Екстрена контрацепція
11 July
Екстрена контрацепція, або посткоїтальна контрацепція, є терапією, яка використовується для запобігання вагітності після незахищеного або недостатньо захищеного статевого акту. Зважаючи на те, що під час війни кількість жінок, що зазнали сексуального насильства підвищилася, вважаємо за необхідне розповісти про сучасні дієві методи запобігання небажаної вагітності та особливості їх використання.
контрацепція ескапел постинор спіраль кок двелла мірена зґвалтування насильство

Оральна екстрена контрацепція була вперше описана в медичній літературі в 1960-х роках, проте Управління з продовольства і медикаментів США схвалило перший спеціальний продукт для екстреної контрацепції лише в 1998 році. Це був набір Preven, він містив тест на вагітність, покрокову «Інформацію для пацієнта» та чотири таблетки (кожна з яких містила 0,25 мг левоноргестрелу та 0,05 мг етинілестрадіолу) — 2 для прийому негайно та 2, які потрібно прийняти через 12 годин.

"preven"
americanhistory.si.edu

Багато жінок не знають про існування екстреної контрацепції, неправильно розуміють як її застосовувати, через безпідставні страхи не використовують при необхідності, а при виникненні небажаної вагітності змушені йти на переривання.

Екстрена контрацепція може запобігти розвитку понад 95% вагітностей, якщо її прийняти протягом 5 днів після статевого акту. Загальні показання до екстреної контрацепції включають неефективність контрацепції (наприклад, розрив презерватива або пропущена доза оральних контрацептивів), невикористання контрацепції загалом або зґвалтування.

Основні методі включають пероральні препарати та внутрішньоматкові спіралі (ВМС). Важливо наголосити, що екстрена контрацепція не перериває наявну вагітність; таким чином, не викликає аборту.

Механізм дії

  • Пероральні методи екстреної контрацепції

Ретельно проведені дослідження показали, що пероральний прийом уліпристалу ацетат і левоноргестрелу, як екстреної контрацепції, запобігає овуляції. Левоноргестрел запобігає овуляції, якщо його приймати в передовуляторний період, блокуючи викид лютеїнізуючого гормону (ЛГ), таким чином пригнічуючи розвиток фолікулів і вивільнення яйцеклітини. Уліпристалу ацетат затримує овуляцію як у передовуляторний період, так і після початку викиду ЛГ. Цей подовжений період дії пояснює більшу ефективність препарату у запобіганні вагітності порівняно з оральним левоноргестерелом.

Однак ні левоноргестрел, ні уліпристалу ацетат не запобігають овуляції, якщо їх приймати в день піку ЛГ або пізніше, а також не запобігають імплантації. Низькі дози міфепристону також запобігають овуляції; він зв'язується з рецепторами прогестерону та блокує його ефекти. Міфепристон також може порушувати розвиток лютеїнової фази та ріст ендометрію. Жоден із цих препаратів не перешкоджає імплантації заплідненої яйцеклітини або вагітності, що відбулася. Щоб було абсолютно ясно, пероральна екстрена контрацепція не є абортивним засобом, і це дуже добре досліджено.

  • Внутрішньоматкові пристрої

На відміну від чітко визначених механізмів дії для обох методів пероральної екстреної контрацепції, немає чітких даних, які би повністю пояснювали ефективність внутрішньоматкових спіралей (ВМС) у цих випадках. У той час як дані чітко підтверджують пригнічення запліднення як основний метод дії мідних і левоноргестрелових ВМС, коли вони застосовуються безперервно, механізм посткоїтального застосування неясний. Однак немає жодних доказів на підтримку постімплантаційного ефекту, і оскільки вагітність визначається імплантацією, ці методи не діють як абортивні засоби. Проте, якщо ваші переконання базуються на тому, що запліднення є початком вагітності, вам потрібно уникати використання цього методу для екстреної контрацепції.

  • Мідна спіраль Copper TCu380A

Цілком імовірно, що як і при звичайному застосуванні, частинки міді порушують функцію сперматозоїдів та яйцеклітини для запобігання запліднення, а також змінює фізіологічні умови в матці та маткових трубах, посткоїтальне розміщення мідної ВМС може включати ті самі механізми. Також можливо, що виняткова ефективність мідних ВМС  для екстреної контрацепції полягає у запобіганні імплантації заплідненої яйцеклітини.

  • Левоноргестрел 52 мг ВМС

У випадку ВМС з левоноргестрелом, малоймовірно, що механізми, що діють при рутинному використанні, включаючи розвиток опосередкованого прогестином згущення цервікального слизу, навряд чи виникнуть при екстренному використанні. Проте лабораторні дані підтверджують потенціал левоноргестрелу безпосередньо перешкоджати руху сперматозоїдів, капацитації сперматозоїдів, акросомній реакції. Навіть без синтетичних прогестагенів клінічні дані демонструють ефективність екстреної контрацепції не лише для мідних та левоноргестрелових ВМС, а й для інертних ВМС.

Дивіться також: INwebinar: Психологічна допомога в умовах війни

Варіанти екстреної контрацепції (ЕК) включають два типи внутрішньоматкових спіралей, які показали більшу ефективність серед інших, і пероральні препарати. Методи екстреної контрацепції, представлені в таблиці в порядку зменшення ефективності.

"EC"
UpToDate                                    UPI незахищений статевий контакт; Н/З не застосовується.

 

У Сполучених Штатах мідна ВМС TCu380A продається під комерційною назвою Paragard,в Україні Gold чи Юнона, а ВМС левоноргестрел 52 мг доступна під комерційними назвами Мірена та Лілетта.

ВМС TCu380A

•Ефективність – мідна ВМС TCu380A є найефективнішою формою ЕК, з частотою розвитку вагітності в першому циклі 0,1 відсотка. Це базується на широкому використанні, узагальненому в систематичному огляді, який включає 7034 користувачів із 42 досліджень.

•Введення та використання . У той час як кілька рекомендацій свідчать про те, що мідну ВМС можна встановити протягом п’яти днів після незахищеного статевого контакту, Товариство акушерів і гінекологів Канади, надає рекомендації, щодо використання протягом семи днів. Якщо пристрій залишити на місці, він забезпечує щонайменше 10 років оборотної контрацепції.

•Порівняння з пероральними препаратами для ЕК – TCu380A знижує ризик небажаної вагітності протягом наступного року наполовину порівняно з тими, хто використовує пероральні препарати для ЕК і продовжує забезпечувати високоефективну контрацепцію протягом 12 років після введення.

Гормональна ВМС

●Левоноргестрел 52 мг ВМС –  забезпечує високоефективну ЕК і може бути залишена на місці для тривалої оборотної контрацепції. Інформація, наведена нижче, стосується лише ВМС з левоноргестрелом 52 мг (комерційні назви Мірена, Лілетта); інші левоноргестрелові ВМС з меншим загальним вмістом діючої речовини не досліджувалися для ЕК і не повинні використовуватися з цією метою.

•Ефективність – дані значною мірою залежать від одного рандомізованого дослідження не меншої ефективності, у порівнянні з мідною ВМС TCu380A, у якому повідомлялося про частоту небажаної вагітності 0,3 (1 з 317) та 0,0 (0 з 321) відсотка відповідно. Рівень вагітності не відрізнявся статистично між двома пристроями, що дозволило зробити висновок, що левоноргестрелові ВМС не поступаються мідним ВМС TCu380A для ЕК.

•Введення та використання – у початковому дослідженні, у якому порівнювали левоноргестрелову ВМС із мідною, пристрій було вставлено протягом п’яти днів після незахищеного статевого контакту. Поки що невідомо, чи забезпечить пристрій свою дію після п’яти днів від незахищеного контакту. Пристрій схвалено для контрацепції до шести років; докази підтверджують використання до семи років.

•Порівняння з іншими методами ЕК . Пацієнти часто віддають перевагу ВМС для тривалої контрацепції через пов’язане зменшення менструальної кровотечі та болю. Крім того, левоноргестрелові ВМС  можуть використовуватися особами будь-якої маси тіла, для лікування сильних менструальних кровотеч і зменшення тазового болю, пов’язаного з ендометріозом.

Методи екстреної контрацепції за допомогою пероральних препаратів  —  методи оральної ЕК включають препарати, спеціально розроблені для ЕК, і альтернативний режим дозування комбінованих оральних контрацептивів, які містять як естроген, так і прогестин (метод Юзпе).

Уліпрісталу ацетат – перорально активний синтетичний селективний модулятор прогестеронових рецепторів, який у дозі 30 мг можна використовувати до 120 годин (тобто п’яти днів) після незахищеного статевого контакту. Комерційні назви включають Улісса, Двелла. Контрацептиви, що містять прогестин, не слід використовувати з уліпристалом або протягом п’яти днів після його прийому через побоювання, що прогестиновий контрацептив буде перешкоджати дії уліпристалу.

•Левоноргестрел (ЛНГ) – оральний ЛНГ 1,5 мг дозволений для використання до 72 годин після незахищеного статевого контакту, є деякі дані про   ефективність до 120 годин (тобто п’ять днів). В Україні представлений під торговими назвами Ескапел та Постинор. Пероральний ЛНГ як метод ЕК є у продажі без рецепта в аптеках.

•Міфепристон – у дозах від 10 до 25 мг доступний у Китаї, В’єтнамі та деяких інших, в Україні недоступний. Він добре вивчений і ефективний у цьому діапазоні доз, який є невеликою частиною дози 300 мг, яка використовується для медикаментозного аборту. Мета-аналіз 2019 року повідомив, що він такий же ефективний, як ЛНГ, і ефективніший, ніж метод Юзпе.

•Комбіновані оральні контрацептиви естрогену та ЛНГ (метод Юзпе) – метод Юзпе може бути ефективною альтернативою, якщо доступні комбіновані оральні контрацептиви, що містять 100 мкг етинілестрадіолу та 0,5 мг левоноргестрелу (або еквіваленту). Необхідно повторити дозування через 12 годин. У продажі нема таких препаратів, проте можна використати декілька таблеток з меншим дозуванням. Перелік прийнятних схем на основі загальнодоступних комбінованих оральних контрацептивів доступний в Інтернеті. Хоча метод Юзпе є менш ефективним і викликає більше побічних ефектів, ніж інші пероральні методи ЕК, його широка доступність і низька вартість можуть бути вагомими причинами для його використання. Він є більш доступним в екстрених ситуаціях, наприклад зараз в Україні, в містах з активними бойовими діями, де є обмежений доступ до лікарських препаратів.

Який метод обрати?

Вибір засобу для ЕК залежить від уподобань пацієнта, але також необхідно враховувати характеристики методу, доступність і вартість.

Важливо уточнити бажання пацієнта щодо варіанту ЕК, бажання почати довгострокову контрацепцію. Хоча внутрішньоматкові спіралі (ВМС) є найефективнішим методом ЕК, вони вимагають візиту до лікаря, вимагають витрати часу та є найдорожчими. Крім того, деякі люди просто не хочуть ВМС, тому що вони раніше мали неприємний досвід чи взагалі не бажають мати сторонній пристрій у своєму тілі або мають низку інших причин.

Уліпрісталу ацетат є найефективнішим пероральним методом, але є проблеми з доступністю, оскільки він є не у всіх аптеках. Нарешті, пероральний левоноргестрел (ЛНГ), найменш ефективний засіб для перорального застосування, є найдоступнішим і найдешевшим засобом.

ВМС мають значні переваги перед пероральними методами ЕК, а протипоказань до застосування ВМС дуже мало. Основні переваги ВМС для ЕК:

●Обидва є високоефективними та ефективнішими, ніж пероральні методи ЕК. Оскільки дані про ефективність ЛНГ 52 мг обмежені порівняно з мідними ВМС TCu380A, сукупність доказів не дозволяє нам стверджувати, що одна ВМС є кращою або гіршою за іншу для ЕК.

●Продовжують забезпечувати постійну, високоефективну контрацепцію протягом багатьох років після використання ЕК.

●Може застосовуватися в осіб з будь-якою вагою або індексом маси тіла (ІМТ) без зниження ефективності ЕК.

●Добре працює для людей незалежно від періоду менструального циклу відносно незахищеного статевого акту.

●Дані свідчать про те, що вони ефективні для застосування у випадках незахищеного сексу, що був за 6-14 днів до введення ВМС.

Яку саме ВМС встановити, має бути вибором пацієнта, після детального обговорення особливостей кожної з них. Ті, хто хоче уникнути прийому гормонів і підтримувати регулярний менструальний цикл, швидше за все, віддадуть перевагу ВМС з міддю. Ті, хто надає перевагу меншій кількості або повній відсутності менструальних кровотеч і зменшення болю, а також спокійно відносяться до потенційної аменореї, ймовірно, віддадуть перевагу гормональній ВМС. Попередні дослідження показали, що лише кожен 8 пацієнт обирає ВМС для екстреної контрацепції.

Отже, якщо ви потрапили у ситуацію та у вас відбувся незахищений статевий контакт чи ви стали жертвою сексуального насильства, при можливості зверніться до спеціаліста, що надасть вам кваліфіковану консультацію, допоможе вам обрати метод екстреної контрацепції, при необхідності проведе профілактику інфекцій, що передаються статевим шляхом і забезпечить необхідну психологічну підтримку. Проте, якщо проконсультуватися зі спеціалістом немає можливості, використайте будь-який з описаних вище методів.

Якщо ви стали жертвою сексуального насильства, не мовчіть, при першій можливості зверніться за допомогою, важливо зберегти не лише фізичне здоров'я, а й відновити психологічний стан для того, щоб продовжити повноцінне життя.


Публікація даної статті стала можливою завдяки підтримці Фонду Відродження 

facebook коментарі

The non-governmental organization INgenius is a Ukrainian-language medical platform that has been promoting evidence-based medicine among the community of doctors in Ukraine since 2016. Our team has created an open database of translated treatment protocols, analytical articles on reliable treatments, and analysis of fuflomycins. We also organize events for doctors on a highly professional level.
If you want even more evidence-based Ukrainian-language content, more interesting experiments, and practical activities, support us with the help of donors!
The funds raised will be spent on:
- technical support of the site;
- the monthly payment for platforms such as ZOOM, telegram, etc.;
- payment for a designer;
- free events;
- advertising.
Each of your contributions is a contribution to the future not only of our platform but also of the progressive development of evidence-based medicine in Ukraine.
Revolution in you!

 

Help us stay with you

Every penny of yours helps us to keep doing our job

Feedback
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com
Ін'єкційний препарат тривалої дії запобігає ВІЛ-інфекції
Це не вакцина проти СНІДу, але, можливо, ми наблизилися до цього впритул. Антиретровірусний препарат тривалої дії, який вводили кожні 2 місяці у вигля...
Korniienko Dmitriy
29 May 2020