Стерилізація чоловіків у сучасному світі
стерилізація чоловіків вазектомія

Вазектомія – це найбільш ефективний та єдиний широкодоступний метод перманентної чоловічої контрацепції. Процедура включає перерізання сім’явивідних проток і зазвичай проводиться в амбулаторних умовах під місцевою анестезією.

У 2004 році близько 43 мільйонів чоловіків перенесли вазектомію. Приблизно 527 тисяч вазектомій було проведено у США у 2015 році. Дані, зібрані у 2002 році у США, продемонстрували, що цією процедурою скористалося близько 5,7% чоловіків у віці від 15 до 44 років. Це свідчить, що цей метод у тому році був четвертим найпоширенішим методом контрацепції після презервативів, оральних контрацептивів та перев’язки маткових труб. З тих пір відбулося значне зменшення частки чоловіків у всіх вікових групах, які використовують вазектомію в США. В 2015 р. у чоловіків у віці від 35 до 44 років був найвищий показник вазектомії (1,3%).

Приблизно 82% вазектомій у США проводилося урологами, 6,4% сімейними лікарями та 11% хірургами різних спеціальностей. Вартість процедури коливається від 350 до 1000 доларів, що нижче витрат, пов’язаних із довгостроковим вживанням фармакологічних препаратів чи процедури жіночої стерилізації. Ефективність цього методу сягає більше 98% успішного безпліддя.

Протипоказами до вазектомії є гематома калитки, інфекції сечостатевої системи чи сперматозоальна гранульома. Але, після лікування відповідних станів, процедура може бути проведена. Пацієнтам також слід уникати вживання аспірину та НПЗЗ за сім днів до операції, оскільки це може викликати післяопераційну кровотечу.

Існує два найбільш широко розповсюджених методи:

  1. Загальноприйнятий підхід до вазектомії передбачає двосторонні розрізикалитки, через які обидві сім’явивідні протоки мобілізуються і перетинаються. Ця техніка становить невелику частку вазектомій, проведених у США, але залишається найпоширенішим методом у багатьох інших областях світу.
  2. Техніка без використання скальпеля була розроблена у Китаї. Замість розрізу роблять пункцію калитки над сім’явиносною протокою. Далі отвір розширяють достатньо, щоб вивести та розсікти протоку. Ефективність обох методів схожа, але підхід без скальпеля асоційований із меншою кількістю кровотеч, інфекцій та менш вираженим післяопераційним болем. Вазектомія без скальпеля є найкращим методом вазектомії в США через нижчий рівень ускладнень, але ще не прийнятим у всьому світі.
Виведення сім'явиносної протоки крізь отвір у калитці при використанні техніки без скальпеля.
Джерело: https://www.uptodate.com/contents/vasectomy

Післяопераційний догляд включає підв’язку та підтримку калитки протягом щонайменше 48 годин після операції. Прикладання холодних компресів також допомагає зменшити дискомфорт та набряки. Біль у постопераційному періоді залежить від техніки та досвіду хірурга і може виникати у 30% пацієнтів. Парацетамол або ібупрофен зазвичай забезпечує достатнє знеболення, хоча зрідка необхідні наркотичні анальгетики.

Пацієнту варто також утриматись від важкої фізичної праці протягом одного тижня та 2-3 дні після процедури притримуватись постільного режиму. Сексуальної активності варто також уникати протягом тижня. Слід нагадати пацієнту та його партнеру використовати альтернативні методи контрацепції, поки аналіз сперми не підтвердить відсутність сперматозоїдів в еякуляті. Оскільки сперма зберігається вздовж всієї сечовивідної системи, вазектомія не призводить до негайної стерильності, і для евакуації всієї сперми потрібно кілька еякуляцій.

До можливих ускладнень відносяться гематома калитки (від 0,1% до 2,1% при пункційному методі та від 0,3% до 10,7% при стандартному методах), інфекції (0,2% – 0,9%, 1,3%-4% відповідно), сперматозоальна гранульома (може виникнути при екстравазації сперми, проходить безсимптомно), епідидиміт та післяопераційний больовий синдром.

facebook коментарі

The non-governmental organization INgenius is a Ukrainian-language medical platform that has been promoting evidence-based medicine among the community of doctors in Ukraine since 2016. Our team has created an open database of translated treatment protocols, analytical articles on reliable treatments, and analysis of fuflomycins. We also organize events for doctors on a highly professional level.
If you want even more evidence-based Ukrainian-language content, more interesting experiments, and practical activities, support us with the help of donors!
The funds raised will be spent on:
- technical support of the site;
- the monthly payment for platforms such as ZOOM, telegram, etc.;
- payment for a designer;
- free events;
- advertising.
Each of your contributions is a contribution to the future not only of our platform but also of the progressive development of evidence-based medicine in Ukraine.
Revolution in you!

 

Help us stay with you

Every penny of yours helps us to keep doing our job

Feedback
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com