Вусопад: не дамо чоловічим вусам упасти
Що потрібно знати про чоловіче здоров'я?
xjkj

Вусопад або Мовембер – це щорічна подія, яка триває увесь листопад, протягом якої чоловіки відрощують вуса з метою привернення уваги людей до проблем чоловічого здоров’я. Згідно з даними CDC, жінки на 33% частіше звертаються до лікарів ніж чоловіки, а самі чоловіки схильні відстрочувати візит до лікаря навіть після появи у них симптомів захворювання. 

Тому команда INgenius теж відростила вуса і спробує відростити їх нашим читачам.

Ментальне здоров’я

Згідно з даними Центру профілактики самогубств, чоловіки майже в 4 рази частіше скоюють самогубства ніж жінки.

Якщо ви помітили у себе або у своїх близьких наступні симптоми, спробуйте поговорити з людиною та переконати її звернутись до лікаря:

  • Тривале зниження настрою;
  • Відчуття безпорадності та безнадійності;
  • Уникання контакту з близькими та соціальної активності;
  • Дратівлива та агресивна поведінка;
  • Відсутність мотивації чи інтересу до речей, які раніше були цікавими;
  • Появу суїцидальних думок.

В Україні цілодобово працює гаряча лінія з питань профілактики самогубств та підтримки психічного здоров’я: https://lifelineukraine.com/

Рак яєчок

Рак яєчок є найпоширенішим злоякісним новоутворенням серед чоловіків 20-40 років, однак він може виникнути в будь-якому віці. Щорічно діагноз раку яєчок встановлюють 8-10 тисячам чоловіків, а шанс захворіти на дане захворювання становить 1:270. Рак яєчок добре піддається лікуванню, особливо на ранніх стадіях, а смертність становить всього 5-6%.  

Щоб вчасно діагностувати рак яєчок варто самостійно оглядати власні яєчка 1 раз на місяць та робити профілактичні огляди 1 раз на рік чоловікам після 40-ка років.

Щоб провести самостійний огляд достатньо 5-ти хвилин поки ви знаходитесь в душі. Тепла вода розслабить мошонку та м’язи, які утримують яєчка, що полегшить огляд. Огляньте кожне яєчко окремо, перекочуючи його між великим та іншими пальцями. Перевірте чи немає грудок, нерівностей або інших змін. На відміну від поширеної думки, ракові пухлини, як правило не болючі. У разі виявлення будь-яких змін терміново зверніться до лікаря

Рак простатати

Рак простати є другим за частотою онкологічним захворюванням серед чоловіків та четвертим серед усіх онкологічних захворювань. Найчастіше розвивається у чоловіків після 65 років. За 2018 рік було діагностовано 1,3 мільйони нових випадків і показники продовжують рости, що значною мірою пов’язано із збільшенням доступності скринінгу на специфічний для простати антиген(ПСА). Щороку від раку передміхуровою залози помирає 400 000 чоловіків.

Рак передміхурової залози може протікати безсимптомно, однак найчастішими скаргами є дискомфорт під час сечовипускання, часте сечовипускання, переважно в нічний час. Для профілактики рекомендується відвідувати уролога 1 раз на рік після 40-ка років.

Обізнаність є основою профілактики більшості захворювань, тому бережіть себе та своїх близьких.

Інформаційна кампанія проходить за підтримки фонду "Відродження".

facebook коментарі

The non-governmental organization INgenius is a Ukrainian-language medical platform that has been promoting evidence-based medicine among the community of doctors in Ukraine since 2016. Our team has created an open database of translated treatment protocols, analytical articles on reliable treatments, and analysis of fuflomycins. We also organize events for doctors on a highly professional level.
If you want even more evidence-based Ukrainian-language content, more interesting experiments, and practical activities, support us with the help of donors!
The funds raised will be spent on:
- technical support of the site;
- the monthly payment for platforms such as ZOOM, telegram, etc.;
- payment for a designer;
- free events;
- advertising.
Each of your contributions is a contribution to the future not only of our platform but also of the progressive development of evidence-based medicine in Ukraine.
Revolution in you!

 

Help us stay with you

Every penny of yours helps us to keep doing our job

Feedback
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com