Топ неефективних методів лікування ГРВІ, якими ви досі користуєтесь
Сьогодні існує безліч методів лікування ГРВІ, але не всі з них справді дієві. Пацієнтів вводить в оману різномаїття реклам препаратів. Необґрунтоване застосування ліків та інших засобів без доведеної ефективності — не лише марна трата часу та коштів, а й реальна небезпека для здоров'я.
Suffering Middle Ages

Доволі поширене самолікування антибіотиками, проте вони ефективні лише проти бактеріальних захворювань, якими не є гострі респіраторні вірусні інфекції — це логічно навіть з назви. Вірусні інфекції не лікуються антибактеріальними препаратами.

Щодо противірусних препаратів: вони існують як клас, але зазвичай мають обмежені показання для застосування при конкретних захворюванях: вірусний гепатит В та С, ВІЛ-інфекція, герпес, грип типу А та В тощо. До речі, останні, грип А та В, набагато легше та дешевше попередити вакцинацією, ніж лікувати озельтомівіром, занамівіром, а віднедавна і балоксавіром. А стосовно ГРВІ: на сьогодні не виявлено жодного ефективного противірусного засобу.

Загальноприйнятим серед пацієнтів є лікування гарячки, з огляду на те, що «це не норма». Насправді ж температуру дорослим потрібно знижувати лише коли вона > 38,5°C, не перевищуючи при цьому добові дози ліків. НПЗП у даному випадку доцільно застосовувати лише в якості анальгетиків.

Імуномодулятори та препарати інтерферонів є дуже популярними останнім часом — це препарати, які стимулюють або пригнічують імунну систему. Чимало досліджень проводиться, зважаючи на багатонадійні результати терапії різних видів раку. Та елеутерокок або ж ехінацея не є імуномодуляторами в такому розумінні, їх треба характеризувати як препарати з недоведеною ефективністю та ніколи не рекомендувати для лікування ГРВІ, особливо у дітей.

Щодо традиційного лікування — чаю з медом, лимоном або ж малиною —існують різні думки, і більшість як раз на його користь. Наприклад, малина містить саліцилову кислоту, але аби зняти серйозну симптоматику цього недостатньо. Тобто такі рекомендації можуть мати місце. При ГРВІ ви, ймовірно, будете чхати, кашляти, у вас буде підвищена пітливість, що збільшить потребу в рідині, тому додаткове горня чаю не буде зайвим.

До речі, останнє задовольняє одну з основних рекомендацій лікарів при легких респіраторних вірусних інфекціях — рясне пиття. Якщо до цього додати спокій і постільний режим протягом 3—5 днів, то ГРВІ з легкими симптомами вилікується. Організм здатен впоратись із такими вірусами самостійно. Він — ваш найкращий лікар.

facebook коментарі

The non-governmental organization INgenius is a Ukrainian-language medical platform that has been promoting evidence-based medicine among the community of doctors in Ukraine since 2016. Our team has created an open database of translated treatment protocols, analytical articles on reliable treatments, and analysis of fuflomycins. We also organize events for doctors on a highly professional level.
If you want even more evidence-based Ukrainian-language content, more interesting experiments, and practical activities, support us with the help of donors!
The funds raised will be spent on:
- technical support of the site;
- the monthly payment for platforms such as ZOOM, telegram, etc.;
- payment for a designer;
- free events;
- advertising.
Each of your contributions is a contribution to the future not only of our platform but also of the progressive development of evidence-based medicine in Ukraine.
Revolution in you!

 

Help us stay with you

Every penny of yours helps us to keep doing our job

Feedback
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com