Планування вагітності
18 February
Що варто знати чоловікам та жінкам для планування вагітності
вагітність планування torch фертильність репродукція батьківство

Правильне планування вагітності є надзвичайно важливим для здоров’я майбутньої дитини та мінімізації можливих ризиків. Зазвичай люди, коли чують про планування, думають виключно про кроки та дії, які має виконати жінка. Проте не менш важливими є підготовка та обізнаність і зі сторони чоловіка.

Перш за все парі варто визначатись із планами щодо майбутніх дітей. Саме коли партнери визначились із такими цілями, можна робити необхідні кроки для їх досягнення (бажана вагітність або її попередження).

Поради для чоловіків

Для більшості людей буде сюрпризом той факт, що чоловікам також необхідно готуватись до запліднення. Стан здоров’я батька відіграє важливу роль у перебігу майбутньої вагітності, а також має чималий вплив на здоров’я новонародженого.

Читайте також: Ризики пізнього батьківства чоловіків

1. Пройти скринінг на ЗПСШ

Центри з контролю та профілактики захворювань в США рекомендують (CDC) усім чоловікам пройти тестування на захворювання, що передаються статевим шляхом (ЗПСШ). У разі виявлення таких захворювань необхідно пройти курс лікування. Це надзвичайно важливо, тому що певні ЗПСШ можуть бути причиною безпліддя. Ймовірними наслідками таких захворювань у разі інфікування партнерки є також порушення нормального перебігу вагітності та вади розвитку плода.

2. Бути обізнаним про безпліддя

Існує велика кількість факторів, що можуть мати негативний вплив на утворення сперми у чоловіків. Сюди належать різноманітні захворювання (цукровий діабет, гормональні проблеми, захворювання нирок, перенесений епідемічний паротит), шкідливі звички, вік, прийом певних медикаментів, радіо- та хіміотерапія тощо. У разі, якщо у чоловіка існують сумніви щодо його фертильності, слід звернутись до лікаря для консультації та можливого обстеження.

Поради для жінок

1. Отримати консультацію лікаря

Варто робити візит до лікаря хоча б раз на рік. У розмові варто згадати про планування вагітності, щоб отримати поради щодо подальшого плану дій. Необхідно пройти обстеження та, при потребі, лікування. Уваги потребують такі хвороби як ЗПСШ, TORCH-інфекції, гіпертонічна хвороба, цукровий діабет та інші захворювання із хронічним перебігом. З лікарем варто також обговорити медикаменти, які приймає жінка та їх можливий вплив на майбутню вагітність. Деякі препарати можуть спричинити важкі вади розвитку плода. Іншим важливим пунктом є вакцинація: імунізація згідно календаря щеплень є важливою передумовою зменшення ризиків під час вагітності та пологів, пов’язаних з інфекційними захворюваннями.

Читайте також: FDA рекомендує уникати прийому НПЗП вагітним після 20-го тижня гестації

2. Щоденно приймати 400 мікрограм фолієвої кислоти

Фолієва кислота є важливою для утворення нових клітин. А її щоденний прийом зменшує ризик розвитку вад у плода у випадку вагітності.

Поради, що стосуються як чоловіків, так і жінок

1. Кинути палити, припинити вживати наркотичні речовини та надмірну кількість алкоголю

Окрім того, що всі ці звички є шкідливими для вашого здоров’я, вони мають вплив і на репродуктивну сферу. Алкоголь, куріння та наркотичні речовини знижують фертильність у чоловіків та є причиною вад розвитку плода при зловживанні жінкою. Вагітні, що зазнають впливу пасивного куріння, мають на 20% вищий ризик народження дитини із низькою масою тіла у порівнянні із жінками, що не піддаються такому впливу. А у дітей, народжених від жінок, що курили під час вагітності, існує вищий ризик розвитку астми.

2. Уникати впливу токсичних речовин

Певні речовини, впливу яких люди зазнають на робочому місці, можуть мати негативний вплив на фертильність. Це можуть бути метали, хімікати для боротьби із шкідниками, добрива тощо. У разі роботи з такими речовинами слід дізнатись про їх вплив на здоров’я та захисні міри.

3. Підтримувати оптимальну вагу

Надлишкова вага не лише підвищує ризик виникнення проблем, пов’язаних із серцево-судинною системою та розвитком деяких видів раку, а й безпосередньо пов’язана із зниженням фертильності. Основою підтримання оптимальної ваги є зміна способу життя та збалансоване харчування. Не слід забувати і про недостатню вагу, яка може мати негативний вплив на нормальний перебіг вагітності.

4. Брати до уваги сімейну історію

Важливим пунктом є також збір інформації щодо захворювань у сім’ї. Деякі хвороби є спадковими і це варто враховувати при плануванні майбутньої вагітності. У разі наявності рідкісних захворювань серед родичів про це варто повідомити свого лікаря.

5. Дбати про психічне здоров’я

Надзвичайно важливо почуватись добре щодо свого життя та цінувати себе. Кожен з нас інколи відчуває стрес та тривогу, проте, якщо ці відчуття впливають на повсякденне життя та не проходять самостійно, то варто звернутись до спеціаліста за допомогою. Слід згадати і про важливість підтримки партнера, особливо у період змін, що потребують певних зусиль (зміна способу життя, нове лікування тощо).

Інформаційна кампанія проходить за підтримки фонду Відродження

facebook коментарі

The non-governmental organization INgenius is a Ukrainian-language medical platform that has been promoting evidence-based medicine among the community of doctors in Ukraine since 2016. Our team has created an open database of translated treatment protocols, analytical articles on reliable treatments, and analysis of fuflomycins. We also organize events for doctors on a highly professional level.
If you want even more evidence-based Ukrainian-language content, more interesting experiments, and practical activities, support us with the help of donors!
The funds raised will be spent on:
- technical support of the site;
- the monthly payment for platforms such as ZOOM, telegram, etc.;
- payment for a designer;
- free events;
- advertising.
Each of your contributions is a contribution to the future not only of our platform but also of the progressive development of evidence-based medicine in Ukraine.
Revolution in you!

 

Help us stay with you

Every penny of yours helps us to keep doing our job

Feedback
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com