FDA рекомендує уникати прийому НПЗП вагітним після 20-го тижня гестації
22 жовтня
НПЗП можуть викликати ураження нирок у ненароджених дітей
НПЗП вагітність олігогідроамніон

Управління з продовольства і медикаментів США (Food and Drug Administration, FDA) застерігає, що прийом будь-яких НПЗП вагітними після 20 тижня гестації може спричиняти рідкісні, проте важкі ураження нирок у ненароджених дітей. Найбільш вживаними представниками НПЗП є аспірин, ібупрофен, напроксен, диклофенак та целекоксиб. Можливим наслідком цього є зменшення кількості амніотичної рідини та розвиток ускладнень. Нирки плоду є основним джерелом вироблення навколоплідних вод, які виконують функцію «захисної подушки» та допомагають у розвитку та формуванні легень, травної системи і м’язів.

Що знайшло FDA?

FDA проаналізувало медичну літературу, зокрема звіти клінічних випадків, рандомізовані та обсерваційні дослідження. Більшість публікацій свідчать, що олігогідрамніон розвивається найчастіше у третьому триместрі, проте згідно численних звітів його розвиток можливий і на більш ранніх термінах - близько 20-го тижня гестації. Водночас низький рівень амніотичної рідини може спостерігатись при застосуванні НПЗП протягом різних часових проміжків – від 48 годин до декількох тижнів. У більшості випадків олігогідрамніон був зворотнім через 3-6 днів після припинення прийому НПЗП. Маловоддя з’являлось знову при відновленні терапії, але згідно деяких звітів цього не спостерігалось у разі зміни препарату.

Управління ідентифікувало серію випадків ниркової недостатності у новонароджених, пов’язаних із впливом НПЗП у матці. Тривалість впливу варіювалась від 2 днів до 11 тижнів. Загалом було повідомлено про 20 новонароджених із нирковою дисфункцією в перші дні після народження внаслідок впливу НПЗП. 8 із повідомлених 11 смертей були прямим наслідком ниркової недостатності або ускладнень діалізу.

FDA також повідомляє про 35 випадків олігогідрамніону або ураження нирок, пов’язаних із прийомом НПЗП, дані про які були отримані системою контролю за побічними ефектами - FDA Adverse Event Reporting System (FAERS). Загалом було 32 випадки олігогідрамніону, зокрема 8 випадків олігогідрамніону та дисфункції нирок, а також 3 випадку дисфункції нирок без олігогідрамніону. 5 звітів описують неонатальну смерть внаслідок ниркової недостатності. Всі випадки були пов’язані із прийомом НПЗП та появою маловоддя вже навіть на 20-му тижні гестації. У 11 звітах було повідомлено про відновлення рівня амніотичної рідини після припинення прийому НПЗП. У всіх 11 випадках діти народились до 37 тижня гестації.

Олігогідрамніон часто, але не завжди, є оборотним при припиненні вживання препаратів.

Ускладнення тривалого олігогідрамніону також можуть включати контрактури кінцівок та затримку дозрівання легень. У деяких постмаркетингових випадках порушення функції нирок у новонароджених лікували замінним переливанням крові або гемодіалозом.  

Що рекомендує FDA?

FDA вимагає внесення змін в інформацію про призначення всіх НПЗП з урахуванням описаних вище ризиків. Єдиним винятком є прийом аспірину у дозі 81 мг під контролем спеціаліста. Управління рекомендує уникати прийому класу препаратів НПЗП після 20 тижня гестації. При потребі призначення будь-яких НПЗП у терміні між 20 і 30 тижнями необхідно застосовувати максимально низьку дозу. У випадку якщо тривалість прийому перевищує 48 годин, FDA рекомендує ультразвуковий контроль рівня амніотичної рідини.

facebook коментарі

Громадська організація INgenius – україномовна медична платформа, що пропагує доказову медицину серед спільноти лікарів в Україні з 2016 року. Наша команда створила відкриту базу з перекладених протоколів лікування, аналітичних статей про достовірні методи лікування та розбори фуфломіцинів. Також ми організовуємо на високому рівні події для медиків. 

Якщо Ви хочете ще більше доказового україномовного контенту, цікавіших експериментів та практичних заходів, підтримайте нас за допомогою донатів!

Зібрані кошти будуть витрачені на: 
- технічне забезпечення сайту;
- щомісячний платіж за платформи такі як ZOOM, telegram і т.д.;
- оплату дизайнера;
- безкоштовні заходи;
- рекламу.

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Допоможіть нам залишатися з вами

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Зворотній зв’язок
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com