Методи контрацепції для чоловіків: на якому етапі наука
Згідно з міжнародними опитуваннями, більше половини чоловіків хотіли б взяти на себе більшу відповідальність за контрацепцію. Які протизаплідні методи могли б бути доступними для них у майбутньому?
чоловіча контрацепція вазектомія контрацептиви

У одній із попередніх статей, ми розглядали сучасні методи контрацепції залежно від статі. Неважко було помітити, що для жінок існує багато способів запобігти вагітності. Ці методи, як правило, ефективні, але деякі з них мають значні побічні ефекти і підходять не кожній жінці. Для чоловічої контрацепції існує лише два: презерватив і вазектомія. Які нові підходи є предметом дослідження в цій галузі? Чому гальмується створення чоловічих оральних контрацептивів? Що має змінитися, щоб відбулось більше інновацій? Відповіді на ці запитання дала лікарка- фармацевт доктор Холл у подкасті "Heile Welt". Наша редакція проаналізувала подкаст і підсумувала для вас найцікавіші новини та факти на цю тему.

Методи контрацепції для чоловіків можна розділити на три групи:

  • Методи, що перешкоджають транспортуванню сперматозоїдів до статевих шляхів жінки (сюди можна віднести методи, доступні на сьогоднішній день);
  • Методи, що впливають на сперматогенез (розвиток сперматозоїдів);
  • Методи, що перешкоджають дозріванню сперматозоїдів в придатку яєчка.

 

Чи можуть з'явитись чоловічі оральні контрацептиви?

Поки що фармакологічні методи контрацепції для чоловіків ще не доступні на ринку. Однак є дані клінічних досліджень, які доводять, що розробка відповідних препаратів в принципі можлива.

Гормональні методи, які пригнічують вироблення сперми, відносно добре вивчені. Для сперматогенезу необхідна досить висока концентрація тестостерону в яєчках. Це досягається пульсуючим вивільненням гонадотропін-рилізинг-гормону з гіпоталамуса. Згодом з гіпофіза вивільняється лютеїнізуючий і фолікулостимулюючий гормон. Вони стимулюють клітини Лейдіга до синтезу тестостерону.

Оскільки андрогени (наприклад, тестостерон) самі по собі пригнічують вивільнення гонадотропін-рилізинг-гормону через механізм негативного зворотного зв'язку, екзогенний тестостерон може пригнічувати сперматогенез у більшості чоловіків до такої міри, що на 1 мл еякуляту припадає не більше 1 мільйона здатних до запліднення сперматозоїдів. Частота настання вагітності при такій кількості приблизно така ж, як і при прийомі жінками оральних контрацептивів.

Тестостерон поки що не доступний в пероральних лікарських формах, які б дозволяли приймати його лише один раз на день, і тому його необхідно вводити парентерально (за допомогою уколів). Ще в 1990-х роках кілька досліджень, частково профінансованих Всесвітньою організацією охорони здоров'я (ВООЗ), показали достатню ефективність у переважної більшості чоловіків. Однак, оскільки високі дози призводили до високих рівнів тестостерону в перефірійних тканинах, частіше виникали типові побічні ефекти, такі як акне, збільшення ваги і зниження рівня ліпопротеїдів високої щільності. Крім того, був виявлений підвищений ризик негативного впливу на передміхурову залозу. В принципі, пригнічення вивільнення гонадотропін-рилізинг-гормону також можливе за допомогою його аналогів. Однак їх потрібно вводити щодня, а також вони досить дорогі, тому цей шлях не був комерційно реалізований.

Є багатообіцяючі дані щодо ефективності комбінацій левоноргестрелу, медроксипрогестерону ацетату або ципротерону ацетату з тестостероном. Дослідження фази IIb з ін'єкціями етоногестрелу/тестостерону ундеканоату кожні 10-12 тижнів у 2007 році дало хороші результати з достатньою ефективністю у 90% чоловіків. Тим не менш, на той час концерн Schering був останньою великою фармацевтичною компанією, яка припинила дослідження відповідних препаратів з економічних причин.

 

Дослідження ВООЗ

Широкому загалу стало відомо про другу фазу дослідження, яке проводилося за фінансової підтримки ВООЗ з 2009 по 2011 рік. У ньому 320 добровольців отримували ін'єкції норетистерону антату та тестостерону ундеканоату кожні 8 тижнів. Незважаючи на позитивні дані про ефективність, дослідження було припинено передчасно, оскільки близько 10% чоловіків повідомили про побічні ефекти легкого або помірного ступеня (перепади настрою і депресивний стан, а також акне, підвищення або зниження лібідо). Відомо, що відповідні побічні ефекти при застосуванні цього типу препаратів часто виникають і в групах плацебо. Однак у дослідженнях ефективності контрацепції застосування плацебо заборонено з етичних міркувань, тому такий ефект не може бути доведений. Дослідження було зупинено з міркувань безпеки.

 

Негормональні методи

Негормональні засоби можуть бути перспективними для чоловічої контрацепції, оскільки вони більш націлені, а отже, викликають менше побічних ефектів. Однак поки що майже жодна речовина не дійшла до клінічної фази дослідження.

Ще у 1980-х роках дослідження на тваринах показали, що низькі дози неспецифічного інгібітора рецепторів ретиноєвої кислоти (RAR) BMS 189453 викликають зворотне безпліддя без значної токсичності. Подальший розвиток у напрямку RAR-α-селективних інгібіторів може бути перспективним, оскільки цей рецептор специфічно експресується в чоловічих репродуктивних органах.

Цікавим підходом є також пригнічення рухливості сперматозоїдів. Дослідники змогли показати в експериментах на тваринах, що комбінована блокада α1-адренорецепторів і P2X1-пуринорецепторів викликає безпечне і зворотне безпліддя. У той час як антагоністи α1-адренорецепторів, наприклад, празозин, вже є комерційно доступними для інших показань, жоден інгібітор P2X1 ще не був схвалений.

 

Нові методи вазектомії

Вазектомія є зворотною лише за допомогою складних хірургічних втручань. Однак існують підходи до зворотного закриття сім'явивідних проток шляхом введення полімерного гелю, який можна знову розчинити, ввівши розчинник. RISUG® (Reversible Inhibition of Sperm Under Guidance) використовує цей підхід: ін'єкція стиролмалеїнового ангідриду в сім'явивідну протоку викликає безпліддя протягом 10 днів. Нещодавно в Індії було успішно завершено випробування III фази. Однак ця методика є суперечливою в США та Європі, оскільки клінічні дані не були повністю опубліковані і їм вже понад 15 років.

У США розробляється подібний гель, Vasalgel™, але він ще не був протестований на людях. Цей полімер вводиться в сім'явивідну протоку і повинен затримувати сперматозоїди, в той час як решта сімʼяної рідини може проходити через протоку.

 

Короткий висновок
Найближчим часом не варто очікувати появи на ринку інноваційних методів контрацепції для чоловіків, хоча в минулому про це говорили частіше. Однак, схоже, це пов'язано не стільки з недостатньою ефективністю протестованих препаратів і методів, скільки з тим, що вони не є безпечними. Швидше за все, фармацевтичним компаніям не вигідно робити подальші дослідження на цю тему. Залишається сподіватися, що дослідження в галузі чоловічої контрацепції все-таки не зупиняться.

facebook коментарі

The non-governmental organization INgenius is a Ukrainian-language medical platform that has been promoting evidence-based medicine among the community of doctors in Ukraine since 2016. Our team has created an open database of translated treatment protocols, analytical articles on reliable treatments, and analysis of fuflomycins. We also organize events for doctors on a highly professional level.
If you want even more evidence-based Ukrainian-language content, more interesting experiments, and practical activities, support us with the help of donors!
The funds raised will be spent on:
- technical support of the site;
- the monthly payment for platforms such as ZOOM, telegram, etc.;
- payment for a designer;
- free events;
- advertising.
Each of your contributions is a contribution to the future not only of our platform but also of the progressive development of evidence-based medicine in Ukraine.
Revolution in you!

 

Help us stay with you

Every penny of yours helps us to keep doing our job

Feedback
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com