Традиційна профілактика ГРВІ
Застуда є головною причиною звернень до лікаря у країнах з високим рівнем доходу громадян, а також є основною причиною пропуску занять чи роботи. Існує декілька сотень вірусів, які можуть викликати симптоми застуди: нежить, закладеність носу, біль в горлі, головний біль, лихоманку тощо. Зважаючи на те, що причиною є віруси, тобто антибіотики для лікування неефективні, люди звертаються до інших можливих методів лікування та профілактики. У цій статті ми зупинимося саме на профілактиці.
https://unsplash.com

З давніх часів людям хочеться використовувати цибулю з метою профілактики та лікування ГРВІ. Існує кілька способів, почнемо з історичних: 1) нарізати цибулю, покласти її у шкарпетки та вдягнути останні на ніч, і ніби прокинутись вранці вже здоровим; 2) нарізати цибулю і розкласти по кутам кімнати, всередині або назовні будинку з метою захисту від вірусу. Розберемося у цьому детальніше. Даний міф походить із XVI століття. Люди вважали, що це захистить їх від бубонної чуми, та в ті часи людям ще не були відомі мікроорганізми як такі та шляхи поширення захворювань в цілому. І, до речі, як частина народного методу лікування це існувало і в часи епідемій грипу вже ХХ століття. Але в наш час загальновідомим є факт, що віруси передаються від людини до людини, а не постійно знаходяться в повітрі, так аби цибуля могла б їх знищити тим чи іншим способом.

До речі, The Center for Food Safety at the University of Georgia заявляє, що насправді при розрізанні цибулі виділяється сік, який вбиває або пригнічує ріст деяких мікроорганізмів, з яких частина навіть може викликати харчове отруєння у людини. Але, не зважаючи навіть на цю інформацію, загальним висновком є те, що на даний момент немає жодного наукового підтвердження тому факту, що цибуля здатна адсорбувати з повітря та знешкоджувати інфекційні агенти чи токсини.

Більш сучасними є способи приготування з цибулі крапель для носа, а також найпростіший метод — просто їсти цибулю більше, ніж зазвичай. Наслідками застосування таких крапель може бути лише подразнення слизової носу та посилення ринореї, а наслідками споживання надмірної кількості цибулі — печія. Ці ідеї застосування теж не знайшли жодної наукової підтримки.

Також все вищеперераховане щодо цибулі іноді застосовується до часнику, за яким традиційно також закріпилася слава антибактеріального та противірусного засобу. Але переконливих даних на користь цього твердження все ще не знайдено.

Препарати ехінацеї широко застосовуються у країнах Європи та Південної Америки для лікування та профілактики застуди. Для препаратів беруть різні частини рослини — корінь або листя — і створюють їх за різними методиками: висушування, спиртова екстракція чи вижимання соку. Але навіть за великого різноманіття засобів з ехінацеї жоден не показав статистичну вірогідність зниження частоти застуд у досліджуваних.

Щодо чаю з медом, лимоном, імбирем існують різні думки, і більшість — як раз на його користь, але не з метою профілактики ГРВІ, а з метою полегшити симптоми застуди. Мед, до речі, ефективний у боротьбі з кашлем, що було доведено у дослідженнях. Але не треба забувати, що він не рекомендований дітям, молодшим за 12 місяців. Лимон багатий на вітамін С та інші біофлавоноїди, більшість з яких міститься у його шкірці. Та навіть велика кількість вітаміну С нездатна вплинути ані на частоту виникнення захворювань, ані на швидкість одужання. Імбир надає прекрасний зігріваючий аромат, а також застосовується людством вже декілька тисячоліть з лікувальною метою. Відомо, що він має протизапальні властивості — інгібуючи циклооксигенази 2, тим самим знижуючи синтез простагландинів та лейкотрієнів. Також, відомо що він зменшує прояви нудоти при вагітності, хіміотерапії, зменшує рівень холестерину та підвищує метаболізм жирів в організмі. Загалом імбир має багато різноманітних впливів на організм, та точні механізми їх дії ще невідомі. Варто зазначити, що однією з основних рекомендацій лікарів при легких респіраторних вірусних інфекціях є рясне пиття, тож пити запашний чай з медом, лимоном та імбиром точно буде корисним, але не забуваємо — лише з метою полегшення симптоматики.

А тепер коротко нагадаємо дієві методи профілактики:

  1. не треба забувати про базові правила гігієни, особливо важливо ретельно мити руки;
  2. регулярно потрібно провітрювати приміщення, а також виділяти час, аби знаходитись на свіжому повітрі;
  3. збалансоване здорове харчування, повноцінний сон та достатній рівень фізичної активності є запорукою міцного здоров’я.
facebook коментарі

The non-governmental organization INgenius is a Ukrainian-language medical platform that has been promoting evidence-based medicine among the community of doctors in Ukraine since 2016. Our team has created an open database of translated treatment protocols, analytical articles on reliable treatments, and analysis of fuflomycins. We also organize events for doctors on a highly professional level.
If you want even more evidence-based Ukrainian-language content, more interesting experiments, and practical activities, support us with the help of donors!
The funds raised will be spent on:
- technical support of the site;
- the monthly payment for platforms such as ZOOM, telegram, etc.;
- payment for a designer;
- free events;
- advertising.
Each of your contributions is a contribution to the future not only of our platform but also of the progressive development of evidence-based medicine in Ukraine.
Revolution in you!

 

Help us stay with you

Every penny of yours helps us to keep doing our job

Feedback
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com