Променева діагностика COVID-19
Коли варто призначати КТ грудної клітки пацієнтам з COVID-19 та яких результатів очікувати?
Променева діагностика COVID-19

Дані про COVID-19 постійно оновлюються, так само і оновлюються рекомендації променевої діагностики цього захворювання. Центр контролю та профілактики захворювань не рекомендує КТ для первинної діагностики COVID-19. Однак візуалізація може бути використана як діагностичний метод у наступних ситуаціях: коли є підозри щодо прогресування хвороби, при погіршенні показників дихання пацієнта та у регіонах з обмеженими діагностичними ресурсами.  

Зростає кількість публікацій щодо важливості КТ та рентгенографії грудної клітки для виявлення пацієнтів із COVID-19. Згідно з дослідженням, у якому 51 пацієнту протягом 3 днів було проведено КТ та ПЛР-тест, КТ показала 98% чутливість для виявлення COVID-19. Подібне дослідження в Ухані показало 97% чутливість, ще одне дослідження показало 69% чутливість. Але важливо відзначити, що методи візуалізації COVID-19 не є на 100% специфічними.

Лікарям варто знати, що рентгенографія ОГК не є найчіткішим методом для виявлення COVID-19. Рентген грудної клітки допомагає в стаціонарних умовах для оцінки прогресування захворювання або можливих ускладнень, таких як бактеріальна пневмонія, плеврит або пневмоторакс.

Найпоширеніші ознаки КТ, що повідомляються в різних дослідженнях та клінічних кейсах, - це симтом «матового скла» (20-62%), симптом «матового скла» у поєднанні з консолідацією легеневої тканини (до 42%) та консолідація легеневої тканини (до 50%). Результати КТ змінюються протягом перебігу захворювання, причому найбільше ураження легень спостерігається протягом перших 6-11 днів хвороби. Хоча симтом «матового скла» можна спостерігати протягом усього процесу захворювання, консолідація частішає після 5 дня захворювання. Міждольові потовщення частіше спостерігаються через 6-17 днів після розвитку симптомів.

Деякі КТ-ознаки не часто зустрічаються при COVID-19 і, якщо вони наявні, тоді лікар повинен замислитись над альтернативним методом діагностики або приєднанням бактеріальної інфекції. Наприклад, про плеврит повідомляється у 7% випадках COVID-19. Пневмоторакс, медіастинальна аденопатія, дискретні вузлики та дольова пневмонія також не є частими ознаками COVID-19 . КТ знахідки зазвичай двосторонні та мультифокальні (50-75%) з периферичним або субплевральним поширенням. Також існує тенденція до ураження нижніх відділів легень. 
 

ввав
Симптом матового скла з периферичним поширенням.
2
Реконструкція легень у пацієнта з COVID-19 та симптом матового скла.
3
Двохстороння консолідація в периферичних та субплевральних відділах легень.
6
Двохстороннє плямисте матове скло з ущільненням перегородки.

Хоча рентгенографія ОГК має нижчу чутливість, ніж КТ грудної клітки для виявлення COVID-19, результати між ними корелюють. Двосторонні периферичні затемнення в нижніх відділах легень - найчастіша знахідка на рентгенограмі грудної клітки у випадків COVID-19.
 

9
Двохстороннє затемнення нижніх відділів легень з однаковим розподілом.

Автор ілюстраціії: Валерія Пінчук

facebook коментарі

The non-governmental organization INgenius is a Ukrainian-language medical platform that has been promoting evidence-based medicine among the community of doctors in Ukraine since 2016. Our team has created an open database of translated treatment protocols, analytical articles on reliable treatments, and analysis of fuflomycins. We also organize events for doctors on a highly professional level.
If you want even more evidence-based Ukrainian-language content, more interesting experiments, and practical activities, support us with the help of donors!
The funds raised will be spent on:
- technical support of the site;
- the monthly payment for platforms such as ZOOM, telegram, etc.;
- payment for a designer;
- free events;
- advertising.
Each of your contributions is a contribution to the future not only of our platform but also of the progressive development of evidence-based medicine in Ukraine.
Revolution in you!

 

Help us stay with you

Every penny of yours helps us to keep doing our job

Feedback
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com