Інтервальне голодування при цукровому діабеті
Інтервальне голодування — науково-доведений тип дієти, який, згідно з останніми дослідженнями, позитивно впливає на здоровʼя людей з надмірною вагою. У минулому році група вчених з університетської клініки міста Грац вирішили перевірити, чи може інтервальне голодування поліпшити показники ​​цукрового діабету 2-го типу у людей, які приймають інсулін.
діабет цукровийдіабет інсулін інсулінорезистентність інтервальнеголодування голодування голод дієта надмірнавага лікуваннядіабету

Цукровий діабет відноситься до групи метаболічних захворювань, загальною характеристикою яких є підвищений рівень глюкози в крові (гіперглікемія).

Цукровий діабет 2-го типу (найпоширеніша форма) має сильну генетичну спадковість, а також значний зв'язок з переїданням. Інсулінорезистентність, тобто порушення впливу інсуліну на клітини організму, а також поступове зниження секреції інсуліну підшлунковою залозою призводять до гіперглікемії (високого рівня цукру в крові). Цей тип діабету часто залишається без симптомів протягом багатьох років. Але через метаболічні зміни, які викликають пошкодження судин, ця хвороба призводить до серйозних уражень органів, зокрема серця, нирок, очей і нервової системи. 

Зростаюча поширеність діабету 2-го типу в усьому світі змушує лікарів акцентувати увагу на корекції харчування для контролю ваги та рівня глюкози в крові, а також зниження факторів ризику серцево-судинних захворювань. Існує декілька видів інтервального голодування (ІГ). Один із найпопулярніших методів – 16/8, де 16 годин на добу – період голодування. Або ж метод 5/2, де 2 дні на тиждень людина відмовляється від звичних повноцінних прийомів їжі. Так чи інакше, усі формати ІГ зводяться до того, щоб надати організму якісь періоди часу без споживання їжі.

Люди з діабетом 2-го типу, що приймають інсулін, часто стикаються з проблемою набору ваги. Для подолання інсулінорезистентності необхідне постійне підвищення дози інсуліну, що може призводити до додаткового збільшення ваги та зростаючого ризику серцево-судинних захворювань. Останні мета-аналізи показують, що ІГ може стати важливою дієтичною стратегією для людей з діабетом 2-го типу. Проте ризик гіпоглікемії (низького рівня цукру в крові) під час інтервальних періодів голодування в осіб, які приймають інсулін, залишається значущою перешкодою для широкого застосування цього методу. З метою підтвердження ефективності та безпеки ІГ для пацієнтів з цукровим діабетом необхідні були додаткові рандомізовані контрольовані дослідження.

Ефективність та безпечність ІГ при інсулінозалежному цукровому діабеті 2-го типу вивчала робоча група професора Сурі з університетської лікарні м. Грац у дослідженні INTERFAST-2. Дослідники припустили, що 12 тижнів ІГ можуть покращити рівень цукру в крові та знизити масу тіла, залишаючись при цьому безпечними для людей з діабетом 2-го типу, які приймають інсулін.

Досліджувана група пацієнтів практикувала ІГ 3 дні на тиждень, зменшуючи калорійність харчування в ці дні на 75% (тобто споживаючи лише 25% від рекомендованої норми калорій). Прийом їжі дозволявся лише під час сніданку та/або обіду, щоб дотримуватися 18-годинного періоду голодування. Учасників попросили вести щоденник харчування, щоб контролювати дотримання режиму. У решту 4 дні учасники групи ІГ не мали жодних обмежень щодо калорійності та якості вживаної їжі та напоїв. 

Як показники для порівняння групи з ІГ та контрольної групи (люди, які не змінювали свою дієту) обрали зміни в наступних параметрах:

  1. Глікозильований гемоглобін, або глікогемоглобін (коротко позначається: HbA1c) – біохімічний показник крові, що відображає середній вміст цукру в крові за тривалий період.
  2. Доза інсуліну.
  3. Вага пацієнтів.

Комбінований кінцевий показник, який порівнювався у пацієнтів цих груп, був таким: зниження ваги на ≥2%, зниження дози інсуліну на ≥10% та зниження рівня HbA1c на ≥3 ммоль/моль.

Через 12 тижнів дослідження група ІГ продемонструвала значне зниження ваги (-4,77 кг) порівняно з контрольною групою (+0,27 кг). HbA1c у групі ІГ знизився на 7,3 ммоль/моль порівняно з підвищенням у контрольній групі на 0,1 ммоль/моль. Наглядне порівняння зміни всіх показників на графіку нижче: 

"Графік_голодування"
Джерело: https://diabetesjournals.org/

Як ви бачите на графіку D, через 12 тижнів 8 учасників (40%) у групі ІГ досягли комбінованої кінцевої точки (зниження ваги на ≥2%, зниження дози інсуліну на ≥10% та зниження рівня HbA1c на ≥3 ммоль/моль). Порівняно з цим, жодний учасник з контрольної групи не показав таких результатів.

Після аналізу всіх даних, лікарі та науковці, які брали участь в цьому дослідженні, змогли зробити висновок, що ІГ – це безпечний і прийнятний варіант дієти для зниження загальної добової дози інсуліну та маси тіла у людей з цукровим діабетом 2-го типу, які отримують інсулінотерапію.

Не зважаючи на високу якість цього клінічного дослідження, редакція INgenius не рекомендує самостійно змінювати свою дієту під час терапії інсуліном. Перш ніж зробити це, порадьтесь зі своїм лікарем щодо можливості ІГ у вашому випадку, тому що будь-яка зміна в терапевтичному процесі потребує ретельного кваліфікованого контролю.

facebook коментарі

The non-governmental organization INgenius is a Ukrainian-language medical platform that has been promoting evidence-based medicine among the community of doctors in Ukraine since 2016. Our team has created an open database of translated treatment protocols, analytical articles on reliable treatments, and analysis of fuflomycins. We also organize events for doctors on a highly professional level.
If you want even more evidence-based Ukrainian-language content, more interesting experiments, and practical activities, support us with the help of donors!
The funds raised will be spent on:
- technical support of the site;
- the monthly payment for platforms such as ZOOM, telegram, etc.;
- payment for a designer;
- free events;
- advertising.
Each of your contributions is a contribution to the future not only of our platform but also of the progressive development of evidence-based medicine in Ukraine.
Revolution in you!

 

Help us stay with you

Every penny of yours helps us to keep doing our job

Feedback
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com