ПТСР, сон та технології
"NightWare" - це цифровий терапевтичний засіб, що допомагає боротись з кошмарами людям з ПТСР.
ПТСР війна технології

Війна в Україні докорінно порушила відчуття безпеки і призвела до стресу, психологічні наслідки якого можуть бути небезпечними для здорового майбутнього і дорослих, і дітей. Пережитий травмуючий досвід може стати причиною розвитку посттравматичного стресового розладу (ПТСР).

ПТСР – це крайня реакція на сильний стрес, що загрожує життю людини. Частота ПТСР саме у момент надзвичайної ситуації низька. Зазвичай ПТСР починає проявлятися приблизно через шість місяців після травмуючої події. Проте, якщо стресор має потужну тривалу у часі дію (наприклад, перебування в окупації, постійні ситуації обстрілів та повітряних тривог тощо), вірогідність швидкого розвитку ПТСР підвищується.

Чому одні люди, потрапивши в ситуацію, пов’язану з наднегативним впливом потужного стресу, з часом починають страждати від ПТСР, тоді як інші – ні?

Виділяють три групи факторів, поєднання яких призводить до виникнення ПТСР: 

  • інтенсивність травмуючої події, її тривалість, несподіваність та неконтрольованість; 
  • сила захисних механізмів особистості та наявність соціальної підтримки;
  • особисті фактори ризику: вік на момент травмуючих подій, наявність травмуючих подій та психічних розладів в попередні періоди життя людини. 

Найбільш уразливими є люди у віці до 22 або старше 30 років. Щодо гендерних особливостей науковці зазначають, що у 8% чоловіків та 20% жінок розвивається ПТСР після травмуючих подій. Діти та підлітки так само перебувають у зоні ризику щодо розвитку ПТСР. 

До основних ознак, що визначають наявність ПТСР у дорослих відносять:

  • напливи нав’язливих спогадів про небезпечні для життя ситуації, учасником яких була людина;
  • травмуючі сновидіння з кошмарними сценами пережитих подій, порушення сну;
  • прагнення уникати емоційних навантажень;
  • невпевненість через страх, і як наслідок – відкладання прийняття рішень, неконтактність з оточуючими;
  • надмірна втома, дратівливість, депресивні стани, головні болі, нездатність концентрувати увагу на чомусь тощо.
  • як наслідок всього вищезазначеного – схильність до антисоціальної поведінки (алкоголізація, наркотизація, надмірний цинізм).

Більшість пацієнтів із посттравматичним стресовим розладом страждають саме від частих травмуючих нічних кошмарів, які можуть серйозно порушити режим сну та пов'язані зі значно вищим рівнем самогубств. Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA) схвалило платформу "NightWare", призначену для покращення сну у пацієнтів з посттравматичним стресовим розладом, які страждають від таких нічних кошмарів, що повторюються. Система є програмою, яка працює на "Apple Watch" і буде доступна тільки за рецептом.

"Не існує постійно ефективних варіантів лікування", — пояснює генерал армії США у відставці і радник "NightWare" Пітер Кьяреллі. "Такий пристрій, як терапевтична платформа "NightWare", який виконує необхідну розвідку свідомості для виявлення та переривання нічних кошмарів, пов'язаних з посттравматичним стресом, є революційним кроком уперед у тому, як ми можемо почати краще підтримувати наших ветеранів, військовослужбовців, а також цивільних, які страждають від цієї травми".

Система "NightWare" -  це, по суті, складна програма, яка працює з "Apple Watch" і підключеним смартфоном, і витрачає до 10 ночей на вивчення режиму сну користувача. Після створення унікального профілю сну система відстежує дані про частоту серцевих скорочень і рухи тіла, щоб визначити, коли користувачеві сняться кошмари. При виявленні  система запускає через "Apple Watch" легкі вібрації, які м'яко переривають жах, не розбудивши користувача.

Система була протестована у плацебо-контрольованому клінічному випробуванні, в якому взяли участь 70 пацієнтів із посттравматичним стресовим розладом. Контрольна група отримала таке ж втручання, як і активна група. Вони використовували програму та носили підключені "Apple Watch", за винятком того, що вони не отримували вібростимуляції.

Однак схвалення FDA має низку обмежень. Оскільки пристрій продається як засіб для лікування діагностованого з медичної точки зору стану, воно буде доступне лише за рецептом від постачальника медичних послуг. FDA також дає зрозуміти, що "NightWare" не є окремою терапією, а натомість має використовуватися тільки як частина ширшого протоколу лікування, що включає ліки та психотерапію.

"Сон - невід'ємна частина порядку дня людини", - говорить Карлос Пенья з Центру пристроїв і радіологічного здоров'я FDA. "Однак деякі дорослі, які страждають на розлад нічних кошмарів або страждають від посттравматичного стресового розладу, не можуть отримати необхідний їм відпочинок. Сьогоднішня авторизація пропонує новий варіант лікування з низьким рівнем ризику, у якому використовуються цифрові технології для тимчасового полегшення порушень сну, пов'язаних із нічними кошмарами".

"NightWare" - не перший додаток, що відпускається тільки за рецептом, що отримав схвалення FDA, яке все ще розробляє нормативну модель управління програмними медичними пристроями, званими "рецептурними цифровими терапевтичними засобами", в майбутньому.

facebook коментарі

The non-governmental organization INgenius is a Ukrainian-language medical platform that has been promoting evidence-based medicine among the community of doctors in Ukraine since 2016. Our team has created an open database of translated treatment protocols, analytical articles on reliable treatments, and analysis of fuflomycins. We also organize events for doctors on a highly professional level.
If you want even more evidence-based Ukrainian-language content, more interesting experiments, and practical activities, support us with the help of donors!
The funds raised will be spent on:
- technical support of the site;
- the monthly payment for platforms such as ZOOM, telegram, etc.;
- payment for a designer;
- free events;
- advertising.
Each of your contributions is a contribution to the future not only of our platform but also of the progressive development of evidence-based medicine in Ukraine.
Revolution in you!

 

Help us stay with you

Every penny of yours helps us to keep doing our job

Feedback
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com