуальним гелем, який стоматологи часто використовують для зменшення болю.

Дослідники наносили гвоздику, бензокаіновий гель або плацебо на порожнину рота учасників. Вони повідомили про більш низький рівень болю як з гвоздикою, так і з бензокаіновим гелем, але не з плацебо.

Необхідні додаткові дослідження, щоб побачити, наскільки ефективно гвоздика може полегшити інші види болю.
Дослідники також вважають, що гвоздика може володіти антиоксидантною, протизапальною, протигрибковою та противірусною активністю.

 

6. Капсаїцин

Люди також використовують капсаїцин, присутній в перці чилі, для природнього полегшення болю. Ця речовина може викликати легке печіння або поколювання, коли людина застосовує його місцево.

У дослідженні 2011 року відзначається важлива роль, яку креми і пластирі з капсаїцином грають в лікуванні болю. Багато знеболюючих препаратів містять капсаїцин.

Дослідники поки не впевнені, чому він полегшує біль, але деякі вважають, що він зменшує чутливість шкіри до болю, впливаючи на ноціцепторні волокна.

 

7. Імбир

Імбир, або Zingiber officinale, є коренем — природній знеболюючий засіб.

Систематичний огляд 2015 року показав, що прийом 2 г імбиру в день незначно зменшував м'язовий біль після вправ з навантаженням і бігу, коли люди приймали його протягом не менше ніж -5 днів.

Дослідники також припускають, що імбир може прискорити одужання і зменшити запалення, пов'язане із надмірним фізичним навантаженням.

Спробуйте включити імбир в раціон, додавши сирий імбир в смузі або чай. Люди можуть також використовувати імбирні добавки, які доступні в магазинах здоров'я і онлайн. Проте, натуральний, свіжий інгредієнт може бути більш корисним для здоров'я.

 

8. Піретрум

Піретрум, також званий пір'яним або холостяцьким ґудзиком, є лікарською рослиною. Традиційне застосування включає лікування лихоманки, мігрені, ревматоїдного артриту, зубного болю і болю в животі, а також збільшення кількоісті грудного молока.

Піретрум містить сполуки, які можуть зменшити активність запальних процесів і м'язові спазми. Деякі дослідники вважають, що ключові активні сполуки включають секвестровані лактони і флавоноїди.

Американський фонд по боротьбі з мігренню заявляє, що результати про те, наскільки ефективний піретрум, є неоднозначними, але, ймовірно, це корисно для запобігання мігрені.

Огляд досліджень за 2011 рік показує, що квіти і листя піретруму володіють знеболюючими властивостями.

Піретрум може викликати побічні ефекти, такі як нудота, блювота і підвищений ризик кровотечі.

 

9. Куркума

Куркума, активний інгредієнт в спеціях, яка також володіє знеболюючими властивостями.

Невелике дослідження 2014 року показало, що екстракт куркуми так само ефективний, як ібупрофен, для зняття болю при лікуванні остеоартриту колінного суглоба, коли людина приймає його протягом 4 тижнів.

Куркума також є поширеним рослинним лікарським засобом для зменшення запалення. Щоб включити куркуму в натуральну форму раціону, спробуйте додати її в каррі, смузі або соки.

 

10. Акупунктура

Акупунктура є альтернативною терапією, яка може допомогти зменшити біль. Недавні дослідження підтверджують ці переконання.

Національний Центр Додаткового і Інтегрального Здоров'я (NCCIH) заявляє, що акупунктура може допомогти з певними типами болю, включаючи:

• біль в попереку
• біль у шиї
• остеоартроз або біль в коліні

Це також може знизити частоту виникнення головного болю від напруги і запобігти мігрені.

Метааналіз 2018 року показав, що голковколювання є ефективним способом лікування хронічного болю. Дослідники прийшли до висновку, що акупунктура може допомогти при м'язово-скелетному болю, головному болю та болю, пов'язаного з остеоартритом.

В даний час необхідні додаткові дослідження впливу голковколювання на інші больові стани, але все більше доказів того, що голковколювання ефективно при багатьох видах болю.

Насправді, акупунктура може допомогти при більш ніж 100 різних станах.

 

11. Йога

Йога — це практика фізичної медитації, яка може запропонувати спосіб природного управління болем.
Вона включає в себе дихальні вправи, догляд за собою і методи релаксації, тому заняття йогою можуть також полегшити біль, пов'язаний зі стресом або занепокоєнням.
Дослідження 2013 року показало, що йога може зменшити біль в попереку.

NCCIH заявляє, що йога може допомогти полегшити біль в попереку і шиї, але немає достатніх доказів того, що вона може допомогти при інших станах, таких як головний біль, артрит або фіброміалгія.

 

12. Медитація усвідомленості

Люди, які відчувають хронічний біль, все частіше звертаються до медитації усвідомленості як природному лікуванню. Необхідні додаткові дослідження, але початкові дослідження багатообіцяючі.

У систематичному огляді і метааналізу 2017 року були не розглянуті 38 досліджень, і в підсумку вони прийшли до висновку, що медитація усвідомленості може поліпшити больові симптоми, депресію і якість життя. Проте, автори говорять, що необхідні більш масштабні дослідження, щоб точно зрозуміти, наскільки вони ефективні.

 

Переваги природних методів

Хоча багато людей приймають знеболюючі препарати, такі як ацетамінофен або ібупрофен та відчувають побічні ефекти, вони можуть спробувати використовувати природні знеболюючі засоби. До них відносяться рослинні лікарські засоби і традиційні практики, такі як йога і голковколювання.

Один огляд 2016 року пов'язує тривале використання ацетамінофену з підвищеним ризиком серцевих нападів, кровотеч в травній системі і порушення функції нирок. 

Тим часом, деякі дослідження показують, що тривале використання нестероїдних протизапальних препаратів, таких як ібупрофен, збільшує ризик виникнення виразок шлунка, ниркової недостатності та інсульту.

Деякі традиційні засоби, такі як йога, усвідомленність і голковколювання, також можуть допомогти психічному здоров'ю людини.

Трав'яні засоби можуть забезпечити і інші корисні властивості для здоров'я поряд з болезаспокійливими ефектами, такими як антиоксидантні ефекти, що допомагають підтримувати здоров'я організму.

 

Коли звернутися до лікаря

Природні знеболюючі засоби можуть бути не такими ефективними при всіх типах болю. Вони можуть не приносити полегшення, коли біль посилюється. Коли це так, людина може додати їх до інших підходів управління болем, щоб підсилити ефект.

Крім того, якщо людина починає відчувати біль і не знає причину, їй слід звернутися до лікаря.

 

Прогноз

Коли людина приймає традиційні знеболюючі препарати, як це приписано, під керівництвом лікаря, це безпечний і ефективний спосіб впоратися з болем.

Природні знеболюючі, однак, пропонують альтернативу для людей, які хочуть уникнути довгострокових побічних ефектів знеболюючих ліків.

Люди можуть використовувати ефірні олії, додаючи кілька крапель в тканину або парову баню і вдихаючи пар. Люди також можуть додавати трави і спеції, перераховані вище, в їжу.
Усвідомленість легко спробувати тренувати в дома. Багато людей також можуть спробувати йогу у себе в квартирі, для цього є багато вступних відео, доступних онлайн.

Щоб спробувати голковколювання, найкраще відвідати професійного, сертифікованого фахівця.

Не кожен природній болезаспокійливий засіб буде для всіх однаково ефективним. Деякі люди можуть знайти це природним варіантом, який добре працює для них в довгостроковій перспективі. Інші можуть не справлятися з болем природним шляхом і вважають за краще традиційні ліки.

Наша команда наполегливо рекомендує не займатись самолікуванням, а завжди звертатися до лікаря при потребі. Проте, не варто забувати про природні методи, які можуть значно покращувати самопочуття та загальний стан здоров'я людини.

facebook коментарі

The non-governmental organization INgenius is a Ukrainian-language medical platform that has been promoting evidence-based medicine among the community of doctors in Ukraine since 2016. Our team has created an open database of translated treatment protocols, analytical articles on reliable treatments, and analysis of fuflomycins. We also organize events for doctors on a highly professional level.
If you want even more evidence-based Ukrainian-language content, more interesting experiments, and practical activities, support us with the help of donors!
The funds raised will be spent on:
- technical support of the site;
- the monthly payment for platforms such as ZOOM, telegram, etc.;
- payment for a designer;
- free events;
- advertising.
Each of your contributions is a contribution to the future not only of our platform but also of the progressive development of evidence-based medicine in Ukraine.
Revolution in you!

 

Help us stay with you

Every penny of yours helps us to keep doing our job

Feedback
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com